13 de gener del 2020

20 anys de la mort d'Enric Valor



Avui fa vint anys que va morir l'escriptor, gramàtic i rondallista Enric Valor i Vives.


Enric Valor, un dels escriptors més reconeguts del nostre país i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, va nàixer a Castalla el 1911 i va morir a València el 13 de gener del 2000. Va estar investit Doctor Honoris Causa per diverses universitats, entre elles la Universitat de València i la Universitat Jaume I. Va ser autor d’una nombrosa producció literària, dins la qual ocupen un lloc especial les Rondalles Valencianes. Sense elles no hauria estat possible gaudir d’una bona part de les històries que la pervivència oral havia integrat en la nostra memòria col·lectiva. Enric Valor va saber posar-les per escrit amb una riquesa de llenguatge i una qualitat narrativa incomparables.

Fa vora 40 anys que ja va rebre un homenatge en vida: el Premi de Narrativa Juvenil que va començar a convocar-se el 1981, porta el seu nom. Rebria molts altres reconeixements però aquest és especial per a nosaltres.


A la imatge de dalt lliurament del I Premi Enric Valor amb Manel Granell, Carme Miquel, Rosa Serrano, Marc Granell i Enric Valor.

Aquest Premi ha guardonat molts escriptors i escriptores de tot el nostre territori lingüístic, i acollit en el seu lliurament nombroses personalitats del món de la cultura. 


En la imatge supeior, sopar del lliurament del 3r Premi Enric Valor, al 1983. A la banda esquerra, Vicent Soler i Enric Valor. A la dreta, Maria Conca.


Lliurament del 39è Premi Enric Valor, 10 de gener de 2020 en el Centre Cultural de picanya (Vicent Soler, actual Conseller d'Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana, també hi és a la foto).


Maribel Marco, Enric Valor i Gabriel Sendra: els editors de Bullent i l'escriptor en el lliurament de 16 Premi Enric Valor, el 1996.

Imatges d'una de les primeres presentacions de l'edició de Rondalles Valencianes, l'any 1984:


Enric Valor, Núria Sendra i Vicent Garcés.


Rosa Serrano, Manel Granell i Carme Miquel amb Enric Valor



Totes aquestes imatges formen part d'una exposició sobre Enric Valor que vàrem fer quan encara era viu i encara conservem. La podeu demanar a l'editorial, si esteu interessats.

I acabem aquest recordatori amb el parlament d'Enric Valor el desembre de 1999, per al lliurament del 19é Premi Enric Valor.

El video el produí Vicopo a petició de l'Ajuntament de Picanya i Edicions del Bullent. La música de fons és "Veles e vents" de Raimon.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada