13 de juny del 2015

Cor d'elefant doblement premiat. Els dos parlaments de Teresa Broseta


Teresa Broseta ha rebut per Cor d'elefant dos premis que el consideren el millor llibre juvenil. El divendres 5 de juny rebia el Premi Samaruc dels bibliotecaris i el següent divendres, el passat dia 12, l'han tornat a premiar amb el premi de la crítica dels escriptors.



Cor d'elefant  narra amb una exquisida sensibilitat la història de Pakpao i Atid que en començar la novel·la no poden sospitar que la roda de la fortuna està a punt de girar en la seua contra. Descobriran que a Tailàndia, com passa a altres llocs del món, les criatures poden esdevindre només una trista mercaderia, un joguet trencat en les mans d'un turista. Precisament el jurat dels premis de la crítica ha destacat que aquest és un drama que no ens és alié.

Li hem demanat a Teresa que ens deixe publicar ací les seues intervencions. Són breus i interessants:

PER AL PREMI SAMARUC:

Bona nit.
Rebre el premi Samaruc de literatura juvenil per Cor d'elefant  és un honor que m’emociona especialment per tres raons:
-  La primera, perquè l’atorga l’Associació de Bibliotecaris Valencians. I la paraula “bibliotecaris” s’amplifica en la meua memòria amb ressonàncies mítiques perquè, de menuda, covava quasi en secret l’íntim desig de ser bibliotecària. En la meua innocència pensava, i aprofite per demanar-vos perdó, que no féieu en tot el dia res més que llegir, i jo no podia imaginar una vida millor... Vos envejava tant! I, de fet, vos envege encara perquè cada dia, a porta tancada, esteu a soles amb centenars, amb milers de llibres, i estic segura que només mirar-los ha de ser un bàlsam per  a l’ànima.
- La segona, perquè aquest Samaruc m’inclou en una nòmina d’aquelles que impressionen, al costat de grans noms de la nostra literatura que a més, en alguns casos,  resulten ser amics i amigues que m’estime de cor. Paraula que no podria desitjar millor companyia!
- La tercera, i més important, perquè el tema que tracta Cor d'elefant  és un dels més durs i sagnants dels molts que afecten a la infància arreu del món:  l’explotació sexual. Un tema del què fa mal parlar, un tema que put, i que, precisament per això, és urgent traure a la llum i ventar-lo perquè els joves lectors de hui, quan siguen home si dones, puguen fer el món una mica més respirable.
Per aquestes tres raons vaja, doncs, també una triple gratitud:
- A edicions del Bullent, que ara i ací personifica Núria Sendra, per haver apostat des d’un principi per Cor d'elefant . El reconeixement és també vostre!
- A l’Associació de Bibliotecaris Valencians, i especialment al jurat, per aquest Samaruc que m’ompli d’alegria i que ha de servir per donar ressò al llibre i a la seua denúncia.
- I a tots vosaltres, per la vostra presència i la vostra amistat.

PER AL PREMI DE LA CRÍTICA:
(Molt més curt en consideració a la quantitat d'intervencions que hi havia aquella nit, es nota la qualitat humana, a banda de la que té com a escriptora)

Bona vesprada.
Crec que no cal que diga que estic nerviosa i emocionada, perquè se’m nota de lluny. No té res d’extraordinari, perquè un premi que ve de mans dels companys d’ofici no és cosa de cada dia. Ni de cada any! Supose que estarem per un estil tots els guardonats, però als autors de LIJ ens pertoca un pessic més de nervis i d’emoció, donat que els nostres guardons són tan jovenets com el nostre públic i, com a col•lectiu, no tenim encara pràctica en aquestes coses...
Vull donar les gràcies als membres del jurat i a la AELC per aquest guardó no només en nom propi, sinó també en nom de totes les criatures que, arreu del món, són víctimes del més repugnant de tots els comerços, que és l’explotació sexual.
A elles, els cal un cor d’elefant per sobreviure; a nosaltres, per a no oblidar-les.
Moltes gràcies.

Moltes gràcies, Teresa!!

Enllacem algunes fotos l'acte i de tots els premiats, els noms i detalls dels quals es poden consultar al web de l'AELC:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada