22 d’agost del 2014

10 qüestions sobre premis literaris



De tant en tant ens arriben alguns dubtes sobre els premis literaris en els quals participem. (http://www.bullent.net/premis/). Així que hem pensat fer una arreplega i destacar-ne alguns, amb les respostes que solem donar. Segur que ens en deixarem alguna, si ens la deixeu als comentaris mirarem de respondre-la també.

1# Puc presentar treballs meus que he publicat a internet o a revistes però per separat?

Els premis solen ser a obra inèdita, això no es refereix només a no haver-la publicat a altres llibres, un blog o una revista també es considera obra publicada. Ara, si el fragment ja publicat és petit en relació a l'aportació total de l'obra es pot considerar inèdita en conjunt.

2# Quan puc presentar l'original?

Les bases solen indicar una data màxima de presentació d'originals, ha de ser una data anterior a aquest dia, que cada any sol ser semblant en cada premi. Si s'envien els originals en paper per correu normal el que compta és la data que consta com a entregada en correus, encara que arribe algun dia més tard a l'editorial.

3# He d'enviar l'arxiu electrònic si envie els originals en paper?

En el premi Enric Valor es poden presentar els originals via correu electrònic. Però si l'envies en paper ja siga a aquest o altre premi no cal que envies l'arxiu digital. Si guanyes, ja te'l demanarem per a la publicació.

4# Sou molt estrictes amb el número de pàgines demanades?

Solem indicar només el número de pàgines, sense especificar el tipus o tamany de lletra, el que fa que ja es tracte d'una magnitud prou variable. És més important que deixes un tamany de lletra còmode per al jurat i te'n passes unes poques pàgines a que estiga tan comprimit que dificulte la lectura. Si no és molt evident o se li fa molt llarga al jurat, l'obra no serà eliminada per aquesta qüestió.

5# Si envie l'arxiu per correu electrònic, és important el format demanat?

Sí, pot que el que presentes siga incompatible amb els lectors que posem a disposició del jurat per llegir-lo. Ha de ser en format Word.

6# El premi Enric Valor és de narrativa juvenil, em puc presentar amb qualsevol edat?

Sí, és juvenil perquè és dirigit a un lector jove o poc experimentat, no per l'edat dels escriptors.

7# A les bases diu que ha de ser escrit en valencià i jo escric en català oriental, cal que l'adapte?

No, valen totes les varietats dialectals.

8# Quan sabré si he guanyat?

A les bases hi ha una data de lliurament del premi. Aquest dia es fa públic a tot arreu qui l'ha guanyat, però el jurat s'ha reunit uns dies abans i s'avisa a l'autor de l'obra guanyadora dos o tres dies abans del lliurament per a que puga acudir a l'acte.

De vegades al lliurament es reprodueix el procés de deliberació dut a terme uns dies abans per afegir-li més emoció a l'acte.

9# Puc presentar-me a dos premis alhora?

A més de suposar molt poca confiança en la teua obra, de fer-ho, estaries incomplint l'apartat de les bases on diu que no has de tindre compromesos els drets d'edició. Si dos jurats decidiren premiar la mateixa obra suposaria un greu problema per als dos premis implicats.

10# La meua obra entra en la temàtica del premi?

Si tens dubtes el millor és contactar amb l'editorial (http://www.bullent.net/contacte/)  i exposar el cas concret. Encara que això ho decideix el jurat i no l'editorial, pot que et donem alguna pista en base a l'experiència.

Molta sort!
Teniu algun altre dubte que puguem respondre?


8 comentaris:

  1. Si un autor no és filòleg, possiblement cometa algun error sintàctic o, fins i tot, ortogràfic. És important pel jurat a efectes d'avaluar l'obra?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies per l'aportació!
      Fins i tot els filòlegs poden tenir algun error. Tot depèn de la quantitat. Si al jurat se li fa difícil de llegir per les incorreccions, molt probablement influirà.

      Elimina
  2. No acabe de veure clar si el treball per al Premi Enric Valor de Narrativa Juvenil s'ha de presentar amb pseudònim obligatoriament o pot anar amb el nom de l'autor. M'ho podeu aclarir?

    ResponElimina
    Respostes
    1. S'ha de presentar obligatòriament amb pseudònim, per tal de facilitar la feina al jurat.

      Elimina

  3. Si volgués publicar l'obra en castellà o altres llengües en cas que resultés premiada o he cedir també aquest dret?

    ResponElimina
  4. Hola, voldriasaber els detallas de les bases, per exemple si els dretes d'autor cedits són unicament en llengua valenciana o si es cedeixen també en altres llengües com ara el castellà. Gràcies

    ResponElimina
  5. Hola! És possible retirar una obra abans de la deliberació? En cas afirmatiu, quin és el procediment per a fer-ho?

    ResponElimina