17 de gener del 2025

A Alacant, "El seculòrum i la seculera". Contes llicenciosos de tradició oral

 


«Si la garrofa s’atesa / i la collita ix bé, / el primer forat que tape, / senyoreta, el de vosté.» (Guardiola F., 1997: 47 [Horta d’Alacant]).

Al llibre, Joan Lluís Monjo explica diu sobre aquesta cita arreplegada a Alacant que es vol provocar els oients en fer-los veure que han caigut en el parany de la interpretació en clau sexual, tot i que l’opció innocent és només una tapadora.


 El seculòrum i la seculera. Contes i acudits llicenciosos valencians de tradició oral, de Joan-Lluís Monjo, és presentarà a Alacant el proper dijous 23 de gener: serà a les 19h en la llibreria 80 Mundos, i acompanyarà a l'autor l'escriptor Ximo Caturla.

El seculòrum i la seculera. Contes i acudits llicenciosos valencians de tradició oral, és un treball dedicat al folklore narratiu valencià que està vinculat a l’expressió del sexe. Té com a objectiu principal la posada en valor d’un subgènere que, tot i presentar encara una certa vigència en la tradició oral, en el context valencià, a diferència d’altres territoris, fins ara no havia estat recopilat i estudiat de manera monogràfica. Suposa una aportació a la rondallística valenciana, oferint, per una banda, una antologia d’un centenar de contes i acudits recopilats de la tradició oral. És el resultat d’un treball de camp dut a terme en diverses poblacions tant de l’àrea lingüística valenciana com castellana. Hi ha una sensibilització per reproduir els materials orals a través de transcripcions fidels perquè tinguen validesa alhora com a documents etnogràfics i com a testimonis d’un patrimoni lingüístic. Per altra banda, en el treball s’ofereix un estudi introductori per a entendre aspectes relacionats amb els relats quant a textos literaris, com ara, els recursos humorístics en què es basen, o referits al seu context, per exemple, les fonts i els àmbits en què es difongueren. Així mateix, en l’estudi es fa una proposta de classificació dels materials seguint l’índex de tipus rondallístics The Types of International Folktales.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada