2 de desembre del 2012

El Premi Bernat Capó premia les vivències de dones obreres a la industria del Tabac




L'obra De mi madre he heredado. Mujeres e industria tabaquera en Alicante, de Teresa Lanceta guanya el premi Bernat Capó.



Un treball que reflecteix la lluita quotidiana de les dones obreres a través del cas concret de la tabaquera d’Alacant i presentant-ne una visió molt propera, amb molts testimonis directes. Un cop oberta la plica ha resultat ser de l’artista experta en art textil Teresa Lanceta. 

 
Teresa Lanceta Aragonés (Barcelona en 1951) Resident a la ciutat d’Alacant, és llicenciada i doctora en Història de l’Art. Ha desenvolupat el seu treball en l’art textil i els audiovisuals i és especialment coneguda per la seua investigació sobre l’art popular tèxtil al Marroc.
Ha exposat individualment en el Museo Nacional Centro de arte Reina Sofía (MNCARS) de Madrid, en el Museu Tèxtil i d’Indumentaria de Barcelona, Museo de Arte Moderno d’Eivissa, Université Le Mirail de Toulouse, en la Nau de València en la Villa des Arts, Casablanca, entre altres. I en exposicions col·lectives en el Museo Gezhira El Cairo, la Lonja del Pescado, Alacant, en el  Musée d’Angers y en el Centro Cultural Las Cigarreras amb l’audiovisual-documental Cierre es la respuesta, sobre l’antiga Fábrica de Tabacos de Alicante.
Col·labora en revistes d’art, com ara Arteyparte, Horitzons magrébins, Debates sobre arte i ha impartit conferències a la Universidad Complutense, en el MNCARS, en la Fundación March, en la Casa Encendida, etc

De mi madre he heredado. Mujeres e industria tabaquera en Alicante La indústria del tabac va estar sempre sustentada per dones. Quan l'elaboració era manual, les seues mans acaronaven amb destresa els fulles de tabac complint llargues jornades a estall; més tard, quan es va imposar la industrialització, les dones van continuar fent cigarrets al capdavant de les màquines.
La proporció considerablement major d'empleades que d'empleats ha propiciat unes condicions i prerrogatives específiques que l'han diferenciat de les de qualsevol altra indústria. En pocs oficis, les dones han pogut desenvolupar un treball fabril que s'haja estés tant en el temps, quasi quatre segles, i en el que s'haja mantingut una consanguinitat tan constant i estreta: treballaven les iaies, les germanes, les mares i les filles perquè el treball s'heretava
 Dones i indústria tabaquera a Alacant recull les vivències de les últimes treballadores i treballadors de l'extinta Fàbrica de Tabacs d'Alacant. Mitjançant testimonis directes, pretén difondre el treball de la dona en les fàbriques de tabac pel seu peculiar sistema laboral, en relacions i drets, el coneixement de les quals pot ajudar a millorar els sistemes actuals.

Vegeu el vídeo de la notícia que feren a Canal 9, per la periodista Gal·la Navarro: http://www.rtvv.es/va/cultura_i_oci/Lescriptora-Teresa-Lanceta-Bernat-Capo_3_821947848.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada