10 de gener del 2023

Ha acabat la pandèmia? A Oliva, 'Pandèmia. Quan el passat és el pròleg del futur', de Josep Bernabeu

 


Ha acabat la pandèmia? Ens podem trobar en el futur amb situacions com la que hem viscut els darrers anys?

Són preguntes adients a l'actualitat, molt relacionades amb les reflexions que Josep Bernabeu Mestre fa al seu llibre 'Pandèmia. Quan el passat és el pròleg del futur'. 

Amb la pregunta «pot un virus explicar una pandèmia?», se centra des de l’inici la qüestió clau que pot ajudar a entendre, de manera didàctica, la complexitat dels factors que estan darrere d'una pandèmia. A partir de la idea que cada període i civilització ha comportat una càrrega de malaltia lligada als canvis en les formes de vida i els problemes d'adaptació que comporten, en successius apartats s'explica com han anat sorgint les malalties de naturalesa infecciosa que han acompanyat a l'espècie humana, amb una atenció particular als factors que expliquen la seua difusió i comportament epidèmic. Des dels supòsits d’allò que coneixem com la història aplicada, l’assaig fa un ús del passat per a entendre el present i encarar el futur. 

El lector troba a  'Pandèmia. Quan el passat és el pròleg del futur' les claus per a interpretar de manera crítica la realitat que comporta una pandèmia i com poder afrontar-la des del coneixement.

Les presentacions del llibre també són una bona oportunitat per saber-ne més. Les d'aquest llibre en concret les recomanava el professor Carles Cortés en l'article 'Lliçons de la pandèmia: aprendre de la història' al Diari Información el darrer desembre i que comença aixì: 
«Heu assaborit el plaer de llegir un llibre després d’haver assistit a una presentació? Pense que és un dels sentiments més agradables que he pogut tenir en tots els meus anys de passió lectora».

Hi haurà ocasió de seguir-ne la recomanació el proper divendres 20 de gener a Oliva, en una presentació que ha organitzat l'Associació Cultural Centelles i Riusech. A banda de l'autor, Josep Bernabeu, intervindran en l'acte el metge jubilat Francesc Devesa i el president de l'Associació Antoni Esteve
Serà a la Casa de la Festa d'Oliva (de l'Alcalde Juan Sancho) a les 19,30 h.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada