19 de febrer del 2011

El bes de l'aigua: Quadern de navegació




 
La novel·la El bes de l'aigua, d'Elvira Cambrils, com tota la bona literatura té múltiples lectures.
 
En la seua curta vida ha anat guanyant adeptes i s'està convertint en un referent literari. Un pas més en aquest sentit és la iniciativa que han dut a terme els professors Pilar Garcia Aparicio i Carles Mulet. amb el nom de El bes de l'aigua: Quadern de navegació han elaborat una web per a reintroduir-nos en el món de la novel·la un cop ja l'hem llegit.
 
Un espai virtual que ens permet expandir la lectura de la novel·la en diferents àmbits: l’històric, el geogràfic, el literari, el lingüístic. El lector pren el que li interessa i estira del fil triat fins on vol.
 
Diversos apartats dedicats a l'autora, a la feminista Maria Cambrils, a la Segona República, rutes literàries, audiovisuals diversos, mapes amb els llocs emblemàtics de la novel·la marcats i fins i tot un grup de debat obert a tothom és l'inici d'un projecte la voluntat del qual és anar creixent, a mesura que els lectors hi participen. De fet, ja hi ha algunes línies de debat obertes, dedicades inicilament a qui vulga aportar testimonis sobre la República, la guerra i la repressió franquista, per exemple.
 
Han comptat amb la inestimable ajuda, en tot moment, de la mateixa Elvira Cambrils, qui, després d'haver-nos regalat aquesta gran lectura, no pot deixar de banda la seua altra faceta com a professora i ens acompanya amb la post-lectura, d'una manera quasi tant engrescadora com la primera. Aquesta és l'adreça on es pot visitar http://sites.google.com/site/elbesdelaigua.
 
Sinopsi El bes de l'aigua: L’interés per l’escriptora valenciana Maria Cambrils, defensora dels drets de les dones al primer terç del segle XX, constitueix el punt de partida d’una recerca que ajudarà a la protagonista de la novel·la a endinsar-se en la maduresa encarant les inseguretats personals en un món a la deriva. La resistència a la depredació urbanística, el temor per la pèrdua de la identitat cultural, la complexa relació entre amor i sexe, la qüestió feminista i la literatura acompanyen la protagonista en el recorregut pels es­de­ve­niments històrics d’un poble de la Marina Alta durant la Segona República. La riquesa humana de personatges, com el metge Guitart, Maria Cambrils, el ti Fernando Sena, Antonio Abad o Pepa Pons, cons­trueix un ca­li­dos­copi de les inquietuds socials i polítiques d’una època marcada per la il·lusió a pesar de les ad­ver­sitats.
 
Elvira Cambrils (Pego, 1955), professora de filosofia, s’inicia en l’escriptura creativa amb relats breus per al programa Graffiti de Ràdio Lliure (1985-88). Segueix amb els escrits de divulgació filosòfica, cròniques de viatge i contes del programa Estirant el fil de Ràdio Municipal de Pego (2003-2006). L’any 2006, el llibre de relats Mira’m, Amor (2007) guanya el premi de narrativa Blai Bellver de Xàtiva. Amb El bes de l’aigua s’estrena com a novel·lista.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada