2 d’octubre del 2017

L’alcoià Jordi Raül Verdú guanya el Premi Bernat Capó amb “Contalles de iaios i iaies”




El primer lliurament del Premi Bernat Capó després de la mort del periodista i escriptor que li va prestar el nom, sigué el divendres 29 de setembre. Es celebrà a Dénia. El certamen més important de difusió de la cultura popular enguany compleix 19 edicions. El guardó està dotat en 6000 euros i la publicació de l’obra per part d’Edicions del Bullent.

“Contalles de iaios i iaies”, l’obra guanyadora, és un recull de 30 rondalles arreplegades al llarg de 16 localitats i 5 comarques del meridional valencià , on han participat 17 informants (d’una mitjana de 70 anys) i 20 col·laboradors. Les peces recollides són un reducte del passat, testimonis d’una vida diferent, d’un ambient rural i d’una antiga manera de viure. Els personatges, plens de perícia, de valentia, d’humor, d’innocència, de bondat, de malícia, d’imaginació..., ho fan tot possible.

No és la primera recopilació que ha fet Jordi Raül Verdú però “la riquesa lèxica i l’ús paremiològic, per exemple, estan més depurats i són més rics i variats” i “Com cada volta em costa més trobar rondalles noves o versions repetides interessants pel rogle per on em moc normalment, en el present recopilatori he hagut d’anar a sis pobles on no havia anat abans, malgrat els 26 anys que porte buscant i gravant narracions orals, especialment, rondalles”, ha declarat.


Jordi Raül Verdú Pons (Alcoi, 1960) és mestre, escriptor, contacontes i ha fet animacions lectores a Madrid, Els EUA, Andorra i a la seua terra. Cursà estudis de Magisteri a l’Escola Universitària de València (1979-1982). Començà a treballar com a mestre al col·legi La Presentació d’Alcoi. Els estius treballa a França i Canadà amb Les Petits Frères des Pauvres.

Estudià anglès a la Concordia University de Montreal (Canadà). Després es trasllada a Madrid per a treballar com a mestre d’anglès.

Més tard, també exerceix com a mestre bilingüe d’espanyol i d’anglès a Los Angeles, Califòrnia (EUA), al Principat d’Andorra i a Alexandria, Virgínia (EUA).

Finalment acaba el periple internacional i la FPA d’Alcoi ha estat el seu llar laboral durant 4 cursos escolars, abans de treballar on ho fa actualment, al CP Real Blanc de Cocentaina. El periòdic Ciudad li ha otorgat el premi CAM Medi Ambient 2009, per la defensa i difusió del Medi Ambient.

És un compilador de relats populars i autor de més de 60 llibres, la majoria de literatura infantil, entre els quals hi ha “Els donyets del bosc” (1992), “El misteri del Montcabrer” (1994), “La xiqueta del Benicadell” (2001), “La velleta refranyera” (2010), “Les entranyes del Montgó” (2012) o “I conte contat...(2017). També està adaptant les rondalles d’Enric Valor per a lectors a partir de 8 anys.


Valoració de l’obra per part del jurat: El jurat ha estat format per Joan Seguí (Conservador del Museu Valencià d’Etnologia), Núria Sendra (editora d’Edicions del Bullent) i Gil-Manuel Hernández (professor de sociologia i antropologia social de la Universitat de València). En concedir el Premi Bernat Capó a l’obra “Contalles de iaios i iaies” ha valorat la posada en valor del patrimoni cultural immaterial i el treball de camp que s’ha dut a terme.


Durant l’acte Jovi Lozano-Seser ha llegit un fragment del Costumari Valencià de Bernat Capó, per recordar-lo. També ha parlat el seu nebot, Pere Soliveres i Gabriel Sendra, un dels impulsors del Premi ara fa 19 anys. I hi ha hagut parlaments de Joan Seguí, Núria Sendra (Editora d’Edicions del Bullent) i Vicent Grimalt (president de la Macma i Alcalde de Dénia).
 

A la vetllada el músic i cantant Jaume Ginestar ha intercalat moments musicals amb cançons del seu darrer disc. El disc, que ha tret en solitari, duu per títol “10 Poemes de Penyamar” i són poemes musicats de la poetessa de Dénia Maria Ibars Ibars. Jaume Ginestar va ser membre fundador l’any 1992 del duet musical “Diamonds”, grup que interpretava tots els estils musicals en tot tipus d’esdeveniments. Durant 15 anys, vocalista del duet, fins l’any 2007. Actualment “Orquestra Diamonds”. Durant l’any 1997, cantant de l’Orquestra Samoa, grup format per 12 membres, dos cantants masculins i dos femenins; tot compaginant les actuacions amb el duet actuà per tota la geografia peninsular.


Les entitats col·laboradores i organitzadores del premi i l’acte d’entrega són Edicions del Bullent, el Museu Valencià d'Etnologia, l'Ajuntament de Dénia i la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta, que aporta el grup de música que amenitza la vetllada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada