7 d’octubre del 2011

Expliquem-nos la Història: "En nom de Déu", d'Albert Toldrà



A la col·lecció Claus per entendre el món,  publiquem llibres que expliquen de manera senzilla grans qüestions socials que es plantegen al nostre voltant.

Ara, però, és l'hora de mirar enrere i explicar-nos igual de planerament la nostra història. Entendre la història, és entendre qui som. Per això hem creat la série Petjades. Claus històriques. Una série dirigida per Josep Villarroya, que comença a caminar amb tres nous títols.

En aquesta entrada us parlarem d'un d'ells: En nom de Déu. La inquisició i les seues víctimes al País Valencià, d'Albert Toldrà.

Aquest llibre conta la història de la Inquisició, i en particular l’actuació del tribunal de València, la seua organització i funcionament, i la seua persecució de les minories: jueus, moriscs, heretges, bruixes, homosexuals i un llarg etcètera.
Explicat al jovent de forma senzilla i sense embuts, una tria de textos inèdits ens permet d’acostar-nos a les fonts històriques originals i reflexionar sobre què va significar tot plegat en la nostra història.

Albert Toldrà i Vilardell, doctor en història, ha estudiat diferents aspectes de la cultura i la religiositat medievals; ha publicat, a banda de diversos articles, els llibres Aprés la mort. Un viatge amb sant Vicent al més enllà medieval (premi Octubre d’assaig, 3i4, 2000), Un cafè amb Raixida (El Bullent, 2004), i Mestre Vicent ho diu per espantar. El més enllà medieval (Afers, 2010).

Llegim-ne un fragment:





Aquí l'autor ens en fa cinc cèntims:




Ens uns dies us parlarem de les altres dues novetats de Petjades. Claus històriques:

 Nissaga d'obrers. Per a entendre el moviment obrer, d'Irene Ferrer & Àngela Pitarch

Del carreró a la ciutat. Una descoberta per la València històrica, d'Aureli Silvestre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada