18 de febrer del 2025

"Cartografies", de Rosa Mascarell Dauder, Premi d'assaig Josep Vicent Marqués, dels Premis ciutat de València

 

Avui s'han entregat els #PremisCiutatDeValència a l'Hemicicle de l'ajuntament de València. Presidia l'acte l'alcaldessa Maria José Català i el regidor de cultura, José Luis Moreno. Els veredictes ja es van fer públics el 13 de desembre de 2024.


El premi Josep Vicent Marqués d'assaig ha estat per a l'obra "Cartografies", de Rosa Mascarell Dauder.

L'alcaldessa ha llegit en el seu discurs les valoracions del jurat per a totes les obres premiades. De l'obra de Mascarell n'han destacat «la capacitat alhora de reflexionar d'una manera molt personal i crítica sobre el posicionament d'una dona del segle xxi respecte del llegat cultural heretat i fer-ho amb un estil àgil que interpel·la a la intel·ligència».

Els llibres es presentaran a la Fira del llibre de València i "Cartografies" arribarà a les llibreries al mes de març. La coberta, obra de l'artista Anna Roig Llabata, porta un motiu que convida a interpretar-ne el significat amb el fenomen que es coneix com a pareidolia. 


"Cartografies" viatja a través del pensament de filòsofs de referència –aquells que conformen el corpus dels clàssics–, per a bastir una reflexió l’objectiu de la qual és aprendre a viure amb plenitud. Rosa Mascarell ha viscut un periple vital intens, vivències molt negatives i altres enormement positives i posa a disposició dels lectors les idees que l’han ajudat a ella a assolir l’equilibri interior. Per a fer-ho se serveix d'una combinació impura d'estils i gèneres dits menors, com ara l'epístola, el dietari o la confessió i els mescla en una simfonia caòtica alhora que orientada. Les seues lectures ens permeten anar fullejant el món al complet de la mateixa manera que recorreríem els llibres i cadascun d’aquests podria esdevenir un mapa de ruta per a construir la nostra cartografia personal.


Rosa Mascarell Dauder (Gandia, 1963) Escriptora, gestora cultural i artista. Llicenciada en Filosofia i Ciències de l'Educació (UV), Màster en Estètica i Teoria de les Arts (UAM). Membre del Patronat de les Fundacions María Zambrano i Francisco Brines. Ex-directora del CEIC Alfons el Vell.

Va treballar com a secretària personal i documentalista de la filòsofa María Zambrano. Editora de l’Epistolari Alfons Roig-María Zambrano (1955-1985). Coautora de María Zambrano. Filòsofa de la Generació del 27; També ha publicat el poemari Variaciones sobre un mismo exilio i, en assaig, Más Luz/ Més llum i Exilio Francés. Mi viaje al Jura de María Zambrano.

Membre d’associacions que advoquen per la visibilitat i presència de les dones en diferents àrees del saber. Creadora del cicle anual Dones Sàvies Gandia, en coordinació amb diverses institucions vinculades a l'Ajuntament de Gandia, a més del CEFIRE i la UPV- Campus Gandia. Ha rebut diversos premis com ara el Premi Ercole D’Este 2009 de la Fira d'Art Internacional de Ferrara. Premi De Marchi 2014 de l'exposició internacional The illusion of reality, Bolonya. i el Premi de Cultura del Grup Radio Gandia que engloba tant la seua labor com pintora, gestora i dinamitzadora de la cultura en general. Destacar. Destaca també la implicació en el Col·lectiu Öbertament per la sanació mental a través de l'art i la literatura, creadora i coordinadora de la seua biennal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada