26 de setembre de 2018

A Pedreguer, Contalles de iaios i iaies, de Jordi Raül Verdú


Les contalles de sempre, les que s'han explicat a les nostres llars a través dels anys, duran la seua màgia a la Marina alta, amb la presentació del llibre Contalles de iaios i iaies a Pedreguer.

El dilluns 1 d'octubre, a les 19 h, la Casa Municipal de Cultura de Pedreguer acollirà a l'autor, Jordi Raül Verdú que ens parlarà del procés de creació del seu llibre, guanyador del 19é Premi Bernat Capó; així com d'algunes entretingudes anècdotes de les iaies i iaios que el feren possible. L'acte comptarà també amb  la informadora del llibre Maite Sendra, una de les fonts de les que ha begut l'autor per a fer el llibre. 

Podeu trobar més informació sobre el llibre a https://www.bullent.net/libro/3227-Contalles

Contalles de iaios i iaies, és un recull de trenta rondalles arreplegades al llarg de cinc comarques (L’Alcoià, El Comtat, La Marina Alta, La Marina Baixa i El Vinalopó Mitjà) del meridional valencià. Les contalles arreplegades per Jordi Raül Verdú ens endinsen en tot un univers de personatges tan originals i majestuosos com estrafolaris i arquetípics. Personatges que viuen aventures o desventures alegres, tristes, meravelloses, costumistes, cruels; que se’n riuen dels límits de la crua i sovint extremadament dura realitat. Són les nostres històries primigènies contades en la llengua genuïna que ens humanitza i ens dignifica. Conviden a una lectura feliç i assossegada, però, per favor, imagineu-les contades —l’estil sintàctic i fraseològic de l’autor invita a fer-ho—, per a després contar-les vosaltres. Perquè on es pose una divertida, trista o bella rondalla narrada a la “vora de la llar”, “prop del foc” —o a la fresqueta d’una plàcida nit d’estiu—, i encetada amb l’encisador i màgic “Això era una volta”, que s’admiren les de potents rajos lluminosos i efec­tes sonors inversemblants.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada