12 d’abril del 2023

A la llibreria Fan Set de València: "Lourdes Toledo. L'ofici de mirar, l'ofici d'escriure"

 



El dimecres 19 d'abril, a les 19h. a la Llibreria Fan Set de València (Octubre Centre de Cultura Contemporània. c/ Sant Ferran, 12) hi ha una trobada i conversa amb l'escriptora Lourdes Toledo, el crític literari Enric Iborra i la periodista Neus Climent.

Lourdes Toledo acaba de publicar el llibre  Lluny d'Amèrica, Premi Josep Vicent Marqués d'Assaig, que convoca l'Ajuntament de València dins del certamen «Ciutat de València».

«El temps s’esmuny de manera quasi insultant, com una advertència contínua. Allò que en algun moment de la nostra vida ens va donar recer, suport, i ens va embolcallar, es difumina i esdevé una ombra de la qual ja no encerte a endevinar-ne els límits. De tant en tant, però, sense previ avís ni prevenció possible, sense antídot imaginable, com una fiblada, tornen els records i de cop i volta és com si estiguérem davant d’aquells rostres, sentint les veus de la conversa, admirant un paisatge lunar des de la finestra del cotxe». 


A partir de reflexions, records, encontres i viatges, i lectures, Lluny d'Amèrica és un llibre de textos assagístics breus –gran part d’ells de caràcter testimonial– que recrea una quotidianitat construïda a l’altra banda de l’oceà Atlàntic i el seu ressò vital en tornar a casa. Buscant l’humor i l’agudesa al voltant de llibres i autors nord-americans, i posant la mirada sobre moments i experiències que li produïren estranyesa i sorpresa a l’autora, i d’altres que li provocaren admiració i agraïment, l'obra aprofundeix en la cruïlla de sentiments i sensacions que produeix viure entre dues cultures. 

Lluny d'Amèrica és un llibre a mig camí entre el dietari de viatge, la crònica social i l’assaig literari i estén la mirada envers un ventall d’autores i autors que han treballat –en la majoria dels casos– el gènere autobiogràfic, l’assaig, les cròniques de viatges , les memòries, i el periodisme. Un llibre on destaca l’observació encuriosida de la realitat americana, bo i cosint-la amb la pròpia quotidianitat i amb anècdotes lluny de la banalitat, les quals transcendeixen la mera vivència personal i ens transporten a l’Amèrica real i pensada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada