6 de juliol del 2012

50 anys i 3 dies de la independència d'Algèria


El 1962 es proclama la independència d'Algèria i és el punt final del llibre Els valencians d'Algèria (1830-1962), d'Àngela-Rosa Menages i Joan-Lluís Monjo. Així que hem pensat que anava bé fer un petit recordatori.

Els valencians d’Algèria (1830-1962). Memòria i patrimoni d’una comunitat emigrada és un estudi sobre la presència valenciana dins de l’excolònia francesa d’Algèria. Així mateix reivindica el patrimoni cultural que la comunitat que emigrà a aquell país ha aportat al poble valencià. Està basat principalment en entrevistes realitzades a persones que d’una manera o d’altra han conegut aquella realitat.

Tracta, per una banda, les característiques de l’emigració valenciana, vistes a través dels ulls dels seus protagonistes. Per què emigraren? Com s’hi adaptaren? Amb qui convisqueren? En què treballaren? Com passaven el seu temps lliure? S’observarà de seguida que molts elements que s’exposen en aquest estudi es repeteixen en altres comunitats d’emigrants; com ocorre ara i ací, entre nosaltres.


Aquest llibre va guanyar el Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular


Per aconseguir el llibre clica aquí.




Des d'un altre punt de vista també tracta el tems el llibre Anar a Orà, de Gabriel Gilabert i Antoni Pasqual.


Quan els autors eren xiquets estaven fascinats per les històries que els seus iaios i altres vells del poble contaven de la seua joventut, les festes, la guerra, l’estraperlo, i de totes elles una va deixar una petjada profunda, la dels treballadors que des del Poble Nou anaren a l’Orà a guanyar un jornal més digne. A ells els costava creure que del seu poble on tots podien treballar a la construcció, la gent haguera de marxar, i encara els sobtava més vore com quedaven vells que sabien francés o algunes paraules en àrab. Amb els anys aquests interés va anar prenent, de mica en mica, la forma d’un llibre que intenta recuperar la història comuna de tanta gent de la Marina Alta que, des del segle XIX i fins a mitjans del XX, van haver de recercar una vida millor fora del territori valencià.

Premi Puig Llorença d'investigació


 Per aconseguir el llibre clica aquí.

També volem esmentar el documental que Infotv ha fet sobre el tema Algèria, el meu país. I que va presentar a Dénia ara fa uns dies amb la presència en la taula, entre altres d'Àngela-Rosa Menages i Joan-Lluís Monjo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada