El Premi Bernat Capó per a l'obra Devocions marineres a terres valencianes, de Pep Martorell.
Qui no sàpia pregar, que entre en la mar diu la dita popular. També el primer apartat de l'obra guanyadora del Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular. El guardó, dotat en 6.000 euros i una escultura de Ginestar ha anat a parar a les mans de Pep Martorell. Enguany s'han presentat 9 obres. El jurat no ho ha tingut fàcil per l'altíssima qualitat dels treballs. Finalment, una obra que parla de les distintes manifestacions que la insignificança de l'home front la immensitat de la mar ha generat al nostre territori s'ha portat el guardó.
L'autor: Pep Martorell i Damià. Nascut en el Cabanyal – València el 1949. És llicenciat en Dret per la Universitat de València.
Ha escrit diversos treballs sobre temes relacionats amb l'activitat social i cultural del Marítim. Entre els que: El món Mariner del Cabanyal, del Abanderado al Zelador i de Manotes a Tarzan (dos volums arreplegant més de 1.300 malnoms del Marítim), o Història de diferents col·lectius de la Setmana Santa Marinera de València.
També ha publicat col·laboracions en diverses publicacions, com 150 Aniversari de l'Escola d'Arts i Oficis de València. Mestres d'aixa, calafats i mariners. Del modelisme naval a la fusteria de ribera a les costes valencianes. I Naviliera Valenciana 1902-2002. Cent anys d'actividad portuària.
Actualment és secretari Adjunt de la Cámara Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de València.Sobre Devocions marineres a terres valencianes, l'obra premiada, Pep Martorell ha dit: "Treballar en la mar presenta situacions difícils, massa a sovint dramàtiques. Per això no és res estrany que el mariner busque protecció en la divinitat. El treball vol posar de manifest les distintes devocions marineres a terres valencianes. Fent una aproximació a les distintes poblacions costaneres, parla de l'origen de les advocacions que han arrelat. Devocions marineres a terres valencianes fa una especial referència a les advocacions en la ciutat de València i en el seu entorn mariner. Pense que el treball obri moltes possibilitats d'estudis locals el que, sens dubte, serà una manera de tindre un millor coneixement del món mariner valencià, al meu entendre encara poc estudiat"
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada