29 de setembre del 2016

L'escriptor i periodista Bernat Capó, fill predilecte de Benissa


L’escriptor i periodista Bernat Capó García (Benissa, 1928), serà nomenat Fill Predilecte de Benissa el pròxim 8 d’octubre, en un acte que se celebrarà al Centre d´Art Taller d´Ivars, dins de la programació dels actes commemoratius del 9 d´Octubre, organitzats per la regidoria de Cultura. Una distinció que reconeixerà una extensa i brillant trajectòria professional i la fidelitat personal a Benissa com a constant en la seua vida.

A les 19,30 hores es descobrirà una placa commemorativa a la casa natalícia i hi ha una visita a l'exposició fotogràfica "Costumari Valencià".

I a les 20h. Acte de lliurament del títol de fill predilecte de Benissa al centre d'Art Taller d'Ivars.

La iniciativa, impulsada pel departament de Valencià de l’IES Josep Iborra, ha estat aprovada per unanimitat de tots els grups polítics en el ple de setembre celebrat aquesta setmana.

Una proposta que ha obtingut el suport, a més, de diferents entitats com el Consell Valencià de Cultura, l´Associació d’ Escriptors en Llengua Catalana, Acció Cultural del País Valencià, el Departament de Filologia Catalana de la Universitat d´Alacant, l´Associació Riuraus Vius, Edicions del Bullent, els grups polítics municipals del PP, PSPV i Compromís, de l’escriptora M. Roser Cabrera González, del professor Joan Borja i Sanz, etc.

Bernat Capó posseeix una brillant trajectòria com a periodista i escriptor. La seua primera experiència com a periodista va ser en 1949, en fundar, juntament amb altres estudiants benissers a València, el setmanari satíric El Garbell, i posteriorment, ha escrit regularment en el Levante de València, Informació d’Alacant, Mediterrani de Castelló i altres mitjans de comunicació com Jornada, Baleares, Tramontana, Primera Página o La Marina. També va participar en revistes com Qué y Dónde o El Temps i Saó. En RNE i l’Agència EFE. A més va ser soci fundador del Diari de València i Notícies al dia, i fundador i director comarcal del Poble de la Marina.

Com a escriptor, Benissa ocupa una part essencial en la seua obra. Ha conreat la narrativa i la divulgació literaturitzada de la història, les tradicions i els costums valencians, especialment les de Benissa i la comarca de la Marina Alta. Entre els seus llibres destaquen Gente inolvidable (1977), Estampes pobletanes (1978), De Berdica a Navayork (1978), Espigolant pel rostoll morisc (1980), Benissa, crónica de un pueblo (1983), La Criminala (1986), On ets, Gigi?(1992), Terra de cireres (2002), els tres volums del Costumari Valencià (1992, 1994, 2012), o les recopilacions d’articles publicats en el Diari Informació: 99 articles i De re política.

Bernat també compta amb una gran trajectòria cívica, va ser regidor de l’Ajuntament de Benissa entre 1979 i 1991, va impulsar la construcció del Centre Cultural, la compra de la Sala del Consell, la creació dels Premis “25 d´Abril” i els certàmens de pintura i fotografia.

El 2013 fou distingit amb la medalla de plata del Consell Valencià de Cultura.

Aquest text l'hem tret quasi literalment de l'article de Toni Miralles a la revista Tarannà, perquè ens sembla que no es pot explicar millor.

Des del 1998 el Museu Valencià d'etnologia, Edicions del Bullent, la Macma, l'ajuntament de Dénia i altres institucions convoquen i organitzen cada any un premi amb el seu nom dedicat a la difusió de la cultura popular.

Així, la nostra aportació a la notícia serà aquest vídeo amb un fragment del parlament que Bernat Capó va fer durant el lliurament del Premi Bernat Capó de l'any passat i que parla del d'enguany, que es lliura demà a Dénia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada