15 de desembre del 2013

Cinta Arasa guanya el 33é Premi Enric Valor amb una novel·la sobre la injustícia social a principis del s. XX


L’obra guanyadora, Vaig fer la maleta un dia de juny és una novel•la ambientada l’any 1909. Eulàlia és filla d’un ric industrial tèxtil i viu aïllada al seu món, però té curiositat per saber i aprèn anglés quasi d’amagat. Això la convertirà en la solució per al seu pare que necessita un intèrpret en un viatge de negocis a Anglaterra. L’Eulàlia i el seu pare emprenen un viatge que per a l’Eulàlia és iniciàtic. No només és un desplaçament físic, sinó que li suposa la presa de consciència de la complexitat del món, molt diferent de la realitat que ella veia des de la seva casa de la part alta de Barcelona.

A Anglaterra l’Eulàlia descobreix la base de la riquesa burgesa de principis de segle: les condicions de vida i de treball de la classe obrera. L’Oliver, un treballador anglès de la seva edat, s’encarrega d’obrir-li les portes de l’altra cara del mateix món on viuen tots dos, de maneres tan diferents.

L’autora, Cinta Arasa, ha explicat com va nàixer la novel•la: “Fa uns quatre anys vaig fer un viatge a Manchester  i vaig recordar les meves classes d’història contemporània, quan ens explicaven que els empresaris del tèxtil del nostre país hi feien molts de negocis, amb els empresaris del nord d’Anglaterra a finals del segle XIX i principis del XX. Durant aquella època, per raons familiars, jo vaig haver de fer de traductora i intèrpret amateur de l’anglès al català i del català a l’anglès, d’una manera força intensa. Va ser d’aquella combinació d’experiències que em va aparèixer la protagonista de la novel•la, l’Eulàlia Pallarès, una noia catalana que ha d’acompanyar el seu pare –un gran empresari tèxtil- en un viatge a la zona de Lancashire per fer-li d’intèrpret ja que ell no parla anglès i hi té interessos. L’Eulàlia va ser qui em va donar el fil de la novel•la”. Després hi ha tornat per documentar-se i aquest premi, que tanta il•lusió li ha fet a ella, també tindrà qui el celebre en anglés.

S’han presentat 32 obres, una quantitat major que altres anys. Però membres del jurat indiquen que l’augment de la qualitat encara ha estat major. Per aquesta raó Edicions del Bullent ha anunciat que duplicarà la publicació de títols juvenils el 2014. Entre les obres que es publicaran hi ha Cor d’elefant, de Teresa Broseta, El baró de foc, d’Isabel Canet i Llum i Estel, de Carme Miquel.

L'any passat va guanyar l'obra Vida, obra i secrets d'Helena Mascort, de Dolors Garcia Cornellà, una obra que reflexiona al voltant de la creació literària, però parla també de sentiments universals i del poder de l'esforç i la constància.

Cinta Arasa i Carot, va néixer a Tortosa el 1978. Es va llicenciar en Ciències Polítiques i de l'Administració. Escriu des que tenia onze anys i mai no ha deixat de fer-ho, i espera escriure fins a l’últim dia, perquè ho necessita tant com respirar.

Ha publicat, en diversos mitjans de comunicació, articles relacionats amb literatura, amb política i història política, entre d’altres a Serra d’Or, l’Avui, Sàpiens, El diari de Tarragona i Novacat.

És autora de la novel•la Arran de l’Ebre (Aeditors, 2009) i dels llibres per a infants On és el Sol, Cucafera? (Aeditors, 2007), Emergència al País de la Màgia (Onada Edicions, 2010), El món dalt d’una sabata (Barcanova, 2012), Missió Trobairitz! (Animallibres, 2013), Ja som a l’hivern (Barcanova, 2013), La lluna és dolça, Ahmed (Cadí, 2013) i Zeineb, la primera enxaneta (Cadí, 2013).

Té poemes i narracions en reculls d’obra d’autors diversos. En poesia, a Joves Poetes Catalans (Brosquil, 2004) el poemari Setembre a Barcelona, i en narrativa La biografia de l’Ebre a Estius a l’Ebre (Aeditors, 2007), Cinc sentits per a l’últim estiu a Onze pometes té el pomer (Cossetània, 2008) i El trabuc de Panxampla a Galeria Ebrenca (Aeditors, 2009) i I unes mitges amb costura o el primer dia a Antologia de joves escriptors dels Països Catalans (Moll, 2013) entre d’altres.

1 comentari:

  1. La meva enhorabona a Cinta Arasa. I a tots els autors de les obres que també seran publicades. I a Bullent, és clar.

    ResponElimina