21 d’abril del 2017

El Mondúver a un tir de pedra, d'Òscar Martí i Vicent Cervera. Novetat de Muntanya




Al nord de la comarca de la Safor s’alça un compacte i piramidal massís calcari coronat per un dels cims senyers de la província, proveït d’unes profundes arrels que s’endinsen al passat més pregon del País Valencià, El Mondúver.

El Mondúver a un tir de pedra conté 408 pàgines a tot color amb 32 rutes de 4  nivells de dificultat distingits per colors. És un llibre de senderisme, però no únicament ja que els autors aprofiten per a il·lustrar al lector dels nombrosos valors etnogràfics que es poden trobar a cada ruta. És també un llibre de capçalera per viure la propera eixida a la muntanya abans i tot de fer-la.

"Som sentits, som vivències, nosaltres i els nostres llocs, emocions a flor de pell, present i passat, i formem part de la terra igual que la terra forma part de nosaltres. El Mondúver, l'Auir, la marjal: són en el nostre passat i en el nostre present i necessitem que continuen sent en el futur de l'ara. Perquè si els nostres llocs deixessen de ser, també deixa de ser el nostre passat, el nostre present, el futur que nosaltres voldríem per als que vindran. Els que seran allò que siga la terra que ara els deixarem." Text dels Saforíssims.



Vicent Cervera i Peiró (Gandia, 1972), cofundador del Club Excursionista Mondúver, membre del Grup Scout Parpalló i del Club Alpí de Gandia, muntanyer experimentat i aficionat a l'escalada i la fotografia, porta mitja vida ascendint als pics més enlairats de la península, grimpant paratges alpins i trescant serralades com els Alps.

Òscar Martí i Calafat (Gandia, 1973), cofundador del Club Excursionista Mondúver, és un apassionat del territori, dels paratges autèntics i de la muntanya, aficionat a l'espeleologia, l'escalada i els esports d'aventura, fotògraf de paisatges, bloguer i divulgador.

Tots dos, amics des de l'escola, companys de vivències i germans de passions, es poden definir com uns caçadors de bones histories, d'eixes que conten les persones grans, d'eixes que formen part de la vida, d'aquelles que els empentaren a recórrer els senders i amagatalls del País Valencià per a viure unes experiències que plasmaren en conferències, articles, catàlegs, guies de muntanya i col·laboracions en obres com el Mapa Naturalista de la Safor. L'any 2010 publicaren, junt al també company de trepitjades i amic David Gomar, el llibre A un tir de pedra. Inventari dels senders i camins de muntanya de la Safor, i des d'aleshores gestionen la plana divulgativa homònima.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada