25 d’agost del 2014

Elvira Cambrils ens parla de Tot el que tinc per ballar amb tu en 2 minuts


Amb l'influx inigualable de la mar i el Montgó de fons, Elvira Cambrils ens parla breument sobre la darrera novel·la que ha escrit:

"La pregunta fonamental de Tot el que tinc per ballar amb tu és si podem aspirar a la felicitat, a pesar de la fragilitat i les carències que acompanyen la condició humana..." i els acords de la cançó de La Gossa Sorda "Dona'm la mà" ens xiuxiuegen alegrement "...totes les portes semblaven tancades...". És difícil afegir més significat en un vídeo tan curt.



Tot el que tinc per ballar amb tu:
Felicitat desembarca a Sérifos amb la idea d'anar-se'n al més aviat possible. Se sent abatuda pel pes de l'infortuni. La mare malalta, els problemes amb la parella marquen la seua vida. Però els tamarits, les olors, les capelles blanques, la música i les tavernes vora mar la desperten d'una llarga letargia. Els habitants de l'illa la duran a ajornar el final de les vacances. Tot el que tinc per ballar amb tu parla de la sensualitat i els sabers de la filosofia com a antídots contra les gorgones que amenacen l'existència humana. És una història sobre la fragilitat i la por però també sobre el valor de la rebel·lia individual per a afrontar-les. A partir del mite de Dànae i Perseu, la novel·la recorre els camins que condueixen la protagonista de l'abisme a la renaixença, uns camins que l'allunyaran del que ha de fer, del deure, i tanmateix li obriran les portes per a la conquesta d'una vida feliç.

Elvira Cambrils (Pego, 1955) és escriptora i professora de filosofia. El primer contacte amb l’escriptura creativa es produeix a través de la ràdio –Graffiti, Ràdio Lliure (1985-88) i Estirant el fil, Ràdio Municipal de Pego (2003-2006). Ha publicat el llibre de relats Mira’m, Amor (Bromera, 2007), premi de narrativa Blai Bellver de Xàtiva, i la novel·la El bes de l’aigua (Bullent, 2010). Amb el conte Foc a la llar va guanyar, el 2011, el XXX premi de narrativa Felipe Ramis. 

22 d’agost del 2014

10 qüestions sobre premis literaris



De tant en tant ens arriben alguns dubtes sobre els premis literaris en els quals participem. (http://www.bullent.net/premis/). Així que hem pensat fer una arreplega i destacar-ne alguns, amb les respostes que solem donar. Segur que ens en deixarem alguna, si ens la deixeu als comentaris mirarem de respondre-la també.

1# Puc presentar treballs meus que he publicat a internet o a revistes però per separat?

Els premis solen ser a obra inèdita, això no es refereix només a no haver-la publicat a altres llibres, un blog o una revista també es considera obra publicada. Ara, si el fragment ja publicat és petit en relació a l'aportació total de l'obra es pot considerar inèdita en conjunt.

2# Quan puc presentar l'original?

Les bases solen indicar una data màxima de presentació d'originals, ha de ser una data anterior a aquest dia, que cada any sol ser semblant en cada premi. Si s'envien els originals en paper per correu normal el que compta és la data que consta com a entregada en correus, encara que arribe algun dia més tard a l'editorial.

3# He d'enviar l'arxiu electrònic si envie els originals en paper?

En el premi Enric Valor es poden presentar els originals via correu electrònic. Però si l'envies en paper ja siga a aquest o altre premi no cal que envies l'arxiu digital. Si guanyes, ja te'l demanarem per a la publicació.

4# Sou molt estrictes amb el número de pàgines demanades?

Solem indicar només el número de pàgines, sense especificar el tipus o tamany de lletra, el que fa que ja es tracte d'una magnitud prou variable. És més important que deixes un tamany de lletra còmode per al jurat i te'n passes unes poques pàgines a que estiga tan comprimit que dificulte la lectura. Si no és molt evident o se li fa molt llarga al jurat, l'obra no serà eliminada per aquesta qüestió.

5# Si envie l'arxiu per correu electrònic, és important el format demanat?

Sí, pot que el que presentes siga incompatible amb els lectors que posem a disposició del jurat per llegir-lo. Ha de ser en format Word.

6# El premi Enric Valor és de narrativa juvenil, em puc presentar amb qualsevol edat?

Sí, és juvenil perquè és dirigit a un lector jove o poc experimentat, no per l'edat dels escriptors.

7# A les bases diu que ha de ser escrit en valencià i jo escric en català oriental, cal que l'adapte?

No, valen totes les varietats dialectals.

8# Quan sabré si he guanyat?

A les bases hi ha una data de lliurament del premi. Aquest dia es fa públic a tot arreu qui l'ha guanyat, però el jurat s'ha reunit uns dies abans i s'avisa a l'autor de l'obra guanyadora dos o tres dies abans del lliurament per a que puga acudir a l'acte.

De vegades al lliurament es reprodueix el procés de deliberació dut a terme uns dies abans per afegir-li més emoció a l'acte.

9# Puc presentar-me a dos premis alhora?

A més de suposar molt poca confiança en la teua obra, de fer-ho, estaries incomplint l'apartat de les bases on diu que no has de tindre compromesos els drets d'edició. Si dos jurats decidiren premiar la mateixa obra suposaria un greu problema per als dos premis implicats.

10# La meua obra entra en la temàtica del premi?

Si tens dubtes el millor és contactar amb l'editorial (http://www.bullent.net/contacte/)  i exposar el cas concret. Encara que això ho decideix el jurat i no l'editorial, pot que et donem alguna pista en base a l'experiència.

Molta sort!
Teniu algun altre dubte que puguem respondre?


19 d’agost del 2014

5 Tastets de llibres viatgers



Ara és el moment de començar a fullejar per internet per a prendre nota de quins llibres cal que acaben en la nostra tauleta de nit, o amenitzen la calorosa migdiada al raconet més fresc de la casa.

Així que us hem triat llibres que podeu començar a fullejar ara mateix i que parlen de viatges, cadascun des d'una òptica distinta. I en podeu trobar encara més en l'issuu de Bullent (http://issuu.com/bullent):

Una novel·la ben estiuenca de les que t'encomanen valor per a afrontar i gaudir la vida, Tot el que tinc per ballar amb tu, d'Elvira Cambrils, comença així: "No sé quan vaig morir però sí quan i com he renascut". El viatge és a Grècia i el destí la felicitat.

http://issuu.com/bullent/docs/_26__tot_el_que_tinc_per_ballar_amb

Si el viatge estiuenc és en tren, seria el moment de començar la lectura de Tot interior, d'Enric Camps, però en cas contrari també us trobareu ambientats. Copiem el primer paràgraf i podeu seguir un poc més a l'enllaç: "Tot va començar el dia que vaig agafar aquest tren per primera vegada. Aquell dia, el destí degué assenyalar amb roig una data en la meua agenda: la data en què tot s’ensorra, la fi del trajecte, el túnel al final del túnel... el dia de hui."

http://issuu.com/bullent/docs/_25__tot_interior


A Cor d'elefant, de Teresa Broseta també hi ha viatge. A Tailàndia la roda de la fortuna ha girat en contra de dues ànimes bessones i faran el recorregut que calga per tornar-la a fer rodar al seu lloc.
La primera frase ens situa "Encara faltaven setmanes perquè començara l’estació de les pluges i el riu ja baixava carregat de vora a vora d’una aigua de color de café amb llet."

Més a: http://issuu.com/bullent/docs/tast_cor_delefant

A Vaig fer la maleta un dia de juny, Cinta Arasa fa viatjar l'Eulàlia des de Barcelona fins a Anglaterra per a acompanyar el seu pare i des d'allà sabrà de l'esclat de la Setmana Tràgica i de moltes coses més. La primera frase ja ens diu molt: "Des de la finestra protegidíssima de la
meva habitació de casa, jo no podia imaginar la catàstrofe. De fet, ni sabia que les catàstrofes existissin."
Seguiu llegint i veureu com la resta de la novel·la no baixa el nivell d'aquesta frase en cap moment.

http://issuu.com/bullent/docs/vaig_fer_la_maleta_cinta_arasa

A l'altra banda de les muntanyes hi és la família i, per tant, aquest viatge no hauria de ser tan greu com els anteriors, però Maria Jesús Bolta ens fa viure com l'adolescent Teresa el viu amb la intensitat de les primeres vegades. Potser per això comença amb la primera vegada absoluta: el naixement de la protagonista. "Acabes de nàixer. Obris els ulls i sents unes veus que et victoregen i t feliciten perquè has vingut a la millor terra del món, a Massalfang, una enorme extensió de tarongers i de mar blava."

http://issuu.com/bullent/docs/tast_a_laltra_banda_muntanyes3

Encara podríem continuar. Al cap i a la fi, tot llibre és un viatge al món que el seu autor ha creat i que nosaltres vivim en clau pròpia. Us convidem a seguir la ruta pels inicis literaris, si us abelleix, a cada pàgina dels llibres de Bullent n'enllacem un fragment. Els finals ja corren del vostre compte.

7 d’agost del 2014

Comença a llegir Bruixes, dimonis i misteris online


Podem començar a llegir el llibre Bruixes, dimonis i misteris, d'Àlvar Monferrer, i fullejar-ne l'índex ara mateix en aquest document que hem publicat a issuu: http://issuu.com/bullent/docs/tast_bruixes__dimonis_i_misteris/0



Actualment és ben conegut què és això de la Santa Companya gallega, o que els morts de les tribus índies van a parar al cel del gran Manitú. D’aquestes històries en tenim tantes com els gallecs, els pobles foscos de l’Europa del nord i del centre, o els indis americans. Bruixes, dimonis i misteris recull alguns d’aquests elements de la cultura popular pròpia, ja siga per que l’autor els ha viscut en carn pròpia (fetilleres de les Useres) o d’altres informants, les ha recollit de fonts literàries o de documents de segles passats. A cavall entre la imaginació, la literatura i la vida diària llegirem casos de sanadores, sabrem què es trobaren als segles xiv i xv quan feren investigacions per casa nostra, coneixerem de l’existència d’una cadira abacial endimoniada, i molt més.