2 de desembre del 2014

Itinerari de la Panderola per la Fundació Càtedra Enric Soler i Godes



Mario Viché, membre de la Fundació Càtedra Soler i Godes ens informa d'una activitat ben engrescadora, relacionada amb el llibre La Panderola, un tren que vola, de Pep Castellano i Canto Nieto i ens ha facilitat les fotos. Sembla que ha estat una experiència molt bonica per als joves lectors i que s'oferirà als centres de Castelló que hi estiguen interessats per repetir-la.



Dins els actes de la XIII Setmana Enric Soler i Godes els alumnes del Mòdul Professional d'Animació sociocultural de l'Institut Francesc Ribalta de Castelló han programat un itinerari històric, cultural i identitari per acostar als alumnes d'ensenyament primari a la història més recent i als trets que conformen la identitat de Castelló com a ciutat i com a comunitat en desenvolupament a partir de l'entrada en la modernitat que va suposar la posta en funcionament de la Panderola el 1888 i que va ser el principal transport urbà i eix de desenvolupament de l'economia de La Plana fins al 1963 en que va desaparéixer.

A partir de la motivació del llibre de Canto Nieto i Pep Castellano; La Panderola, un tren que vola editat per Edicions del Bullent i adreçada a lectors a partir de 8 anys, els alumnes del Institut Ribalta han recreat el ambient de Castelló als anys seixanta en un itinerari didàctic que combina elements dramàtics amb aspectes lúdics per recrear la història, el recorregut i els trets econòmics i socials de Castelló de la Plana durant el segle XX.


L'itinerari parteix de l'antiga estació de la Panderola al Grau de Castelló, passa pel Museu d'Art Modern, segueix l'antiga via del tren per la plaça Borrull, el carrer la Vieta i plaça de la Pau fent mencions especials per a l'antic Casino, el mercat o la plaça Major.

Els primer en fer el recorregut han estat els alumnes de quart curs de primària del CEIP Juan Carlos I d'Almenara que junt als seus professors han pogut gaudir de l'activitat i aprendre de forma cooperativa i lúdica.

L'itinerari està patrocinat per la Fundació Càtedra Enric Soler i Godes de la Universitat de Castelló dins dels seu programa d'ajudes a la innovació educativa. Després de l'èxit d'aquesta primera experiència la Fundació Soler i Godes té previst oferir l'itinerari a les escoles de Castelló en la primavera de 2015.

Vianants i passejants del centre de Castelló han pogut acostar-se aquest matí al grup d'alumnes al sentir-los cantar la cançó de la Panderola o per escoltar les explicacions que donaven els alumnes del Institut Ribalta als joves escolars d'Almenara.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada