13 de maig del 2024

El seculòrum i la seculera. Contes i acudits llicenciosos valencians de tradició oral, de Joan-Lluís Monjo #Novetat


"El seculòrum i la seculera. Contes i acudits llicenciosos valencians de tradició oral", de Joan-Lluís Monjo, és un treball dedicat al folklore narratiu valencià que està vinculat a l’expressió del sexe. Té com a objectiu principal la posada en valor d’un subgènere que, tot i presentar encara una certa vigència en la tradició oral, fins ara no havia estat recopilat i estudiat de manera monogràfica en el context valencià. 

Ha estat distingit amb el Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular, que convoca L'Etno i la Diputació de València, en la seua 24a edició.

Per una banda, suposa una aportació a la rondallística valenciana que  ofereix una antologia d’un centenar de contes i acudits recopilats de la tradició oral. És el resultat d’un treball de camp dut a terme en diverses poblacions tant de l’àrea lingüística valenciana com castellana. Hi ha una sensibilització per reproduir els materials orals a través de transcripcions fidels perquè tinguen validesa alhora com a documents etnogràfics i com a testimonis d’un patrimoni lingüístic. 

Per altra banda, en el treball s’ofereix un estudi introductori per a entendre aspectes relacionats amb els relats quant a textos literaris, com ara, els recursos humorístics en què es basen, o referits al seu context, per exemple, les fonts i els àmbits en què es difongueren. Així mateix, en l’estudi es fa una proposta de classificació dels materials seguint l’índex de tipus rondallístics The Types of International Folktales.

L'esplèndida coberta del pardal que pica la figa és del dissenyador Cèsar Amiguet.

Es presentarà per primera vegada a la Beneficiència el dijous:
16 de maig – 18:30 h a #LETNO


Joan-Lluís Monjo i Mascaró (Tàrbena, 1968). Llicenciat en Filologia Catalana a la Universitat de València i en Filologia Occitana a la Universitat Paul Valéry de Montpeller. El 2021 es doctorà a la Universitat d’Alacant amb la tesi El patrimoni rondallístic de Tàrbena, recopilació, classificació i estudi (menció honorífica en els premis Sant Jordi 2023 de l’IEC). 
És professor de secundària en el CFPA Paulo Freire (Alacant). Les seues línies de recerca han estat la dialectologia, la història i la cultura popular, que s’han manifestat en diversos articles i llibres. Destaquem, entre altres: El parlar de Guardamar (2004) (juntament amb Vicent Beltran i Vicent J. Pérez); Jo també parla de sa (2020); Parlar de sa. El llegat mallorquí a la Marina (2021), com a coordinador (Premi Joan Lluís Vives a l’Edició Universitària 2022); Per poblar lo regne de Valèntia... L’emigració mallorquina al País Valencià en el segle XVII (2002), juntament amb Antoni Mas; Els valencians d’Algèria (1830-1962). Memòria i patrimoni d’una comunitat emigrada (2007), juntament amb Àngela R. Menages (8è Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular); Ja plora la nyora. La tradició musical i etno-literària de Guardamar del Segura (2007), com a membre del Grup Alacant; i El cançoner de Tàrbena, recopilació i estudi lingüístic (2009).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada