7 d’abril de 2011

Devocions marineres a terres valencianes, de Pep Martorell

S'acosta la Setmana Santa i apareix Devocions marineres a terres valencianes, de Pep Martorell, que ens ajudarà a entendre i gaudir més de les distintes festes marineres que celebren molts pobles valencians a partir d'ara i durant tot l'any.

Molt ben escrit, ens fa un recorregut pels origens de les distintes advocacions i es centra especialment en els poblats marítims de València.

Sobre el llibre:
A l’actualitat, la millora en les condicions de navegació i el progrés en les previsions de l’oratge han facilitat el treball dels mariners. Aquesta Mediterrània nostra, però, sempre acarona imprevisibles canvis d’oratge. De sobte, sense avisar. Treballar en la mar presenta situacions difícils, massa a sovint dramàtiques, per això no és estrany que el mariner busque protecció en la divinitat. Devocions marineres a terres valencianes fa una aproximació a la religiositat popular en les poblacions costaneres valencianes. Ens parla de l'origen de les advocacions que han arrelat, fent una especial referència a les de la ciutat de València i el seu entorn mariner. Un llibre que ens ajuda a conéixer, a través d’un aspecte poc tractat, el món mariner valencià.

Ha guanyat el 12é Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular.


Pep Martorell i Damià. Nascut en el Cabanyal – València el 1949. És llicenciat en Dret per la Universitat de València.
Ha escrit diversos treballs sobre temes relacionats amb l'activitat social i cultural del Marítim. Entre els quals destaquem: El món Mariner del Cabanyal, De l’Abanderado al Zelador i de Manotes a Tarzan (dos volums arreplegant més de 1.300 malnoms del Marítim), o la història de diferents col·lectius de la Setmana Santa Marinera de València.
També ha publicat col·laboracions en diverses publicacions, com 150 Aniversari de l'Escola d'Arts i Oficis de València. Mestres d'aixa, calafats i mariners. Del modelisme naval a la fusteria de ribera a les costes valencianes. I  Naviliera Valenciana 1902-2002. Cent anys d'activitat portuària. 
Actualment és secretari adjunt de la Cámara Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de València.

En aquest video l'autor ens presenta el llibre: Pep Martorell  estarà signant llibres Fira del llibre de València (Jardí de Vivers). El podreu trobar a la caseta 40 de la llibreria Botafocs el dia 16 d'abril per la vesprada.

Ací podeu llegir un fragment del llibre:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada