10 de setembre del 2014

Al teatre! Espill, de Jaume Roig, estrena llibre i escenografia



La versió que Anna Marí ha fet en teatre d'Espill, de Jaume Roig comença el curs amb bon peu.
Es manté en cartell amb la companya de teatre Crit i, a més, estrena escenografia.

L'obra es representa dins la campanya Escena Jove, una nova campanya de teatre adreçada als estudiants de secundària i escoles d’adults impulsada per CRIT Companyia de Teatre, la companyia valenciana que ha fet més de 500 representacions en cinc anys per a aquest tipus de públic.

Així es presenten: "Oferim espectacles que són una eina per a l’aula: parteixen de la programació curricular, compten amb unitats didàctiques coherents i interessants que es poden treballar abans o després de l’espectacle, i les representacions sempre acaben amb un enriquidor col·loqui entre els actors, el públic i (si es vol) l’autor o adaptador del text.

Treballem amb cura i respecte cap al públic a què ens dirigim, perquè creiem en el que fem i perquè els joves estudiants són el públic del futur i volem guanyar-lo. Potser per això aquells que ens contracten solen repetir.

Presentem un format d’espectacle que pot ser representat tant en un teatre com al saló d’actes o a qualsevol aula del vostre centre. Els nostres preus són ajustats i raonables."

A l’espectacle Espill s’ha modernitzat el llenguatge original, però hem mantingut bona part de les rimes i el lèxic de la novel·la. S’interpreten els personatges a ritme de rap i de cançons medievals valencianes, tot evidenciant els conflictes de gènere des de l’edat mitjana fins als nostres dies. Els joves acaben pensant que Espill és una novel·la extraordinària.

I és també un motiu per parlar, entre altres coses, de la situació de la dona en la societat actual i en el passat.

I fruit d'aquest treball i interacció amb els joves surt en llibre d'Anna Marí.

Espill, de Jaume Roig, és una de les peces més importants de la nostra literatura medieval. Escrita cap al 1460, aquesta narració en vers que entronca amb la tradició misògina europea és reconeguda per la seua gran potència satírica i el virtuosisme dels seus més de 16.000 versos. Aquesta adaptació teatral, fidel a l'original, ha donat veu i cos als diversos personatges que formen part de l'univers del narrador. El resultat és un text molt fresc, divertit i atrevit que ens aproxima a una de les novel·les més brillants i destarifades de tots els temps, i que posa damunt la taula els conflictes de gènere des de l'Edat Mitjana fins els nostres dies.

Encara que se'n poden demanar a mesura, ja sabem d'alguns llocs on representarà Espill, al Teatre Micalet de València i al Teatre Serrano de Gandia.

Anna Marí (Alboraia, 1979) és doctora en Filologia Anglesa i llicenciada en Filologia Catalana. És membre fundadora de la companyia de teatre CRIT i co-directora del projecte europeu Escena Erasmus. Ha escrit diversos textos teatrals, i ha realitzat dramatúrgies de l'Odissea, del Tirant lo Blanc, del Quijote o dels Entremeses de Cervantes i Calderón de la Barca, entre d’altres.

Jaume Roig (València, principis segle XV- Benimàmet, 1478) va estudiar Medicina i Arts, potser a Lleida i París, tot. Com a metge obtingué un gran prestigi foru nomenat diverses vegades examinador de metges i fou metge de la reina Maria de Castella i del rei Joan II, entre 1446 i 1469.

L'activitat professional i pública la va combinar amb l'exercici de la literatura i d'aquesta manera, l'any 1460 escriu l'Espill, un dels escrits més importants del segle XV. Dins la tradició misògina de l'època, l'espill suposa una forta crítica contra les dones de qualsevol edat i condició. La història pròpiament és la d'un narrador protagonista que es dirigeix al seu nebot per explicar-li els maltractes que ha sofert per part de les dones al llarg de la seva vida.

Mor a Benimàmet d'un atac de feridura el 5 d'abril de 1478.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada