30 de novembre del 2013

Bruixes, dimonis i misteris, d'Àlvar Monferrer guanya el 15é Premi Bernat Capó


El 2003 ja el va guanyar amb El romancer valencià.

Bruixes, dimonis i misteris. Sobre aspectes marginals de la vida i cultura popular valenciana: Molts valencians saben, posem per cas, què és això de la Santa Companya gallega, o que els morts de les tribus índies van a parar al cel del gran Manitú. D’aquestes històries en tenim tantes com els gallecs, els pobles foscos de l’Europa del nord i del centre, o els indis americans. Algunes estan recollides a Bruixes, dimonis i misteris ja siga per que l’autor les ha viscut en carn pròpia (fetilleres de les Useres) o d’altres informants, les ha recollit de fonts literàries o de documents de segles passats. Conta, per exemple d’una cadira d’abat que encara es conserva a la biblioteca del castell de Todolella i que ha fet les més diverses malvestats degut a un origen endimoniat.
  
Àlvar Monferrer Nascut a les Useres (l’Alcalatén) l’any 1940, ha cursat estudis en les universitats de València, Barcelona i Madrid i és Doctor en Filosofia i Lletres en la Universitat de Barcelona. Ha estat professor a la Universitat de Barcelona, al Centre de la UNED, de Castelló-Vila Real, i Centre d’Estudis Teològics Mater Dei, de Castelló de la Plana i també ha fet diversos cursos de Pedagogia Terapèutica, Educadors d’Audició i Llenguatge, i Deficients de la vista, tant en Barcelona com en Castelló de la Plana.

A banda de publicacions sobre serveis socials, educació i psicologia educativa, ha centrat el seu treball en el camp de l’Etnologia, sobretot, de la religiositat popular i temes derivats amb nombrosos llibres publicats i una quinzena d’articles en diverses revistes. D’entre els llibres publicats destaquem Las cofradías en Castellón y sus comarcas desde la Edad Media hasta finales del Antiguo Régimen. (2008: Castelló, Universitat Jaume I) Les festes dels Xiquets (2009, València, CVC), Els endimoniats de la Balma (1997, València, CVC), Els Pelegrins de les Useres (1991, València, CVC), o El Romancer valencià (Antologia). (2004, Picanya, Edicions del Bullent) amb el qual també va guanyar el Premi Bernat Capó l’any 2003.

També ha Col·laborat en diversos periòdics i revistes, com ara en Levante de Castellón, Mediterráneo, Castellón Diario, Castellón al Día-El Mundo, Heraldo de Aragón, Las Provincias, la revista Magazine de La Vanguardia, Caramella, Mètode, etc.

També ha intervingut en emissores de radio i televisió: Radio Nacional, SER de Barcelona i Castelló de la Plana, COPE de Castellón de la Plana, Radio 9, Canal 9 i Punt-dos, de València, Antena 3 i  la Cuatro, de Madrid, etc…

Entre altres premis, té l’Exágono, l’Europa Universitas, l’Alambor, i el Bernat Capó, de difusió de la Cultura Popular.


És membre de l’Institut Municipal d’Etnologia i Cultura Popular, del Consell Assessor de la Universitat CEU-Cardenal Herrera, de València i del Patronat de la Fundació Caixa Castelló.

Les entitats col·laboradores i organitzadores del premi i l'acte d'entrega són Edicions del Bullent, el Museu Valencià d'Etnologia, l'Ajuntament de Dénia i la Mancomunitat Culturalde la Marina Alta, que aporta el grup de música que amenitza la vetlada, la Jove Orquestra de la Marina Alta, així com l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

27 de novembre del 2013

A Alcoi, Mercè Climent fa una animació lectora de Lina Panxolina



El divendres 29 de novembre a les 6 de la vesprada Mercè Climent serà en un espai màgic (La Caixa Màgica, a l'avinguda del País Valencià, 28 d'Alcoi) animant a la lectura als lectors que hi vagen, especialment als lectors a partir de 8 anys als quals va dirigida la novel·la infantil Lina Panxolina i el quadern màgic.

Lina és una xiqueta molt llesta i observadora que adora la màgia i la fantasia. Tanmateix, Lina se sent una mica apartada del món que l’envolta i està cansada de les odioses burles dels companys del col·le. Un dia se li apareix un personatge misteriós que l’obsequiarà amb un quadern màgic: tot allò que dibuixe es farà realitat.

Ací teniu a l'autora parlant-nos del llibre en un vídeo:

22 de novembre del 2013

Divendres 29N es lliura el 15é Premi Bernat Capó


El divendres 29 de novembre de 2013 a les 20:30 hores Dénia (Marina Alta) es celebrarà el Lliurament del 15é Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular.

Durant l'acte es farà pública l'obra guanyadora del premi. 

Tindrà lloc al Teatre Auditori del Centre Social de Dénia (c/ Calderón, 4). Enllaç a Google maps

L’acte serà conduït per Gemma Juan.

En el mateix acte gaudirem d'intervals musicals interpretats per Merxe Pineda Poquet al violí i Francesc Pineda Poquet al violoncel.  





Després, l'ajuntament de Dénia ens oferirà un Còctel per a celebrar-ho.

És obert a tothom. Animeu-vos a vindre!

Amb la presència d'Antoni Joan Bertomeu Vallés (President de la MACMA), Joan Seguí, (Director del Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València), Núria Sendra (Editora d'Edicions del Bullent), Pepa Font (Regidora de Cultura de Dénia) i Bernat Capó, qui ens adreçarà unes paraules.


Les entitats col·laboradores i organitzadores del premi i l'acte d'entrega són Edicions del Bullent, el Museu Valencià d'Etnologia, l'Ajuntament de Dénia i la Mancomunitat Culturalde la Marina Alta, que aporta el grup de música que amenitza la vetlada, la Jove Orquestra de la Marina Alta, així com l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta i l’Acadèmia Valenciana de laLlengua.

21 de novembre del 2013

Quin enrenou al formiguer! I quina presentació el diumenge de matí!


El diumenge de matí és un bon dia per anar a La Plaça del llibre amb la família. 

La plaça del llibre  és un esdeveniment cultural que ha estat organitzat conjuntament per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), l’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i el Gremi de Llibrers.

Hi haurà presentacions, conta-contes, venda de llibres i moltes altres activitats que es poden consultar aquí: http://www.placadelllibre.com/ i serà a la ciutat de València, a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània  (c/ St. Ferran, 12).

I el diumenge 24 a les 12h, parlarem d'una formigueta moolt especial que rebolica tot el formiguer només nàixer. Es tracta de la presentació del llibre Quin enrenou al fomiguer, de Mercé Viana i dibuixos de Noèlia Conca, és una història molt divertida que recomanem per a lectors a partir de 8 anys.

Quin enrenou s'havia muntat al formiguer! Els crits se sentien d'ací i d'allà de les galeries. Aixó diu que era i no era una formigueta que havia nascut moooolt diferent a la resta. Sort que sa iaia, la reina mare, era una formiga súper sabuda i... ai! però si us estic contant el conte! Mireu, el millor serà que obriu les pàgines d'aquesta història tan especial per gaudir-la de debò.

Podrem parlar amb l'autora, Mercé Viana, la il·lustradora, Noèlia Conca, l'editora, Núria Sendra i el que ens parlarà del llibre serà el mestre Alfred Ramos.

Us esperem!




19 de novembre del 2013

A Cocentaina, Un tren de llegenda, el Xitxarra de Juli Capilla i Antoni Laveda


Divendres 22 de novembre de 2013 a les 19:30 h a la Biblioteca Pública de Cocentaina (Pla de la Font, 10 de Cocentaina)

Mercè Climent, escriptora, M. Dolors Insa Ribelles, Bibliotecària i l’autor, Juli Capilla presentaran
Un tren de llegenda, el Xitxarra”, de Juli Capilla


Amb l’exposició d’Antoni Laveda, de dibuixos del llibre, a la biblioteca.

I al Palau Comtal, tot el mes, exposició “Viatgers al tren” sobre el tren real.

En Un tren de llegenda, el Xitxarra”... El iaio Ferran convida els seus néts a pujar al tren de joguet que hi ha al parc del seu poble, Almoines. Però, de sobte... es troben en un tren de veritat! És el Xitxarra, l'antic tren dels anglesos que anava del Port de Gandia fins a Alcoi. Pel camí, coneixeran uns amics d'una altra època, herois i personatges llegendaris. Una aventura al·lucinant, plena de perills, que els ensenyarà uns mons i unes persones tan desconeguts per a ells com fantàstics.

Vols sentir la cançó El Xtxarra de Jordi Gil clica ací

La velleta refranyera i Jordi Raül Verdú van a Almenara


Dimecres 20 de novembre a les 17h l'escriptor i conta-contes Jordi-Raül Verdú anirà a la Biblioteca pública d'Almenara amb La velleta refranyera.

La velleta refranyera és una dona centenària que, com parla a la manera d'abans, a base de refranys i frases fetes, crida especialment l'atenció a un grup d'amics, que acaben convidant-la a la Setmana Cultural de la seua escola, lloc on, no només farà realitat el seu gran somni, sinó que hi coordinarà els Xiquivellets.



A la Llibreria La Fona d'Oliva, Els temps de Sara, de Lucía Arenas



Els escriptors, llibreters i editors, a través de les seues respectives associacions, han organitzat la Plaça del llibre i també la Setmana d'Escriptors a les llibreries.

En aquest marc, Lucía Arenas presentarà Els temps de Sara, llibre guanyador del Premi Enric Valor de literatura juvenil i també premiat pels bibliotecaris amb el premi Samaruc 2012.

Serà a la llibreria La Fona, d'Oliva (c/ Puríssima, 25) el divendres 22 de novembre a les 19h.

En Els temps de Sara la protagonista veu com li canvia la vida el dia que fa setze anys. Per una banda, coneix a Àlex, algú molt especial per a ella. Però per una altra, son pare li conta un secret de família molt peculiar: li parla d'un gen que li predestinarà la vida, de desaparicions familiars, de viatges impossibles de creure...

A la fitxa del llibre es pot trobar una proposta didàctica de Manel Marí, un fragment per començar a llegir-lo i alguna cosa més: http://www.bullent.net/detalle_libro/?li_id=3079

En aquest vídeo Lucía Arenas ens presenta el llibre

18 de novembre del 2013

Un País de llibre... i també d'emigrants. A l'altra banda de les muntanyes

Eugeni Alemany i Maria Jesús Bolta parlen d'emigració i de literatura. El darrer programa d'Un País de llibre està dedicat a A l'altra banda de les muntanyes

Gràcies a aquest programa ens assabentem de que és la novel·la més personal de Maria Jesús Bolta, ja que ella també va viure a París fins a l'adolescència i tornava al seu poble tots els estius. Però no és autobiogràfica perquè...  vegeu-ho vosaltres mateixos:



14 de novembre del 2013

A l'altra banda de les muntanyes, de Maria Jesús Bolta, a la Plaça del llibre



Els dies 21 a 24 de novembre es celebrarà enguany per primera vegada La plaça del llibre un esdeveniment cultural que ha estat organitzat conjuntament per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), l’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i el Gremi de Llibrers.

Hi haurà presentacions, conta-contes, venda de llibres i moltes altres activitats que es poden consultar aquí: http://www.placadelllibre.com/ i serà a la ciutat de València, a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània  (c/ St. Ferran, 12).

La primera de totes les presentacions serà del llibre A l'altra banda de les muntanyes, de Maria Jesús Bolta. Serà el dijous 21 de novembre, a les 19 h. Comptarà amb la presència de l'autora, Maria Jesús Bolta, i de l'editora, Núria Sendra, i anirà a càrrec de l'escriptora Mercé Viana.



A l'altra banda de les muntanyes és una novel·la sobre l'emigració (la família de la protagonista viu a París i tornen al poble a l'estiu) i també sobre els primers amors. Està ambientada en la dècada dels '70 del segle passat.

Més sobre el llibre: http://www.bullent.net/detalle_libro/?li_id=3162.



12 de novembre del 2013

Bertomeu presenta 7 d'Estellés a Gandia



El II Cicle de concerts de presentació de discos en valencià a la UPV ja ha fet diversos concerts i acabarà el proper dijous dia 14 de novembre a les 19h. a Gandia a l'Aula Magna del Campus de la UPV. Aquest dia, actuaran Bertomeu i Mox.

 


Mox (Puçol, l’Horta Nord) mostra una fusió d'estils populars –com ara la riberenca, l'1 i el 2, albaes o garrotins– i presenta el seu segon disc autoeditat, Palifonies,  amb vuit cançons originals i una versió de la popular cançó francesa “Le Chant des Partisans”.


Bertomeu Alberic, la Ribera Alta), músic i cantautor valencià, ha col·laborat amb molts grups i ha participat en múltiples tasques de composició i enregistrament, com la banda de rock Ampelt o discos com A dos de val (disc homenatge a Ovidi Montllor i Joan Fuster) o Cançons de la memòria trista, amb Rafa Xambó, pel qual rebé el 2010 el Premi Ovidi Montllor al millor disc de cançó i el 2011 fou nominat als Premi Ovidi Montllor a la millor cançó per "A la ciutat" del disc I ara què?. Actualment presenta el llibre disc 7 d’Estellés, editat per Edicions del Bullent, amb 7 poemes de Vicent Andrés Estellés musicats i un d'inèdit que el poeta va dedicar al pare del cantautor, ex-membre d'Al Tall.

Hi ha 3 vídeos dell llibre-disc 7 d'Estellés (és pot comprar a: http://www.bullent.net/detalle_libro/?li_id=3150) publicats a la xarxa que sument més de 10.000 visites actualment.



8 de novembre del 2013

La caputxeta negra, de Carles Cano, en anglés



La professora Sandra L. Beckett, acaba de treure un llibre sobre les diferents versions del conte clàssic La Caputxeta arreu del món. el títol és Revisioning Red Riding Hood around the world: An Anthology of International Retellings i està publicat per Wayne State University Press. No és la primera vegada que Carles Cano té reconeixement internacional, ni tampoc per part d'aquesta estudiosa de les llengües, literatura i cultures modernes.

En aquest llibre analitza 54 versions de La Caputxeta i entre elles La caputxeta negra, de Carles Cano i Paco Giménez publicada per Edicions del Bullent. Parla d'aquesta i altres adaptacions de contes clàssics (i de la caputxeta concretament) de Carles Cano i de la caputxeta també en destaca l'humor de les il·lustracions, així com la manera com enriqueixen i complementen el text.

Nosaltres ja sabem que molts dels nostres autors i il·lustradors tenen talla internacional i en concret Carles Cano i Paco Giménez, però va bé recordar-ho de tant en tant i la publicació d'aquest llibre pot ser una bona ocasió.

També tradueixen el text a l'anglès i hem pensat que podria ser curiós alhora que útil per als que vulguen  exercitar aquest idioma.

Així que ens han permès reproduir el fragment de text que us hem comentat tot indicant-ne, òbviament, que n'indiquem els drets, cosa que anem a fer literalment com ens ho han demanat "Reprinted from Revisioning Red Riding Hood Around the World: An Anthology of International Retellings by Sandra L. Beckett. Copyright (c) 2013 Wayne State University Press. With the permission of the publisher.":


Si tens interés en el llibre La Caputxeta negra, de Carles Cano i Paco Giménez, pots accedir a http://www.bullent.net/detalle_libro/?li_id=2866

I si t'interessa l'antologia de versions de la caputxeta arreu del món, de Sandra L. Beckett aquí en tens l'enllaç: http://wsupress.wayne.edu/books/detail/revisioning-red-riding-hood-around-world

5 de novembre del 2013

Torna el concurs àngels al carrer


Aquesta vegada, com a part de l'animació lectora d'El balneari dels àngels que Eli Llorens farà al Col·legi Sant Andreu de l'Alcúdia el divendres 22 de novembre. En el context del Mes de les lletres que organitza el Bloc Jaume I de l'Alcúdia.



Tos els alumnes d'aquest col·legi, per tant poden participar en el Concurs Àngels al carrer.
Vols participar al concurs Àngels al carrer? Què has de fer?

Reproduïm les bases del web de Bullent: 

1. Fotografia qualsevol representació d'un àngel que veges pel carrer (en la façana d'una casa antiga, en una canalera, en un cartell anunciador...)
2. Envia les fotos al correu electrònic info (@) bullent.net abans del dia 20 de novembre.
3. En el correu has d'indicar el teu nom per poder fer el recompte així com que són per al Concurs àngels al carrer.
4. Cada persona pot fer tants enviaments com vulga.
5. La persona que haja envia més fotografies tindrà un premi sorpresa.

6. Es farà públic qui és el/la guanyador/a el dia 22 de novembre durant l'animació lectora al col·legi Sant Andreu.

Aquí teniu un vídeo de l'autora, Eli Llorens, a la que podeu anar contactant a través del seu blog: http://elillorens.blogspot.com.es/



Bona lectura!