31 d’octubre del 2018

Tots Sants i les Animetes del Purgatori

Mireu què diu Alfons Llorenç a propòsit del Dia de les Ànimes, que ací al País Valencià celebrem el 2 de novembre, després de Tots Sants:

«El nostre poble creia que, cada any, les animetes, a partir del migdia de Tots Sants, abandonaven el Purgatori per a retrobar-se amb els familiars (...) En moltes cases, hui encara estan obertes les finestres, es tenen els llits fets i es para la taula per si acudeixen els parents en esperit.»

El Sant del dia, Alfons Llorenç—

Entre les Rondalles d'Enric Valor en trobem una, arreplegada a Biar, on les protagonistes són les Animetes del Purgatori; no és «de por», així que Jordi Raül Verdú l'ha adaptat per als més menuts.



Les animetes: 
«Antigament els marits volien que les seues mullers saberen filar, teixir, tallar, cosir, brodar... Però Marieta sols sabia guisar. De filar, teixir i brodar no en sabia un mos. Com resoldria aquell entrebanc per casar-se?»

Il·lustracions: Antoni Laveda


Els més fadrins podeu llegir-la en la versió original d'Enric Valor, dins el volum 7 de les Rondalles Valencianes 





I si voleu passar por —com s'estila ara per Tots Sants—  també entre les Rondalles d'Enric Valor trobareu «I queixalets també!», un cas terrorífic que diuen va passar a la vila de Penàguila...

No direu que la il·lustració de Francesc Santana no fa canguelo


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada