19 d’abril del 2017

El Gegant del Romaní. Primeres Rondalles d'Enric Valor. NovetatLa rondalla El Gegant del Romaní va ser arreplegada per Enric Valor a Benifallim. Es pot llegir l'original al 3r volum de les rondalles Valencianes, Jordi Raül Verdú l'ha simplificat un poc però manté tota la seua essència. Llegim el principi:

Al poble de Benifallim vivia Batiste Jeroni, conegut com el forner. Tenia cinc fills, i com vivia en un llogaret menut, el negoci no li donava per a molt.

Un dia d’hivern, d’eixos que bufa el vent tramuntanal, Batiste se’n va anar a fer llenya per al forn, a la serra del Rontonar. Després d’una mitja hora de faena, va ataüllar un romer, amb una verdor i frondositat inusuals, que li va cridar l’atenció. L’agafà fortament i l’estirà. De seguida sentí una veu grossa i amenaçadora que deia:

–Si m’estires els cabells, me n’eixiré amb ells!

Batiste Jeroni, un homenàs com era, no es va esglaiar i va tornar a estirar el romaní.
Les quatre rondalles que apareixen publicades la primavera del 2017, compten amb la col·laboració de l'Ajuntament de València i són:

9. El Gegant del Romaní
10. La mare dels peixos
11. La rabosa i el corb / Joan Ratot
12. El llenyater de Fortaleny


Les presentarem a la 52 Fira del llibre de València (als jardins de Vivers) el diumenge 30 d'abril a les 13 hores.

Altres rondalles publicades anteriorment a Primeres Rondalles d'Enric Valor són 8 llibres amb 10 rondalles:
Nabet

Podeu saber més de tota la col·lecció en aquest enllaç: http://www.bullent.net/detalle-coleccion/?co_id=85

Aquesta adaptació ha estat realitzada per Jordi Raül Verdú, mestre, contacontes i ha fet animacions lectores a Madrid, Els EUA, Andorra i a la seua terra. El periòdic Ciudad li ha otorgat el premi CAM Medi Ambient 2009, per la defensa i difusió del Medi Ambient.És un compilador de relats populars i autor d’una trentena de llibres de literatura infantil, entre els quals hi ha Els donyets del bosc (1992), El misteri del Montcabrer (1994), El vellet de la Safor (1996), La xiqueta del Benicadell (2001),La velleta refranyera (2010), El pas de la Mort (2011), Les entranyes del Montgó (2012)...

Enric Valor, un dels escriptors actuals més reconeguts del nostre país i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, va nàixer a Castalla el 1911 i va morir a València el 13 de gener del 2000. Va estar investit Doctor Honoris Causa per diverses universitats, entre elles la Universitat de València i la Universitat Jaume I. Va ser autor d’una nombrosa producció literària, dins la qual ocupen un lloc especial aquestes Rondalles valencianes. Sense elles no hauria estat possible gaudir d’una bona part de les històries que la pervivència oral havia integrat en la nostra memòria col·lectiva. Enric Valor va saber posar-les per escrit amb una riquesa de llenguatge i una qualitat narrativa incomparables.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada