30 de juny del 2016

"El plaer de la lectura", Pla lector per a Primària.




Cristina Serrano, Isabel Fuertes i Mario Viché han elaborat un nou pla lector per al curs a mode de suggerència als centres educatius. Posen l'èmfasi en la lectura com una activitat d’oci, satisfactòria i lúdica. Es proposen proporcionar a l’alumnat un llibre, la lectura del qual li servisca per a valorar, créixer, sentir i, en definitiva, l'ajude a expressar i regular les seues emocions i sentiments; al mateix temps que desperte la seua imaginació, creativitat, originalitat, fantasia i pensament crític.


Per això han col·locat els llibres en una prestatgeria emocional com aquesta de Cavallet de mar:



TRISTESA
ANSIETAT
ALEGRIA
AMOR
FELICITAT
AMBIGÜITAT


Alegria
Tendresa, Acceptació
Tranquil·litat


Irritació, Nervis

Tendresa
Felicitat, Tranquil·litat



Il·lusió
Amor, Empatia

Sorpresa



Tendresa, Amor
Serenitat, Felicitat

Tristesa

Alegria
Empatia




I també proposen fer lectures dialògiques de fragments de determinats llibres.


El Pla que presentem constitueix una orientació per als educadors, pares i professors a fi de dotar-los d’unes eines d’interpretació i coherència a l’hora de recomanar lectures per als seus fills i alumnes.


El posem a la disposició de tothom en aquesta pàgina en diversos formats, per tal de facilitar al màxim l'ús que se n'haja de fer.

En PDF en aquest enllaç

En Word en aquest enllaç


Ens agradaria molt rebre la vostra opinió: Si us ha servit o no, què milloraríeu, quin resultat heu obtingut en el vostre pla lector... O, fins i tot, si voleu que difonem alguna activitat que us ha sortit especialment bé. Aquesta és la nostra pàgina de contacte: http://www.bullent.net/contacte/

23 de juny del 2016

Els llibres de Bullent a l'escola de mestres d'Akoe un any més


 L'escola de mestres d'AKOE educació organitzen les Jornades de Juliol 2016 els matins dels dies 6, 7 i 8 de juliol a l’IES Benlliure (València).

Qualsevol interessat en el món educatiu s'hi pot inscriure fins el dia 3 de juliol.  És una activitat formativa acreditada i reconeguda per la Conselleria d’Educació (segons Resolució de 25 de maig de 2016 i d’acord amb l’Ordre 65/2012). 

Amb la programació definitiva, participarà Mª José Díaz-Aguado (igualtat, assetjament i violència de gènere a l’aula), Carles Capdevila (periodista i director del Diari Ara) i Jordi Jubany (xarxes socials, educació 2.0 i comunicació digital). 

En aquesta tercera edició, es donarà més importància a les presentacions tant de mestres com d’alumnes, augmentant el temps a les exposicions. Es deixarà el dimecres 6 per a les EXPOSICIONS D’ALUMNAT i el dijous 7 per a les presentacions de les BONES PRÀCTIQUES de mestres.

També continuen animant a proposar-los una experiència vostra o del vostre alumnat que heu fet al vostre centre i que considereu d’interès per compartir amb altres mestres. Encara podeu fins el 26 de juny.

Com els anys anteriors, ens han convidat, junt a altres editorials a participar-hi portant els llibres d'Edicions del Bullent i allí hi serem!

Podeu trobar més informació a http://akoeducacio.wordpress.com/ o a l'adreça de correu electrònic informacio@akoe.org

19 de juny del 2016

Moisés, estigues quiet, de Lliris Picó, Premi de la crítica dels escriptors




No podem estar més contents! La setmana passada Ximo Potter i el col·leccionista de mòbils, va guanyar el Premi Samaruc al millor llibre infantil, i aquesta setmana tornem a estar d'enhorabona.


Als XXVI Premis de la Crítica de l'AELC i en la categoria de Millor llibre juvenil han premiat Moisés, estigues quiet de Lliris Picó.

L'obra va ser la guanyadora del Premi Enric Valor de narrativa juvenil i ara, els escriptors valencians, avalen aquest llibre premiant-lo com a millor llibre juvenil del 2015. El jurat ha estat format per Marisol González, Francesc Gisbert i Miquel de Renzi i l'han definit com " “una obra que sorprèn i que ens commou”.


Però, qui és Moisés? Ell mateix ens ho diu:
Sóc Moisés i en aquest llibre us explique coses meues. Una d'elles és que sóc hiperactiu. Des dels 5 anys hem visitat un grapat de metges i psicòlegs fins que vaig ser diagnosticat i etiquetat, com els paquets de pasta. "Moisés estigues quiet", "Moisés para un moment", "Moisés deixa cada cosa al seu lloc"... No, si jo ho entenc: tant de moviment treu de polleguera a qualsevol. De fet m'altera a mi mateix. Però què voleu que faça! També sóc adoptat i m'enamore i m'equivoque i hi ha qui em té mania, però també m'estimen molt... Tots som així de diferents als quinze anys?

Lliris Picó i Carbonell (Ibi, 1972), és llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat d’Alacant. Treballa a la Delegació d'Alacant de l'Institut d'Estudis Catalans, on realitza tasques d’administració, dinamització lingüística i gestió cultural. Ha publicat diversos estudis i articles sobre l’obra poètica de Gaspar Jaén en revistes com Caràcters i L'Aiguadolç. Ha col·laborat amb alguns mitjans de premsa escrita com ara el diari Información o El País mitjançant la publicació de diversos articles i relats, i amb el diari El Punt/Avui on ha publicat una columna periòdica en l’espai “Fil d’aranya” entre el 2011 i finals del 2014.
És autora de les novel·les Helena: un record sempre és mentida (Columna, 2002), Les ales de la memòria (Marfil, 2003), L’olor dels crisantems (Tres i Quatre, 2005), Claus de serp (Marfil, 2007) i dels reculls de contes Amb D de Dona (Inèdit. 2010). És també coautora –amb Rafa Gomar, Joan Olivares,Carles Mulet, Francesc Bononad, et al.- del recull de relats 6000 estúpids i 10 més (Efímer, 2014).Les seues obres han rebut diversos guardons entre els quals destaquen el XXI Premi 25 d’abril Vila Benissa (2001) i el Premi de Narrativa Antoni Bru Ciutat d'Elx (2004) i Premi de Narrativa 9 d’Octubre de Sant Vicent del Raspeig 1998 i 2010. Amb Moisés, estigues quiet, guanya el 34é Premi Enric Valor.
 

Durant la vetllada, que es celebra a l'Octubre, també rebrà un merescut homenatge l'escriptora Carme Miquel per la seua trajectòria. Encara que ella es defineix com a mestra, professió que ha exercit vora quaranta anys, ha publicat més de vint llibres de narrativa infantil, juvenil i d’adults, així com nombrosos textos divulgatius i articles de premsa. A Edicions del Bullent ha publicat Llum i Estel.

També s'han lliurat els següents premis: al millor assaig publicat en 2015 per a Anna Moner i el seu Gabinet de curiositats (Pruna Llibres). La novel·la de Martí Domínguez, La sega (Proa) ha resultat guanyadora en la categoria de narrativa. En la categoria infantil, ha estat guardonada l'antologia de poemes de Marc Granell, La vida que creix (Andana). Rodolf Sirera s'ha endut el premi a la millor obra teatral amb Trio (Bromera). Antoni Ferrer ha rebut el premi al millor poemari de l'any, per Variacions Goldberg (Denes).

Tenim algunes fotografies, tot i que de baixa qualitat:


  








Enhorabona als guanyadors! 

15 de juny del 2016

Vídeo de la Rondalla El rei Astoret



Sabeu quin és l'argument d'El Rei Astoret (http://www.bullent.net/libro/3203-El_rei_Astoret)?

Fa molts anys, la bruixa Safranera va fer un encantament al rei Astoret: “T’enamoraràs d’una bellíssima fadrina que veuràs en somnis i mai no la trobaràs!”. Així va ser. Per més que enviava emissaris a buscar Margarida Blanca no la trobaven. Per a trobar al rei que ella també veia en somnis, la jove hauria de passar unes proves duríssimes.

Hem fet un vídeo que ho explica breument:


Rondalla arreplegada per Enric Valor, adaptada per Jordi Raül Verdú i il·lustrada per Priscila Aràndiga

13 de juny del 2016

Ximo Potter i el col·leccionista de mòbils, premi Samaruc al millor llibre infantil


En l'edició del 2016 dels premis Samaruc, l'Associació de Bibliotecaris Valencians ha distingit Ximo Potter i el col·leccionista de mòbils, de Vicent Sanhermelando amb el Premi Samaruc al millor llibre infantil.

Ximo Potter i el col·leccionista de mòbils, Ximo Peris creu que va a ser el pròxim actor revelació des que son pare planeja fer una sèrie casolana ara que està a l'atur i li ha dit que serà el protagonista. A partir d'aleshores busca un nom artístic: Ximo Potter. Amb el nom, però també li canvia la personalitat... Així coneix el col·leccionista de mòbils, un savi immigrant responsable d'una missió secreta.

És una novel·la infantil adreçada a lectors de més de 10 anys que està escrita en primera persona i amb to d'humor en tot el relat. No obstant això, a partir de la seua lectura es pot reflexionar sobre temes socials com ara l'atur (el pare de Ximo és un guionista de TV al que acaben d'acomiadar) o la immigració i els prejudicis respecte a aquesta. El que predomina, això sí, és la part lúdica i el lector ho passa bé llegint-la.

Fins ara, Vicent Sanhermelando havia publicat diversos llibres juvenils.  L'escriptor, natural d'Alboraia, és llicenciat en Psicologia i treballa en un centre educatiu com a orientador escolar i professor. Ximo Potter i el col·leccionista de mòbils és la seua primera obra adreçada al públic infantil.

Altres premiats:

Durant el transcurs de la vetllada literària es lliurà el Premi d’Honor de l’Associació de Bibliotecaris Valencians a l'escriptor Vicent Cervera, a qui Paco Muñoz va cantar la cançó "El meu amic" a propòsit de l'ocasió. Pel que fa al premi Bibliotecari de l´Any el guardó va recaure en Marga Bau Mas, Directora de la Biblioteca Pública Municipal de Beniparrell. I el Premi Samaruc Juvenil va recaure en A boca de canó, de Manel Àlamo.

Assistència d'alcaldes:

L'alcalde d'Alboraia, Miguel Chavarría, ha assistit a l'acte que distingia l'escriptor del poble. I també l'alcalde de València, Joan Ribó, ha representat a la ciutat per primera vegada en 24 anys en aquesta important cita per a la literatura infantil i juvenil, tot i que en fa més de 10 que el lliurament és a València.

9 de juny del 2016

Agnès Vidal i Fem safareig a Tele Estudi Esplugues



Agnès Vidal va anar a Esplugues de Llobregat a la tertúlia del Pati Blau. Allà s'havien llegit Fem safareig i el feren de debò. Tele Estudi Esplugues passava per allí i va fer aquest vídeo: https://youtu.be/YdKdgjssbc0


Abans i després de la publicació del llibre les persones que s'hi han relacionat han abocat els seus records, anècdotes i llegendes contades a mitja veu en Agnès Vidal. El resultat és un llibre abellidor que genera més i més complicitats amb el treball femení tan poc valorat.

Fem safareig pretén donar veu a les dones que anaven als llavadors, perquè aquests no només han estat lloc de trobada on es reunien les veïnes per netejar la roba, també eren un escenari privilegiat on compartir experiències i converses. Podríem dir que venien a ser quelcom semblant a les xarxes socials de l'època. Els homes es trobaven al casino del poble i les dones, al llavador? I pobre de l'home que s'atrevira a rondar per allí! Aquest treball permet conèixer de prop llavadors de gran bellesa, a la vegada que treu a la llum el testimoni d'una trentena de protagonistes i estableix un diàleg entorn el procés de la bugada. Tot plegat vol servir d'homenatge a tantes dones que carregaven cada dia amb una tasca tan feixuga com silenciada.

Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular - 2015





7 de juny del 2016

Booktrailer Estima com vulgues, per Maria (4t ESO)



Maria, alumna de 4rt d'ESo  de l'IES Isabel de Villena, ha fet un vídeo en el que explica les seues impressions sobre el llibre "Estima com vulgues. Per entendre la diversitat sexual", de Ximo Cádiz. 



Com la resta de llibres de Claus per entendre el món, no és una novel·la. És un llibre que té per objecte aproximar el lector a temes socials que envolten la seva vida quotidiana i sobre els quals necessita elements d’anàlisi per a entendre’ls i formar-se’n una opinió. En aquest cas, parla de la diversitat sexual i pren com a excusa per fer-ho una parella de ficció.

La diversitat en l’orientació del desig sexual i en la identitat de gènere existeix, malgrat tots els intents d’amagar-la i la persecució i discriminació de què ha estat objecte.
Hi ha fins i tot un munt d’envitricollades argumentacions per provar d’establir què és i què no és natural; què és moralment correcte i què no… En qualsevol cas, però, allò que sovint es manifesta clarament és l’excés d’ignorància, de mites, de mentides i manipulacions que reforcen l’estigma, l’homofòbia i la transfòbia. Heterosexuals, gais, lesbianes, transsexuals, bisexuals formen part d’aquesta diversitat que existeix en l’afecte i el desig. Es podria ben bé dir que es tracta de la normalitat, i tanmateix…

Amb l’arribada del Toni i el Manel a la casa dels pares per a passar uns dies de vacances, Estima com vulgues! planteja una revisió de la majoria dels conceptes, dels dubtes i debats que envolten el tema de la diversitat sexual, algunes claus per entendre-la millor.

2 de juny del 2016

Qüestionari Kahoot! sobre Paraules de Júlia #TIC



Joan Bustos, autor de Paraules de Júlia ens proposa un joc que també és una manera divertida de comprovar el nivell de comprensió lectora de la novel·la o de veure què recordes del que has llegit.

Es tracta d'un qüestionari on line. Es pot jugar amb altres persones i una sola pantalla individualment o en grups. També es pot jugar sol i segur que guanyes :). Cal un ordinador i un telèfon mòbil smartphone per participant.

Joan Bustos ho ha provat en classe i ens explica quina és la dinàmica:

1. Descarrega't l'app Kahoot! i instal·la-te-la al mòbil.

2. Copia aquesta adreça a la barra del navegador de l'ordinador.

3. Clica damunt del botó "Play" o el verd "Launch". Recorda de treure el volum a l'ordinador, ja que genera una musiqueta electrònica pesada (això és optatiu). També genera un codi pin.

4. Entra a l'aplicació kahoot! del teu mòbil. Quan et demani el codi, introdueix-hi el número que hi ha en pantalla de l'ordinador.

5. Introdueix-hi un nickname, per exemple les teves inicials. Prem "Ok.Go!". El teu nick és en pantalla. Imagina't l'animació que hi ha a classe quan TOTS veuen els seus noms a  la pantalla de l'ordinador de classe!

6 Clica damunt de la tecla "Start". A la pantalla de mòbil apareixen quatre símbols, corresponents a les quatre opcions possibles. Clica la correcta. (En aquest punt, el silenci a classe és total: tots estan concentrats responent).

7. Així successivament fins completar les 20 preguntes. 

8. Cada pregunta et dóna una puntuació segons el temps que tardes a respondre.

Vols fer-ho més llarg? També ha fet una versió de 50 preguntes:



Paraules de Júlia ha guanyat el 35é Premi Enric Valor de narrativa juvenil.

Júlia & Helena. Dues amigues, des de sempre i per sempre. Bojament enamorades (o no) del professor d'anglès. És estiu i la Júlia marxa als Estats Units, mentre que l'Helena ha de recuperar els suspensos. Però al setembre no es retroben, tot i les promeses que res no canviaria: la Júlia no vol saber res de l'Helena. Ni de ningú. Què va passar aquella nit de besos robats, just abans del viatge? Mentre no hi hagi respostes, quedaran les paraules. Paraules de Júlia.

1 de juny del 2016

A Eivissa, Fem safareig i també ecologia!


Dissabte, 4 de juny a les 19 h. a la finca ecològica en custòdia Can Toni d'en Jaume Negre (Sant Llorenç de Balàfia, Eivissa), a la presentació de Fem safareig, d'Agnès Vidal, reviurem els llavadors mitjançant les experiències i converses de les dones dels nostres pobles.

Amb l’autora i a càrrec d'Emma Segura (escriptora) i Mariví Mengual (regidora de l'Ajuntament d'Eivissa)

I acabarem amb un vinet amb aperitiu.

 Fem safareig pretén donar veu a les dones que anaven als llavadors, perquè aquests no només han estat lloc de trobada on es reunien les veïnes per netejar la roba, també eren un escenari privilegiat on compartir experiències i converses. Podríem dir que venien a ser quelcom semblant a les xarxes socials de l'època. Els homes es trobaven al casino del poble i les dones, al llavador? I pobre de l'home que s'atrevira a rondar per allí! Aquest treball permet conèixer de prop llavadors de gran bellesa, a la vegada que treu a la llum el testimoni d'una trentena de protagonistes i estableix un diàleg entorn el procés de la bugada. Tot plegat vol servir d'homenatge a tantes dones que carregaven cada dia amb una tasca tan feixuga com silenciada.
Ha guanyat el Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular.

Més informació a http://www.bullent.net/libro/3196-Fem_safareig

Es pot llegir un fragment del llibre a https://issuu.com/bullent/docs/fem_safareig/1




Recursos didàctics de Guardians del gel





Què podem trobar en les pàgines de Guardians del gel? Un viatge a l'Antàrtida. Descobrirem una capa de gel de quatre quilòmetres de gruix. A sota, un lloc meravellós per a viure. El Llac Vostok. En plena crisi a la Vall del Llac, quan els habitants de l'interior de la Terra pensen que el cel de gel els caurà a sobre, Marta i els seus amics fan un gran descobriment. Han trobat les proves que a l'exterior també pot haver-hi vida. I, tot i que els adults no els deixen investigar, faran tot el possible per demostrar-ho. L'aventura està servida.


L'aventura, a més, no acaba en les pàgines del llibre Guardians del gel. La darrera novetat de Pep Castellano i Canto Nieto ara té més recursos per treballar i divertir-se a classe o a casa.


Pots trobar la pàgina didàctica del llibre en el següent enllaç: http://www.bullent.net/didactica/guia-guardians-del-gel/


Allà, a més de llegir les primeres pàgines o veure l'entrevista que Manolo Gil va fer als autors, també hi ha la proposta didàctica, elaborada per Isabel Fuertes.



Guardians del gel també té una cançó. La cantàrem a la presentació de Castelló i ací la teniu. T'animes a cantar-la?




https://youtu.be/_Z-Yl-VX4M0