30 de novembre del 2013

Bruixes, dimonis i misteris, d'Àlvar Monferrer guanya el 15é Premi Bernat Capó


El 2003 ja el va guanyar amb El romancer valencià.

Bruixes, dimonis i misteris. Sobre aspectes marginals de la vida i cultura popular valenciana: Molts valencians saben, posem per cas, què és això de la Santa Companya gallega, o que els morts de les tribus índies van a parar al cel del gran Manitú. D’aquestes històries en tenim tantes com els gallecs, els pobles foscos de l’Europa del nord i del centre, o els indis americans. Algunes estan recollides a Bruixes, dimonis i misteris ja siga per que l’autor les ha viscut en carn pròpia (fetilleres de les Useres) o d’altres informants, les ha recollit de fonts literàries o de documents de segles passats. Conta, per exemple d’una cadira d’abat que encara es conserva a la biblioteca del castell de Todolella i que ha fet les més diverses malvestats degut a un origen endimoniat.
  
Àlvar Monferrer Nascut a les Useres (l’Alcalatén) l’any 1940, ha cursat estudis en les universitats de València, Barcelona i Madrid i és Doctor en Filosofia i Lletres en la Universitat de Barcelona. Ha estat professor a la Universitat de Barcelona, al Centre de la UNED, de Castelló-Vila Real, i Centre d’Estudis Teològics Mater Dei, de Castelló de la Plana i també ha fet diversos cursos de Pedagogia Terapèutica, Educadors d’Audició i Llenguatge, i Deficients de la vista, tant en Barcelona com en Castelló de la Plana.

A banda de publicacions sobre serveis socials, educació i psicologia educativa, ha centrat el seu treball en el camp de l’Etnologia, sobretot, de la religiositat popular i temes derivats amb nombrosos llibres publicats i una quinzena d’articles en diverses revistes. D’entre els llibres publicats destaquem Las cofradías en Castellón y sus comarcas desde la Edad Media hasta finales del Antiguo Régimen. (2008: Castelló, Universitat Jaume I) Les festes dels Xiquets (2009, València, CVC), Els endimoniats de la Balma (1997, València, CVC), Els Pelegrins de les Useres (1991, València, CVC), o El Romancer valencià (Antologia). (2004, Picanya, Edicions del Bullent) amb el qual també va guanyar el Premi Bernat Capó l’any 2003.

També ha Col·laborat en diversos periòdics i revistes, com ara en Levante de Castellón, Mediterráneo, Castellón Diario, Castellón al Día-El Mundo, Heraldo de Aragón, Las Provincias, la revista Magazine de La Vanguardia, Caramella, Mètode, etc.

També ha intervingut en emissores de radio i televisió: Radio Nacional, SER de Barcelona i Castelló de la Plana, COPE de Castellón de la Plana, Radio 9, Canal 9 i Punt-dos, de València, Antena 3 i  la Cuatro, de Madrid, etc…

Entre altres premis, té l’Exágono, l’Europa Universitas, l’Alambor, i el Bernat Capó, de difusió de la Cultura Popular.


És membre de l’Institut Municipal d’Etnologia i Cultura Popular, del Consell Assessor de la Universitat CEU-Cardenal Herrera, de València i del Patronat de la Fundació Caixa Castelló.

Les entitats col·laboradores i organitzadores del premi i l'acte d'entrega són Edicions del Bullent, el Museu Valencià d'Etnologia, l'Ajuntament de Dénia i la Mancomunitat Culturalde la Marina Alta, que aporta el grup de música que amenitza la vetlada, la Jove Orquestra de la Marina Alta, així com l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

2 comentaris:

  1. M'encisen les històries fantàstiques de la nostra cultura. Faré per adquirir un exemplar, encara que el posaré en la llista de les lectures pendents per resenyar-lo al meu blog.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No et decebrà, Àlvar Monferrer fa molts anys que estudia aquests temes. Estarem al cas del teu blog, gràcies!

      Elimina