10 de febrer del 2015

El corn maulet torna a sonar per Campanar


A la secció Aula del diari Levante (Edició València) del dimecres 4 de febrer apareixia la notícia d'una activitat relacionada amb el llibre El pas dels maulets. Per entendre la Guerra de Successió, de Pau Tobar.

Llegiu-la transcrita:

El corn maulet torna a sonar per Campanar

Última hora del divendres, els alumnes de 4t C d’ESO de l’Institut d’Educació Secundària (IES) Campanar de València seuen a l’aula d’Usos Múltiples, es disposen a fer la lectura setmanal d'un fragment del llibre El pas dels maulets. L'autor, el professor d'Història Pau Tobar, demana voluntaris per representar els protagonistes de la novel•la. De sobte, un so molt greu se sent a l'altre costat de la porta. Bocabadats els estudiants, observen com els personatges històrics cobren vida, entra en la sala el mateix Joan Baptista Basset, l'home que va alçar la revolta del poble valencià en defensa dels furs, les llibertats i un horitzó social més just. Ara els parla, directament a d'elles i ells!

El grup de recreació històrica Miquelets del Regne de València és el responsable d'aquesta entrada. L'interès d'aquesta associació és desenterrar de l'oblit la Guerra de Successió, un conflicte que, fa més de tres segles, va enfrontar Carles d'Àustria i Felip de Borbó. Una contesa de gran importància per al futur dels i les valencianes, ja que, en ser derrotats, les lleis i institucions pròpies van quedar suprimides. Amb l'arribada dels Borbó al tron espanyol, s'iniciava una centralització i castellanització molt agressives que van comportar, entre altres coses, que el valencià perdera l'estatus de llengua oficial.

Amb perruca i uniforme d'artiller, el professor d'Història Eduard Beneyto, representa Basset. En aquesta ocasió ve acompanyat per Josep, un fuseller del regiment de la Mare de Déu dels Desemparats, l'heroica unitat que agrupava els valencians en l'última i desesperada defensa de Barcelona el 1714. Després de dramatitzar un discurs solemne, davant els i les estudiants Basset, adopta una postura més relaxada.

Explica l'objectiu de la recreació històrica, una passió didàctica, que els ha dut a participar de reconstruccions de batalles a Xàtiva, Vila-real, Bocairent o Almansa. Respon també amb to entenedor, les preguntes de Diego, un alumne de 4t C que representa un cronista de principis del XVIII. En tot moment, l'alumnat campaner ha estat molt engrescat i participatiu, i ha après que reviure la història pot ser una experiència estimulant i divertida.

Aquesta activitat s'emmarca, en un projecte anual del Departament d'Història de l'IES Campanar, que té com a fil conductor la lectura col•lectiva de El pas dels maulets (Edicions del Bullent, 2013. 200 pag. 8 e) novel•la juvenil escrita pel tutor del grup Pau Tobar(València, 1978). Amb ella ja han fet la primera part d'una ruta literària al bressol de la revolta mauleta: Altea i Dénia. La propera parada serà a Xàtiva, perquè el tren de la història no s'atura i a Campanar l'han agafat amb ganes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada