23 d’octubre del 2015

Xerrada-Col·loqui amb Àlvar Monferrer, Bruixes, dimonis i misteris


El dimecres 28 d'octubre la Fundació Caixa Castelló ha organitzat una Xerrada-col·loqui al voltant de la temàtica del llibre d'Àlvar Monferrer Bruixes, dimonis i misteris.

Serà a les 19,30 a la Sala d’Actes de l’Edifici “Hucha” (c/ d’Enmig, 82, Castelló).

Bruixes, dimonis i misteris recull elements de la cultura popular pròpia equiparables a latres foranis més coneguts com ara la Santa Companya gallega, o que els morts de les tribus índies van a parar al cel del gran Manitú. Ja siga per que l’autor els ha viscut en carn pròpia (fetilleres de les Useres) o d’altres informants, les ha recollit de fonts literàries o de documents de segles passats. A cavall entre la imaginació, la literatura i la vida diària llegirem casos de sanadores, sabrem què es trobaren als segles xiv i xv quan feren investigacions per casa nostra, coneixerem de l’existència d’una cadira abacial endimoniada, i molt més.

Àlvar Monferrer Monfort (Useres, l’Alcalatén, 1940), és Doctor en Filosofia i Lletres per laUniversitat de Barcelona, on va exercir de professor durant uns anys.
Actualment viu a Castelló de la Plana. També ha impartit classes al Centre d’Estudis MATER DEI de Castelló i a la UNED de Vila-Real.
A més dels seus treballs sobre educació, psicologia i serveis socials, n’ha publicat sobre antropologia, etnografia i cultura popular, relacionats, gairebé tots, amb el País Valencià. En destaquen els llibre següents: Els Pelegrins de les Useres (1985, 1989 i 1991), Sant Antoni, sant valencià (1993), La Salpassa (1995), Les festes de Folls (1996), Històries de la Magdalena i altres contes (1996), Els endimoniats de la Balma (1997), Catí i els Pelegrins de Sant Pere (1998), Paisajes i leyendas de Castellón de la Palma y sus comarcas (1999) i La nit de Sant Joan (2000). Ha guanyat el Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular en dues ocasions, amb El Romancer Valencià (Antologia) (2004) i Bruixes, dimonis i misteris (2014).
També són importants els seus estudis sobre les antigues cofraries valencianes, el teatre popular de Nadal i Carnestoltes, les romeries i peregrinacions, i nombrosos articles sobre diferents advocacions i festes, inclosos a l’obra Calendari de Festes de la Comunitat Valenciana, publicada per la Fundació Bancaixa en quatre volums (1999-2000). És membre de l’Institut Municipal d’Etnografia i Cultura Popular de Castelló de la Plana.

Si no pots anar a la xerrada també pots adquirir el llibre al web d'Edicions del Bullent (http://www.bullent.net/libro/3169-Bruixes_dimonis_i_misteris) o començar a llegir-lo en línia:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada