11 de juliol del 2014

Presentació d'El Poble Nou de Benitatxell 1600-1923. Una aproximació històrica




El pròxim divendres, 18 de juliol, a les 19:30 h al Centre Social del Poble Nou de Benitatxell, es farà una presentació del llibre El Poble Nou de Benitatxell 1600-1923. Una apoximació històrica, escrit conjuntament per Josep Cano i Antoni Escrihuela.

Comptarem amb la presència dels autors, de l'alcalde Josep Femenia Mas i de la regidora de Cultura Sílvia Mayans Cabrera.


El Poble Nou de Benitatxell 1600-1923. Una aproximació històrica

Amb l'objectiu de contribuir al coneixement de la història moderna i contemporània del Poble Nou de Benitatxell, Josep Cano i Antoni Grau Escrihuela, autors del llibre, abraça el període des de la instauració del municipi, el 1698 fins el 1923.


Com que l’anàlisi sobre la història de Benitatxell s’ha d’inserir necessàriament en un marc general, es para especial esment en les repercussions de determinades conjuntures clau: el règim senyorial establert el 1698, la Guerra de Successió, la crisi de l’Antic Règim, la revolució burgesa liberal i, per últim, el sistema de la Restauració.

A partir d’aquest plantejament, s’han tractat els precedents històrics del Marquesat de Dénia, l’estat dominical on es va instaurar el municipi i l’aplicació concreta del règim senyorial establert; s’ha identificat la composició de les possessions i rendes de la Casa de Medinaceli i s’ha realitzat una aproximació provisional a l’estructura de la propietat. 

D’altra banda, el treball analitza l’evolució demogràfica, social, política i econòmica del Poble Nou, fixa la configuració de l’organització municipal al llarg del temps (càrrecs, funcions, eleccions i, en el seu cas, presència de partits polítics); ressenya les principals actuacions municipals en matèria de sanitat, ensenyament, cultura i millores urbanes i infraestructures.

Josep Cano i Torres (Poble Nou de Benitatxell, 1945) és catedràtic jubilat de Geografia i Història, matèria que ha impartit durant 44 anys, els últims 33 a l’IES Juan de Garay de València, del qual en va ser director 12 anys. És coautor del llibre de text de 4t d’ESO (Editorial Castellnou).

Antoni Francesc Grau Escrihuela (Tavernes de la Valldigna, 1961), mestre, Llicenciat i Doctor en Geografia i Història per la Universitat de València. Actualment, és director del CFPA Jaume I de Gandia i professor al Centre Associat de la UNED de Dénia. A més de nombroses publicacions en revistes científiques, ponències i comunicacions a congressos, ha sigut becat per la Institució Valenciana d’Estudis i Investigació el 1990 i per l’Ajuntament de Dénia en la segona edició de les Beques d’Investigació (1998). També ha obtingut el Premi Valldigna d’Investigació i Assaig en l’any 2000.

Per a aconseguir el llibre, cal contactar amb l'Ajuntament d'El Poble Nou de Benitatxell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada