19 de gener del 2023

Fusta de Carrasca i Manel Alonso al Club de lectura de Bonrepós

 


Fusta de carrasca, de Manel Alonso, segueix protagonitzant clubs de lectura arreu el país: en aquesta ocasió, hi serà a la Biblioteca Municipal de Bonrepós i Mirambell el proper dimarts 24 de gener a les 19:45h.

També hi continua en els mitjans, com en aquesta preciosa ressenya que publica Michelangelo La Spina en A cau de lletra i que, tot i que era difícil, encara aborda aspectes no tractats en les anteriors crítiques https://acaudelletra.cat/?p=1356

«El llibre tracta també d’un mal silenciós que a poc a poc es comença a prendre seriosament, però del que encara estem lluny d’una solució. El tema de la salut mental apareix en una de les línies temporals i explica a la perfecció el context social en què transcorre eixa línia»

«La carrasca transplantada», Michelangelo La Spina




«He encetat una peça redona de pa sobre la taula de la cuina. Aquest pa té la fabulosa capacitat de nodrir la meua memòria, ara que la vida se m’ha omplert d’absències. Les absències són ferides que mai no acaben de cicatritzar.

»Si el meu pare no haguera decidit marxar del poble, la meua vida hauria estat una altra. Ma mare no volia anar-se’n. Després, no volia tornar-hi. Ella sempre fou d’allà on les seues filles ens havíem construït el futur.

»La carrasca té una fusta dura, imputrescible, que és emprada com a mànec de ferramentes i per a fer carros i eines del camp. És una fusta humil, fiable. La carrasca fa una llenya excel·lent per a cremar i també per a fer carbó vegetal. L’àvia María Enriqueta Carrasca va ser de les primeres en emigrar des d’un poblet d’Albacete a un barri humil d’un poble valencià.»

Pilar, la protagonista i narradora de Fusta de carrasca, ens ofereix la crònica d’una nissaga familiar de classe baixa, alhora que en fa la recreació del seu passat. Un passat que la porta a un present que es trenca d’una manera brusca i traumàtica.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada