30 de juliol del 2014

8 vídeos literaris del 2014


El que duguem d'any hem penjat al canal de Bullent vuit vídeos per fer-vos saber dels nostres llibres. Cap d'ells arriba als quatre minuts i pensem que conviden a llegir-los i a saber més dels autors o autores, que en són molt protagonistes. Ara us els pengem ací tos junts, reagrupats per temàtica. Si vols saber més, estan tots a la pàgina de novetats de Bullent: http://www.bullent.net/novetats-bullent/

En total no arriba a un quart d'hora de visita, i esperem que us vinguen ganes d'encetar les lectures:

De narrativa d'adults:


Tràiler Tot el que tinc per ballar amb tu, d'Elvira Cambrils



Tot interior, d'Enric Camps



De narrativa juvenil:





De narrativa infantil:






De teatre:





De cultura popular:






24 de juliol del 2014

A Les Useres: Bruixes, dimonis i misteris, d'Àlvar Monferrer.


L'Associació cultural L'Ullal de Les Useres han organitzat un cap de setmana cultural els dies 25 i 26 de juliol. Entre altres activitats, com tallers de cuina per als menuts o sopar de pa i porta, han programat una presentació del llibre Bruixes, dimonis i misteris, d'Àlvar Monferrer.

Serà el dissabte 26 de juliol a les 17:30 a l'ajuntament de Les Useres.

Àlvar Monferrer, a més de presentar el llibre, té previst oferir als assistents una mostra de les darreres investigacions que s'han fet sobre Els peregrins i  també de Les Useres al temps de la conquesta del Rei En Jaume.

Es pot dir que Les Useres té capítol propi al llibre Bruixes, dimonis i misteris per ser conegut com el poble de les bruixes, com podem llegir en aquest fragment:

"Les meues experiències les vaig passar a les Useres, un poble de la comarca de l’Alcalatén, que segons diu Pere Gozalbo, un amic que hi viu, era conegut en tota la contornada com el poble de les bruixes. I jo li conteste:
            – En tot cas de pelegrins i de bruixes."

I d'això parlarà en la presentació. Si hi  voleu anar, sereu ben rebuts.
         

23 de juliol del 2014

Tràiler de Tot el que tinc per ballar amb tu, d'Elvira Cambrils


Una novel·la que recomanem molt per a aquest estiu, ja que tracta temes poc usuals, reivindicatius, i guaridors en tant que t'enforteixen com a persona. I ho fa creant una atmosfera mediterrània a la qual s'aproxima aquest vídeo que han preparat Benixat Films a propòsit de la novel·la:



Tot el que tinc per ballar amb tu, d'Elvira Cambrils:
Felicitat desembarca a Sérifos amb la idea d'anar-se'n al més aviat possible. Se sent abatuda pel pes de l'infortuni. La mare malalta, els problemes amb la parella marquen la seua vida. Però els tamarits, les olors, les capelles blanques, la música i les tavernes vora mar la desperten d'una llarga letargia. Els habitants de l'illa la duran a ajornar el final de les vacances. Tot el que tinc per ballar amb tu parla de la sensualitat i els sabers de la filosofia moral clàssica com a antídots contra les gorgones que amenacen l'existència humana. És una història sobre la fragilitat i la por però també sobre el valor de la rebel·lia individual per a afrontar-les. A partir del mite de Dànae i Perseu, la novel·la recorre els camins que condueixen la protagonista de l'abisme a la renaixença, uns camins que l'allunyaran del que ha de fer, del deure, i tanmateix li obriran les portes per a la conquesta d'una vida feliç.

Elvira Cambrils (Pego, 1955) és escriptora i professora de filosofia. El primer contacte amb l’escriptura creativa es produeix a través de la ràdio –Graffiti, Ràdio Lliure (1985-88) i Estirant el fil, Ràdio Municipal de Pego (2003-2006). Ha publicat el llibre de relats Mira’m, Amor (Bromera, 2007), premi de narrativa Blai Bellver de Xàtiva, i la novel·la El bes de l’aigua (Bullent, 2010). Amb el conte Foc a la llar va guanyar, el 2011, el XXX premi de narrativa Felipe Ramis. 




20 de juliol del 2014

S'ajorna l'acte de Pataxula a Dénia

Pataxula a Dénia ajornat


Fins i tot els pirates més valents es posen malalts de tant en tant.

Bertomeu ens ha comunicat que hi ha una batalla que se li està resistint un poc més del que toca: un petit però temible virus li impedirà ser demà amb tots nosaltres a l'acte que teníem previst a Dénia. Per això, em decidit ajornar la presentació al restaurant El Marino de Dénia d'El pirata Pataxula en el tresor del monstre quan aquesta lluita estarà acabada, esperem que per via diplomàtica.

Lamentem molt les molèsties, esperem trobar-nos a la propera convocatòria.

Sense perdre l'alegria, que és una bona ajuda per vèncer les dificultats.

La presentació ajornada: http://bullent.blogspot.com.es/2014/07/el-pirata-pataxula-denia-i-possible.html

14 de juliol del 2014

El pirata Pataxula a Dénia i possible visita a la cova del Tresor del Monstre


El proper dilluns 21 de juliol el Pirata Pataxula ens reserva una festa en un entorn que li és ben familiar: la ciutat de Dénia.

Serà a les 20h. al restaurant El Marino-Rotes de Dénia  (Ctra. Dénia-Les Rotes, 35. Junt a la platja Marineta Cassiana) Bertomeu ens presentarà i cantarà cançons de pirates del llibre- disc El pirata Pataxula en el tresor del monstre.

A més, sortejarem entre els assistents visites en el vaixell de Mundo Marino a la Reserva Natural del Cap de Sant Antoni. Aquestes excursions passen prop de la Cova Tallada, que és on el Pirata Pataxula va trobar el seu primer tresor: El tresor del monstre.

I, en acabant,  des d'El Marino ens han preparat un suculent i saludable Menú Pataxula per a tots els que vulguen quedar-se a sopar.

El primer tresor que hagué de buscar el pirata Pataxula amb la seua tripulació va ser el Tresor del monstre... Quina mala sort! Però era el que deia El Llibre dels mapes.
En El pirata Pataxula en el tresor del monstre trobaràs una història sobre el valor de l'amistat i el respecte a la diferència. Duu un cd amb el conte dramatitzat i les següents cançons: Cançó del pirata Pataxula, Cançó dels Pirates, Cançó del llibre dels mapes, Cançó de la cova, Cançó de les pirates i Cançó del monstre.

11 de juliol del 2014

Presentació d'El Poble Nou de Benitatxell 1600-1923. Una aproximació històrica




El pròxim divendres, 18 de juliol, a les 19:30 h al Centre Social del Poble Nou de Benitatxell, es farà una presentació del llibre El Poble Nou de Benitatxell 1600-1923. Una apoximació històrica, escrit conjuntament per Josep Cano i Antoni Escrihuela.

Comptarem amb la presència dels autors, de l'alcalde Josep Femenia Mas i de la regidora de Cultura Sílvia Mayans Cabrera.


El Poble Nou de Benitatxell 1600-1923. Una aproximació històrica

Amb l'objectiu de contribuir al coneixement de la història moderna i contemporània del Poble Nou de Benitatxell, Josep Cano i Antoni Grau Escrihuela, autors del llibre, abraça el període des de la instauració del municipi, el 1698 fins el 1923.


Com que l’anàlisi sobre la història de Benitatxell s’ha d’inserir necessàriament en un marc general, es para especial esment en les repercussions de determinades conjuntures clau: el règim senyorial establert el 1698, la Guerra de Successió, la crisi de l’Antic Règim, la revolució burgesa liberal i, per últim, el sistema de la Restauració.

A partir d’aquest plantejament, s’han tractat els precedents històrics del Marquesat de Dénia, l’estat dominical on es va instaurar el municipi i l’aplicació concreta del règim senyorial establert; s’ha identificat la composició de les possessions i rendes de la Casa de Medinaceli i s’ha realitzat una aproximació provisional a l’estructura de la propietat. 

D’altra banda, el treball analitza l’evolució demogràfica, social, política i econòmica del Poble Nou, fixa la configuració de l’organització municipal al llarg del temps (càrrecs, funcions, eleccions i, en el seu cas, presència de partits polítics); ressenya les principals actuacions municipals en matèria de sanitat, ensenyament, cultura i millores urbanes i infraestructures.

Josep Cano i Torres (Poble Nou de Benitatxell, 1945) és catedràtic jubilat de Geografia i Història, matèria que ha impartit durant 44 anys, els últims 33 a l’IES Juan de Garay de València, del qual en va ser director 12 anys. És coautor del llibre de text de 4t d’ESO (Editorial Castellnou).

Antoni Francesc Grau Escrihuela (Tavernes de la Valldigna, 1961), mestre, Llicenciat i Doctor en Geografia i Història per la Universitat de València. Actualment, és director del CFPA Jaume I de Gandia i professor al Centre Associat de la UNED de Dénia. A més de nombroses publicacions en revistes científiques, ponències i comunicacions a congressos, ha sigut becat per la Institució Valenciana d’Estudis i Investigació el 1990 i per l’Ajuntament de Dénia en la segona edició de les Beques d’Investigació (1998). També ha obtingut el Premi Valldigna d’Investigació i Assaig en l’any 2000.

Per a aconseguir el llibre, cal contactar amb l'Ajuntament d'El Poble Nou de Benitatxell.

8 de juliol del 2014

Pla lector 2014-2015 per a ESO, per Pilar Puchades



Tot seguit us presentem els canvis introduïts en el Pla lector d’Educació Secundària Obligatòria d’Edicions del Bullent per al curs 2014-2015. S’han inclòs les darreres novetats de l’editorial, tant de la col·lecció Esplai com de Claus per entendre el món) així com un volum de la col·lecció Torsimany. Confiem un curs més en la conveniència que ha suposat per als docents en quant a eina orientadora de l’activitat lectora.

S’ha de comentar que la proposta no és tancada i que cada docent la pot modificar segons els seues interessos i les necessitats del material humà amb què treballe ja que les tres col·leccions compten amb més títols dels ressenyats més endavant.

A més, totes les lectures proposades compten amb guies completes de lectura que inclouen tot d’activitats que permeten explotar al màxim el treball lector; es poden consultar a la fitxa de cada llibre.

En aquest enllaç trobareu el Pla lector en word i pdf: http://www.bullent.net/plalector-eso

I un enllaç a Issuu:



4 de juliol del 2014

El Poble Nou de Benitatxell divulga la seua història amb un llibre


L'ajuntament del Poble Nou de Benitatxell ha impulsat l'edició del llibre El Poble Nou de Benitatxell 1600-1923. Una aproximació històrica, de Josep Cano i Torres i Antoni Grau Escrihuela.

Amb l'objectiu de contribuir al coneixement de la història moderna i contemporània del Poble Nou de Benitatxell, Josep Cano i Antoni Grau Escrihuela, autors del llibre, abraça el període des de la instauració del municipi, el 1698 fins el 1923.

Com que l’anàlisi sobre la història de Benitatxell s’ha d’inserir necessàriament en un marc general, es para especial esment en les repercussions de determinades conjuntures clau: el règim senyorial establert el 1698, la Guerra de Successió, la crisi de l’Antic Règim, la revolució burgesa liberal i, per últim, el sistema de la Restauració.

A partir d’aquest plantejament, s’han tractat els precedents històrics del Marquesat de Dénia, l’estat dominical on es va instaurar el municipi i l’aplicació concreta del règim senyorial establert; s’ha identificat la composició de les possessions i rendes de la Casa de Medinaceli i s’ha realitzat una aproximació provisional a l’estructura de la propietat. 

D’altra banda, el treball analitza l’evolució demogràfica, social, política i econòmica del Poble Nou, fixa la configuració de l’organització municipal al llarg del temps (càrrecs, funcions, eleccions i, en el seu cas, presència de partits polítics); ressenya les principals actuacions municipals en matèria de sanitat, ensenyament, cultura i millores urbanes i infraestructures.

Josep Cano i Torres (Poble Nou de Benitatxell, 1945) és catedràtic jubilat de Geografia i Història, matèria que ha impartit durant 44 anys, els últims 33 a l’IES Juan de Garay de València, del qual en va ser director 12 anys. És coautor del llibre de text de 4t d’ESO (Editorial Castellnou).

Antoni Francesc Grau Escrihuela (Tavernes de la Valldigna, 1961), mestre, Llicenciat i Doctor en Geografia i Història per la Universitat de València. Actualment, és director del CFPA Jaume I de Gandia i professor al Centre Associat de la UNED de Dénia. A més de nombroses publicacions en revistes científiques, ponències i comunicacions a congressos, ha sigut becat per la Institució Valenciana d’Estudis i Investigació el 1990 i per l’Ajuntament de Dénia en la segona edició de les Beques d’Investigació (1998). També ha obtingut el Premi Valldigna d’Investigació i Assaig en l’any 2000.

Per a aconseguir el llibre, cal contactar amb l'Ajuntament d'El Poble Nou de Benitatxell. La presentació està prevista per al proper dia 18 de juliol, ja n'informarem dels detalls.

3 de juliol del 2014

Al setembre, novetat juvenil de Carme Miquel: Llum i Estel


El 4 de setembre arribarà a les llibreries la darrera novel·la juvenil de Carme Miquel: Llum i Estel.
Carme Miquel ha escrit per a totes les franges d'edat, des dels primers lectors fins al públic adult. Després d'uns anys sense publicar en l'àmbit juvenil, torna a aquest gènere que sempre ha dominat i del que ha rebut sempre una excel·lent resposta per part dels lectors.

Es tracta d'una història ambientada en un hipotètic món futur, i té una gran qualitat literària, al mateix temps que els valors als quals Carme Miquel ens té acostumats.

A Llum i Estel: És l’any 2879. Uns expedicionaris de la ciutat de Sudlàndia han trobat una jove inconscient i defallida en un bosc. Sembla diferent i no se sap qui és, ni d’on ve ni com hi ha arribat, i ella tampoc ho recorda. L’anomenen Estel. L’interés que suscita la seua arribada posarà en marxa un esforç col·lectiu per ajudar-la a integrar-se i a superar aquella amnèsia. La memòria individual d’Estel i la memòria col·lectiva de Sudlàndia –i d’altres ciutats de la Gran Terra– es recuperaran gairebé alhora. Això donarà pas a una situació extraordinària: el retrobament de dos móns.

Carme Miquel naix a la Nucia (Marina Baixa), si bé la major part de la seua vida ha transcorregut a la ciutat de València, a la Marina Alta i a l’Horta Sud. Es de fineix bàsicament com a mestra d’escola, professió que ha exercit durant vora quaranta anys, tot compaginant aquesta tasca amb la de l’escriptura. Ha publicat més de vint llibres de narrativa infantil, juvenil i d’adults, així com nombrosos textos divulgatius i articles de premsa.

Tot i que la novel·la sencera no es podrà llegir fins el setembre, ací us deixem les primeres pàgines:




Mentrestant, el que sí que es poden llegir són les darreres novel·les de la mateixa col·lecció:

Cor d'elefant, de Teresa Broseta.
Vaig fer la maleta un dia de juny, de Cinta Arasa, 
A l'altra banda de les muntanyes, de Maria Jejús Bolta, 
etc.