31 de juliol del 2024

A Tàrbena, "El seculòrum i la seculera", de Joan Lluís Monjo


 "El seculòrum i la seculera. Contes i acudits llicenciosos valencians de tradició oral", de Joan-Lluís Monjo, és presentarà a Tàrbena el proper dimecres 7 d'agost a les 19,30h a la Casa de la cultura de Tàrbena.

Acompanyaran l'autor l'alcalde de Tàrbena, Fran Molines, i l'editora d'Edicions del Bullent, Núria Sendra.

Com que Tàrbena és el poble de Joan Lluís Monjo, hi ha bona cosa d'acudits al llibre arreplegats allí, "Es loro des barber" n'és un exemple:

«Pués això era un barber que tenia un loro allà dins sa barberia. I va anar un a afaitar-se. I es loro li va dir:

–No t’afaites, que et tallarà.

I al cap de un ratet, una atra volta:

–No t’afaites, que et tallarà. No t’afaites, que et tallarà.

I es barber, avorrit, va agarrar es loro i agarra i el tira dins del vàter.

I aquell es va afaitar. I se’n va anar, que li va agarrar ganes d’anar al vàter. I se’n va anar, es va assentrar en es vàter. I es loro, que estava baix, va mirar, i al vore-li es tall des cul, li diu:

–Ja et dia jo que no t’afaitares. El mal és que t’ha tallat i no t’ha afaitat.»

→Contat per Juan Moncho Soliveres. Tàrbena (Marina Baixa). 

"El seculòrum i la seculera. Contes i acudits llicenciosos valencians de tradició oral" és un treball dedicat al folklore narratiu valencià que està vinculat a l’expressió del sexe. 

Té com a objectiu principal la posada en valor d’un subgènere que, tot i presentar encara una certa vigència en la tradició oral, en el context valencià, a diferència d’altres territoris, fins ara no havia estat recopilat i estudiat de manera monogràfica. Suposa una aportació a la rondallística valenciana, oferint, per una banda, una antologia d’un centenar de contes i acudits recopilats de la tradició oral. 

És el resultat d’un treball de camp dut a terme en diverses poblacions tant de l’àrea lingüística valenciana com castellana. Hi ha una sensibilització per reproduir els materials orals a través de transcripcions fidels perquè tinguen validesa alhora com a documents etnogràfics i com a testimonis d’un patrimoni lingüístic. 

Per altra banda, en el treball s’ofereix un estudi introductori per a entendre aspectes relacionats amb els relats quant a textos literaris, com ara, els recursos humorístics en què es basen, o referits al seu context, per exemple, les fonts i els àmbits en què es difongueren. Així mateix, en l’estudi es fa una proposta de classificació dels materials seguint l’índex de tipus rondallístics The Types of International Folktales.

Ha guanyat el Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada