10 de setembre del 2022

“La nova mestra” de Carme Cardona i “Agricultura per a gent curiosa”, de M Josepa Payà són les obres guanyadores dels premis de Castelló






El premi Soler i Estruch ha estat per a “La nova mestra” de Carme Cardona Bartual, i el Premi Dolors Català de No ficció infantil a “Agricultura per a gent curiosa”, de Maria Josepa Payà

 Aquest divendres 9 de setembre, en un acte a la plaça de l’Om, s’han entregat els guardons dels LXVI Premis Castellum Ripae. En una vetllada conduïda per Ezequiel Castellano s’han barrejat les lletres i els llibres amb la música de Mireia Vives i Borja Penalba. El jurat format per Lourdes Boïgues, Aïda Estrada, Mònica Richart, Miquel Puig i Núria Sendra han deliberat sobre els següents premis, que integren els Castellum Ripae:

El premi de Narrativa Soler i Estruch, amb 38 obres presentades i una dotació de 5000 , i la publicació de l’obra.

El Premi de No ficció infantil Dolors Català dotat amb 1500

I els premis de poesia infantil Ausiàs Marc. On de nou aquest 2022 han participat tots els col·legis d’educació primària de Castelló, amb una elevada participació i una molt bona acollida tant pels centres com per les famílies de l’alumnat que s’implica en aquest projecte.


El Premi Soler i Estruch de narrativa ha estat per a “La nova mestra” de Carme Cardona Bartual

 A La nova mestra, Adela Ferro és una jove que arriba a Fontfreda, el seu primer destí com a mestra. Fontfreda és una població rural i muntanyenca, un paratge agrest i remot. Lluny de la seua família i en un ambient fosc, propi de mitjan segle passat, la nova mestra es veurà atrapada en una obsessió que es va apoderant d’ella i endinsa el lector en les profunditats d'un thriller psicològic amb final negre com un pou.

Carme Cardona Bartual (Benaguasil, Camp de Túria, València, 1980) és llicenciada en Filologia Catalana i Màster en Assessorament Lingüístic i Cultura Literària per la Universitat de València. En l’actualitat, exerceix de professora de Valencià, Llengua i Literatura en un institut del Camp de Túria i, a més, forma part de la junta de l’Institut d’Estudis Comarcals del Camp de Túria, IDECO.

Ha rebut els premis Ciutat de Manises 2010 amb la novel·la Negres Papallones, Igualtat La Pobla de Vallbona 2020 amb el relat breu Potser no és massa tard i el Pascual Enguídanos-George H. White de Llíria 2020 amb el relat breu Missió al Planeta Negre. Amb La Casa Invisible, va guanyar el Premi Diafebus de Novel·la Juvenil 2020. El 2021 va publicar l’assaig Arrels de Llegenda  amb Galés Edicions. A més, és coneguda pel seu activisme literari en les xarxes socials, especialment des de l’Instagram @bookcarmecarmeta.

Pel que fa a al premi, Cardona considera «un orgull contribuir com a escriptora en les lletres del nostre país. Sempre hi ha hagut dones que escrivien, però no hem d’oblidar que nosaltres som el llegat de totes aquelles dones que van escriure amb pseudònim, que es van atrevir a fer valdre la seua veu, que van reivindicar un espai que se’ls havia negat.» 

El Premi de no ficció infantil Dolors Català ha estat per “Agricultura per a gent curiosa”, de Maria Josepa Payà

 Agricultura per a gent curiosa és una xicoteta introducció als orígens de la producció d'aliments. Parla, de forma senzilla, de com funcionen les plantes i de quina és la importància del sòl i de la biodiversitat. L'objectiu és fer reflexionar als més menuts, però també a qualsevol persona, sobre com i per què vam començar a cultivar aliments i sobre com ha anat evolucionant la nostra dieta al llarg dels segles a mesura que han anat arribant al nostre territori aliments diferents des d'altres llocs del món.

Des del convenciment que l'alimentació és l'acte humà que més influència té en el nostre entorn, i es tracta d’ajudar a fer que els més menuts i les seues famílies prenguen consciència sobre l'origen d'allò que posen als seus plats cada dia.

Maria Josepa Payà (Beneixama,1970) Filla de llaurador i de mestra, va estudiar enginyeria agronòmica i ha treballat en desenvolupament rural, com a tècnic d'almàssera i, des de fa dotze anys, com a professora de formació professional agrària.

En 2018 va publicar la seua primera novel·la infantil, El tresor de Benasait, i en 2021 va guanyar el premi Vicent Silvestre de literatura infantil amb Mariola i la botiga de la font.

Payà declara que «La literatura és per a mi una forma més de viure i compartir el meu compromís amb el món rural i l'agroecologia» i, pel que fa al Premi de no ficció infantil Dolors Català: «Em fa una especial il·lusió aquest premi per tot el que té d'innovador. Normalment, al públic infantil només s'adrecen obres de ficció, i trobe molt interessant que puguen alimentar la seua curiositat amb obres divulgatives que els tracten d'igual a igual i no els infantilitzen.»

El premi Ausiàs March de poesia infantil

A l’acte, han llegit els poemes guanyadors dels premis Ausiàs March de poesia infantil. Les guanyadores han estat en 1er cicle: Naia Castillo del Hernández, 2n cicle: Carla Álvarez del Severí Torres, 3r cicle: María Caldés del Severí Torres, 3r cicle: Andrea Micó del Sant Domènech. Aquests poemes es publicaran al llibre de festes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada