9 de juliol del 2025

Novetat en "La paraula imaginada" i 15 cites de brines

 



Està a punt d'acabar el termini per presentar-se al premi d'àlbum il·lustrat 'La Paraula Imaginada' d'enguany. Amb la finalitat d'incentivar i promocionar la lectura i la sensibilitat artística a través dels llibres il·lustrats, el convoca l'Ajuntament de la Font d'en Carròs,
amb la col·laboració del departament de Dibuix de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València UPV, Edicions del Bullent i, com a novetat del 2025, la Fundació Francisco Brines.

Les Bases mantenen moltes coses de les edicions anteriors i també algun canvi, el més important, com a resultat de la nova incorporació, diu que l’autor/a ha de buscar la relació de l’obra presentada amb Brines o el seu llegat literari, ja siga en forma de cita a l’inici, dedicatòria, en el propi text, com a colofó, etc.

Brines té una extensa bibliografia, com es pot vore al web de la seua fundació: https://fundacionbrines.org/bibliografia/

Pel gust de fer-ho, però hem triat alguns fragments que Josep Piera traduí en el llibre "Cap a la boira" i els traslladem ací:

1. «Obrir els ulls, després que la nit
recloguera els astres en la seua àmplia cova rasa…»

(al poema El retorn del món)

2. «Per què les coses de la infantesa guarden les estances secretes de la realitat?»
3. «S'agrunsa immens el sol als xiprers i a les cases i va daurant l'aigua que corre pels horts»
4. «Tot és sempre present, ja que tot passa i res no acaba.»

5. «I tot allí vivia: el món descobert / i el ser, una meravella.»

(al poema Els espais de la infantesa)

6. «Encegat per les llàgrimes / un déu sentia dins meu que m'habitava»

(al poema El xiquet perdut i trobat (a Elca))

7. «En arribar la matinada / del cos va nàixer l'ombra.»

(al poema Pèrdua del Déu que vaig ser)

8. «Ha arribat el so de la pluja, / la seua música estesa, i tan fosca»

(al poema Contra la pèrdua del món)

9. «Oh Vida, / que tot m'ho has donat
Ara ja sé que, essent això de veres, / no m'has donat res.»

(al poema Darrera declaració d'amor)

10. «El temps és un mal lladre: només li furta a l'home les possessions d'infeliç captaire»

(al poema La carn i el somni)


11. «De vesprada tornàrem, caigudes ja les veles, escampada per l'aigua l'estesa púrpura d'aquell dia esgotat»

(al poema El llarg viatge a Orient)


12. «El poema, si u té la força d'acabar-lo, sempre dóna la resposta»

(al poema Reflexió sobre un incident)


13. «De vesprada tornàrem, caigudes ja les veles, escampada per l'aigua l'estesa púrpura d'aquell dia esgotat»

(al poema El llarg viatge a Orient)


14. «Jo soc l'expulsat / que ha trobat el seu alé en aquestes roques, / i com batega el mar em batega la vida, / el més alt nivell dels astres, / i ara respirem junt / el firmament, el mar i l'expulsat.»

(al poema Assila)

15. «Lector, esforça't i encén-la: / està on una olor de roses t'arriba del camí. / Si existisc és perquè existeixes.»

(al poema Vesprada imaginada)

En les tres primeres edicions els llibres premiats han estat:

L'aventura, de Robert García Barragán i Roser Rovira Riera
Un secret, d'Anna Roig Llabata
La Pau, de Daniel García Moragues i Irene Verdú Muñoz (A més de "La paraula imaginada ha estat distingit amb el llibre Millor il·lustrat per la Generalitat)

4 de juliol del 2025

Lectures bullents que refresquen este estiu

L’estiu és una època de lectura formidable per llegir novetats, eixos llibres que s'han quedat pendents en la nostra tauleta...

A Bullent tenim alguns suggeriments per fer-vos, que van des de la narrativa més actual en valencià al pensament fent una mirada al passat, llibres infantils il·lustrats, i llibres pel gust de gaudir de la bellesa. 


Ací els teniu, per si voleu fer-los una ullada. Els trobareu en les millors llibreries!



Novel·les per a tots els gustos, els suggerim de més joves a més experimentats: 

La setena porta, de Roberto Sanz Requena, Premi Enric Valor de Narrativa Juvenil: una novel·la d’intriga i misteri ambientada en l’actualitat. 

Si escrius, Cèlia..., de Lliris Picó, guanyadora del Premi Soler i Estruch, és un homenatge a les dones d’ara i a les d’abans, a les mares, a les filles, a les veïnes, a les que són un pilar fonamental de la família i a les que enfronten la vida soles. 

I El cavall verd, reedició actualitzada de un clàssic del nostre catàleg a càrrec de Joaquim Borrell: una novel·la d'amor en temps dels moriscos. 


Llibres de pensament amb gran qualitat literària i un recorregut pels nostres paisatges naturals:

Cartografies, de Rosa Mascarell, Premi Josep Vicent Marqués d'assaig (Ciutat de València). Un assaig filosòfic que utilitza el pensament de filòsofs de referència, per a bastir una reflexió l’objectiu de la qual és aprendre a viure amb plenitud. 

El Mondúver, a un tir de pedra, de Vicent Cervera i Òscar Martí. Un llibre a tot color amb 32 rutes de 4 nivells de dificultat distingits per colors. És un llibre de senderisme, però no únicament ja que els autors aprofiten per a il·lustrar al lector dels nombrosos valors etnogràfics que es poden trobar a cada ruta.





 Llibres il·lustrats amb mestria que es poden gaudir en família amb les criatures, que estan sense escola: 

El gatet diu mec (també en castellà El gato dice cuac), de Fani Grande i José Fonollosa: la història de un gatet que no sap miolar i ningú no sap per què.

L'aventura, de Roser Rovira i Robert Garcia, Premi la Paraula Imaginada. Una preciosa història sobre una tortuga de peluix, Titi, que és la companya inseparable de Cassandra. Tanta aventura juntes, però, fa que la tortugueta ja no sigui igual que quan era nova: ha perdut un ull, està descolorida…

3 minihistòries de bessons, d'Enric Lluch amb il·lustracions de Dani Cruz. Guanyador del Premi MDolores Català Amorós, és un llibre que amb un llenguatge senzill, tocs d’humor i fidelitat als fets històrics, ens ensenya que la història pot ser divertida i sorprenent!

I aquests només són els últims llibre que hem fet; pots consultar el nostre catàleg en https://www.bullent.net/coleccions/