Es tracta d'una lectura rica en temes, ja que alterna dos linies temporals. Una de més actual on Maria Sendra veu en Maria Cambrils, la feminista valenciana del primer terç del segle xx, un punt de llum per a escapar de la crisi personal en què es troba. Creu que escriure una novel·la la pot sanar de les múltiples angoixes que l’assetgen, agreujades per una depressió postoperatòria: la fràgil identitat cultural del país, la depredació urbanística i les relacions amoroses.
La recerca per a la novel·la la du als esdeveniments d’un poble de la Marina Alta durant la Segona República. «Intente refer el puzle d’una època desmembrada en rancors, odis, amors i enyorances».
I, amb els personatges rescatats de l’oblit, construeix un calidoscopi de les inquietuds d’un temps d’il·lusió a pesar de les adversitats.
El bes de l’aigua és una novel·la sobre temes globals des de la microhistòria. El feminisme, el poder de les idees, els drets de la natura o l’amor són qüestionats a partir de les vivències d’uns personatges circumscrits al seu temps. «El món canvia, les injustícies perduren».
Comptaran amb l'assistència de l'autora, Elvira Cambrils, el que afegeix encara més garantia de bona conversa a la trobada. No debades Elvira Cambrils a més d'escriptora i persona compromesa, també ha estat catedràtica de filosofia de batxillerat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada