28 de setembre del 2018

«Gat Vell. Recull de fraseologia marinera tradicional», de Francesc Xavier Llorca Ibi guanya el 20é premi Bernat Capó



«Gat Vell. Recull de fraseologia marinera tradicional» parla de dites, frases i refranys propis de la gent de mar.

El 20é lliurament del Premi Bernat Capó és el divendres 28 de setembre. Es celebra a Dénia. És el certamen més important de difusió de la cultura popular. El guardó està dotat amb 6000 euros i la publicació de l’obra per part d’Edicions del Bullent.

Gat vell, l’obra guanyadora, és un text que parla de dites frases i refranys propis de la gent de mar. Un repertori fraseològic que tingué -en el seu origen- una funció educativa, crítica i lúdica, transmés per tradició oral de generació en generació, i que conforma un producte etnopoètic de primer orde. Aquestes produccions populars les generaren persones amb uns modes de vida en vies de desaparició i l'objectiu del treball és fer que les generacions del s. XXI -urbanitzades i tecnificades- les puguen entendre i assumir com a pròpies.

Cal tenir en compte que la fraseologia marinera, amb el refrany com a exponent màxim, és una elaboració cultural que naix en un moment i context concrets. Temps en què les societats marineres seguien el ritme de la naturalesa tant en la vida diària com en les activitats de pesca i navegació. El record d’aqueixa manera de viure ha quedat fossilitzat en la fraseologia. Una circumstància que dóna un valor cultural enorme als refranys i dites perquè conserven el testimoni d’una forma de viure mil·lenària a la Mediterrània. Un patrimoni que cal posar en valor i difondre per salvaguardar-lo de l’oblit.

Veus, dites i sons que no moriran mentre hi haja gats vells que miolen a la lluna amb paraules de mar.

L'autor considera el premi com un reconeixement a tots els hòmens i les dones, fills i filles de la mar, que han sabut crear, conservar i transmetre un patrimoni lingüístic i conceptual que els nous temps van esborrant. Aquest treball no hauria aplegat a bon port sense la pacient i sàvia col·laboració coral de persones que van viure, estimar i patir la vida dins de la mar (no sense raó, es diu que hi ha tres classes d’hòmens: els vius, els morts i els qui van per la mar

Francesc-Xavier Llorca Ibi (Benidorm, 1964), llicenciat en Filologia Hispànica  (orientació de Filologia Valenciana) per la Universitat d’Alacant (1987). Doctor en Filologia Catalana amb la tesi «El llenguatge mariner de la Marina» (1998). Catedràtic d’Ensenyament Secundari en excedència. Actualment és professor titular de la Universitat d’Alacant de la Facultat d’Educació. Premi a l’excel·lència docent en el curs 2013-2014 atorgat pel Consell Social de la Universitat d’Alacant. Els seus camps d’investigació són el lèxic, la toponímia i la cultura popular. Té diversos llibres i articles publicats molts dels quals fan referència al món mariner i la cultura popular, entre els quals destaquem «El llenguatge mariner de la Marina» (2000), «Als peus de l’Aitana. Toponímia i paisatge des de Sella» (2007), «Llengua d’arraix. La parla almadravera valenciana» (2008), «Diccionari del lèxic de les poesies d’Ausiàs March» (2008), «Rondalles de la Marina» (2009) o «Reconosimiento de los Estrechos de Magallanes y de San Viçente (1621)» (2010). Ha participat en congressos internacionals a València, Barcelona, la Corunya, París, Filadèlfia, Oxford, Roma, Zurich i Leeds entre altres.

El jurat ha estat format per Jorge Cruz (Conservador del Museu Valencià d’Etnologia), Núria Sendra (editora d’Edicions del Bullent) i Eva Mompó (Conservadora del Museu Valencià d’Etnologia). En concedir el Premi Bernat Capó a l’obra «Gat Vell. Recull de fraseologia marinera tradicional» ha valorat l’abast geogràfic del treball, el rigor en la recopilació de fraseologia així com el treball etnolingüístic realitzat.

Les entitats col·laboradores i organitzadores del premi i l'acte d'entrega són Edicions del Bullent, el Museu Valencià d'Etnologia, l'Ajuntament de Dénia i la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta, que aporta l'actuació musical que amenitza la vetlada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada