9 de juliol del 2025

Novetat en "La paraula imaginada" i 15 cites de Brines

 



Està a punt d'acabar el termini per presentar-se al premi d'àlbum il·lustrat 'La Paraula Imaginada' d'enguany. Amb la finalitat d'incentivar i promocionar la lectura i la sensibilitat artística a través dels llibres il·lustrats, el convoca l'Ajuntament de la Font d'en Carròs,
amb la col·laboració del departament de Dibuix de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València UPV, Edicions del Bullent i, com a novetat del 2025, la Fundació Francisco Brines.

Les Bases mantenen moltes coses de les edicions anteriors i també algun canvi, el més important, com a resultat de la nova incorporació, diu que l’autor/a ha de buscar la relació de l’obra presentada amb Brines o el seu llegat literari, ja siga en forma de cita a l’inici, dedicatòria, en el propi text, com a colofó, etc.

Brines té una extensa bibliografia, com es pot vore al web de la seua fundació: https://fundacionbrines.org/bibliografia/

Pel gust de fer-ho, però hem triat alguns fragments que Josep Piera traduí en el llibre "Cap a la boira" i els traslladem ací:

1. «Obrir els ulls, després que la nit
recloguera els astres en la seua àmplia cova rasa…»

(al poema El retorn del món)

2. «Per què les coses de la infantesa guarden les estances secretes de la realitat?»
3. «S'agrunsa immens el sol als xiprers i a les cases i va daurant l'aigua que corre pels horts»
4. «Tot és sempre present, ja que tot passa i res no acaba.»

5. «I tot allí vivia: el món descobert / i el ser, una meravella.»

(al poema Els espais de la infantesa)

6. «Encegat per les llàgrimes / un déu sentia dins meu que m'habitava»

(al poema El xiquet perdut i trobat (a Elca))

7. «En arribar la matinada / del cos va nàixer l'ombra.»

(al poema Pèrdua del Déu que vaig ser)

8. «Ha arribat el so de la pluja, / la seua música estesa, i tan fosca»

(al poema Contra la pèrdua del món)

9. «Oh Vida, / que tot m'ho has donat
Ara ja sé que, essent això de veres, / no m'has donat res.»

(al poema Darrera declaració d'amor)

10. «El temps és un mal lladre: només li furta a l'home les possessions d'infeliç captaire»

(al poema La carn i el somni)


11. «De vesprada tornàrem, caigudes ja les veles, escampada per l'aigua l'estesa púrpura d'aquell dia esgotat»

(al poema El llarg viatge a Orient)


12. «El poema, si u té la força d'acabar-lo, sempre dóna la resposta»

(al poema Reflexió sobre un incident)


13. «De vesprada tornàrem, caigudes ja les veles, escampada per l'aigua l'estesa púrpura d'aquell dia esgotat»

(al poema El llarg viatge a Orient)


14. «Jo soc l'expulsat / que ha trobat el seu alé en aquestes roques, / i com batega el mar em batega la vida, / el més alt nivell dels astres, / i ara respirem junt / el firmament, el mar i l'expulsat.»

(al poema Assila)

15. «Lector, esforça't i encén-la: / està on una olor de roses t'arriba del camí. / Si existisc és perquè existeixes.»

(al poema Vesprada imaginada)

En les tres primeres edicions els llibres premiats han estat:

L'aventura, de Robert García Barragán i Roser Rovira Riera
Un secret, d'Anna Roig Llabata
La Pau, de Daniel García Moragues i Irene Verdú Muñoz (A més de "La paraula imaginada ha estat distingit amb el llibre Millor il·lustrat per la Generalitat)

4 de juliol del 2025

Lectures bullents que refresquen este estiu

L’estiu és una època de lectura formidable per llegir novetats, eixos llibres que s'han quedat pendents en la nostra tauleta...

A Bullent tenim alguns suggeriments per fer-vos, que van des de la narrativa més actual en valencià al pensament fent una mirada al passat, llibres infantils il·lustrats, i llibres pel gust de gaudir de la bellesa. 


Ací els teniu, per si voleu fer-los una ullada. Els trobareu en les millors llibreries!



Novel·les per a tots els gustos, els suggerim de més joves a més experimentats: 

La setena porta, de Roberto Sanz Requena, Premi Enric Valor de Narrativa Juvenil: una novel·la d’intriga i misteri ambientada en l’actualitat. 

Si escrius, Cèlia..., de Lliris Picó, guanyadora del Premi Soler i Estruch, és un homenatge a les dones d’ara i a les d’abans, a les mares, a les filles, a les veïnes, a les que són un pilar fonamental de la família i a les que enfronten la vida soles. 

I El cavall verd, reedició actualitzada de un clàssic del nostre catàleg a càrrec de Joaquim Borrell: una novel·la d'amor en temps dels moriscos. 


Llibres de pensament amb gran qualitat literària i un recorregut pels nostres paisatges naturals:

Cartografies, de Rosa Mascarell, Premi Josep Vicent Marqués d'assaig (Ciutat de València). Un assaig filosòfic que utilitza el pensament de filòsofs de referència, per a bastir una reflexió l’objectiu de la qual és aprendre a viure amb plenitud. 

El Mondúver, a un tir de pedra, de Vicent Cervera i Òscar Martí. Un llibre a tot color amb 32 rutes de 4 nivells de dificultat distingits per colors. És un llibre de senderisme, però no únicament ja que els autors aprofiten per a il·lustrar al lector dels nombrosos valors etnogràfics que es poden trobar a cada ruta.





 Llibres il·lustrats amb mestria que es poden gaudir en família amb les criatures, que estan sense escola: 

El gatet diu mec (també en castellà El gato dice cuac), de Fani Grande i José Fonollosa: la història de un gatet que no sap miolar i ningú no sap per què.

L'aventura, de Roser Rovira i Robert Garcia, Premi la Paraula Imaginada. Una preciosa història sobre una tortuga de peluix, Titi, que és la companya inseparable de Cassandra. Tanta aventura juntes, però, fa que la tortugueta ja no sigui igual que quan era nova: ha perdut un ull, està descolorida…

3 minihistòries de bessons, d'Enric Lluch amb il·lustracions de Dani Cruz. Guanyador del Premi MDolores Català Amorós, és un llibre que amb un llenguatge senzill, tocs d’humor i fidelitat als fets històrics, ens ensenya que la història pot ser divertida i sorprenent!

I aquests només són els últims llibre que hem fet; pots consultar el nostre catàleg en https://www.bullent.net/coleccions/



 


26 de juny del 2025

A Orba, "El seculòrum i la seculera. Contes i acudits llicenciosos valencians de tradició oral"



Els dies 3 al 10 de juliol es celebra a Orba la setmana cultural "A boqueta de nit", amb multitud d'activitats per a tots els públics, com ara un club de lectura a la fresca, taller de fang, concert de la Rondalla… Podeu trobar la informació completa al web de l'ajuntament.

En aquest marc, Joan-Lluís Monjo presentarà El seculòrum i la seculera. Contes i acudits llicenciosos valencians de tradició oral, obra guanyadora del 24é Premi Bernat Capó.

Serà el divendres, 4 de juliols a les 20,30h.

A la revista Caramella, el crític i estudiós de la cultura popular Josep Vicent Frechina n'ha fet una ressenya (imatge al final) on destaca el caràcter únic del llibre pel que fa a la temàtica del llibre, per part de Joan Lluís Monjo a qui qualifica com «un dels investigadors més constants i rigorosos en l'àmbil de l'etnopoètica al País Valencià». 

El seculòrum i la seculera és un treball dedicat al folklore narratiu valencià que està vinculat a l’expressió del sexe. Té com a objectiu principal la posada en valor d’un subgènere que, tot i presentar encara una certa vigència en la tradició oral, en el context valencià, a diferència d’altres territoris, fins ara no havia estat recopilat i estudiat de manera monogràfica. Suposa una aportació a la rondallística valenciana, oferint, per una banda, una antologia d’un centenar de contes i acudits recopilats de la tradició oral. És el resultat d’un treball de camp dut a terme en diverses poblacions tant de l’àrea lingüística valenciana com castellana.



20 de juny del 2025

Convocat el 45é Premi Enric Valor ed narrativa juvenil

El premi Enric Valor de narrativa juvenil convocat per Edicions del Bullent i l'Ajuntament de Picanya arriba a la 45a edició.




S'acaba d'obrir el termini, que acabarà el 4 de novembre de 2025.

L'adjudicació del premi es farà, previsiblement, el 19 de febrer de 2026.

Es poden presentar els originals adreçats a persones lectores joves, la presentació s'ha de fer mitjançant un correu electrònic, no s'accepta la participació en paper. 
En aquest correu electrònic hi haurà d'haver adjunts dos arxius en format de tractament de textos (word o OpenOffice Writer). Un correspondrà a l'obra, i l'altre a les dades de l'autor/a (el nom, l'adreça, el telèfon i el correu electrònic de l'autor/a i una declaració de que l'obra és inèdita i no té compromesos els drets de publicació). Les obres hauran de tenir una extensió entre els 70 i els 150 fulls Din-A4 amb un tipus de lletra orientatiu Arial de grandària 12, a doble espai.

La dotació és de 6000 euros a compte de drets d'autor, a més de la publicació de l'obra en la col·lecció Esplai d'Edicions del Bullent.

Es poden consultar les bases completes a la següent pàgina: https://www.bullent.net/premi-enric-valor/ i l'històric d'obres guanyadores i altres premis a https://www.bullent.net/premis/

Formaran el jurat Carme Cardona, Pilar Puchades, Roberto Sanz, Núria Sendra i una persona membre de l'equip docent de l'IES Enric Valor en representació de l'Ajuntament de Picanya

Roberto Sanz Requena forma part del jurat com a guanyadora de l'edició anterior amb la novel·la La setena porta, una novel·la juvenil d’intriga i misteri ambientada en l’actualitat.



Altres guanyadors d'edicions anteriors són:

Les papallones del kebab, de Lliris Picó
Llegenda dels registres, de Fàtima Ponsdomènech
Els secrets de l'Eixample, de Mariano Casas
Amaga't dels drons, d'Ester Vizcarra

11 de juny del 2025

A Castelló, "3 minihistòries de bessons", d'Enric Lluch. Animació lectora

Aquest divendres 13 de juny a Castelló, tenim animació lectora i presentació del llibre 3 minihistòries de bessons, un conte (més bé tres) d'Enric Lluch amb les divertides il·lustracions de Dani Cruz. 3 minihistòries de bessons va ser el darrer guanyador del premi Mª Dolores Català Amorós 2024.

📅Divendres 13 de juny

🕞18:00 hores

📍Edfici de la Inmavi

🏡 Castelló de la Ribera



👉L’animació lectora i la presentació d’aquest conte serà a càrrec de l’autor Enric Lluch i comptarà amb la presència del regidor Richard Garrigues i l’editora Núria Sendra.


3 minihistòries de bessons presenta tres aventures històriques protagonitzades per bessons. La primera ens porta a la prehistòria per descobrir com els invents van millorar la vida; la segona ens mostra el contacte entre pobles autòctons i navegants grecs i fenicis; i la tercera ens revela la petjada de la cultura romana a les nostres terres. Amb un llenguatge senzill, tocs d’humor i fidelitat als fets històrics, aquest llibre ens ensenya que la història pot ser divertida i sorprenent.

9 de juny del 2025

"El cavall verd", de Joaquín Borrell. Reedició Nou format

 

'El cavall verd', de Joaquín Borrell, és una novel·la que ha adquirit l'estatus de mite, ens parla de l'expulsió dels moriscos de terres valencianes. L'hem reeditat amb el nou format de la col·lecció Miratges i coberta d'Elga Fernández Lamas.

L’any 1609 Martí Vallalta, soldat llicenciat de les Índies, torna a la seua Marina natal. Aviat té l’ocasió de socórrer Ezme, una jove i misteriosa morisca de la vall de Laguar acusada de bruixeria. Mentre creix el seu amor, comencen els preparatius d’un projecte secret, que l’arribada dels exèrcits d’Itàlia posarà en marxa: l’expulsió dels moriscos del Regne de València. Quinze mil homes, dones i xiquets, decidits a resistir-la, s’apleguen a Laguar a les ordres de l’improvisat rei Mellini, moliner de Guadalest. Segons una vella profecia, allí un cavall verd, que els rebels identifiquen amb la muntanya de Pop, salvarà el seu poble dels enemics. S’alça el teló del moment més tràgic i decisiu de l’edat moderna valenciana.

Joaquín Borrell (1956), benisser per ius sanguinis i valencià per naixement, pare de quatre fills i notari a València, es va estrenar en el món literari amb la novel·la Caballo verde (1983). Van seguir La esclava de azul (1989), El bes de la nivaira (1990) –premi Serra d’or–, La lágrima de Atenea (1993), La balada de la reina descalza (1995), El escribano del secreto (1996), Todos los hombres del mur­cié­lago (2000), La bahía del último aliento (2001) o Les Naufores (2002). 

Per llegir les primeres pàgines i més: https://www.bullent.net/libro/2757-El_cavall_verd 

3 de juny del 2025

Divendres de sorpresa secreta en Arribada Llibres

Hi ha paraules suaus com plomes, 

que s’enlairen per desaparéixer. 

Dures com pedres. Directes. 

En aquest llibre en trobareu també, 

són paraules que expliquen un secret.


Un secret, el llibre d'artista d'Anna Roig Llabata, va estar guanyador de la II edició del Premi La Paraula Imaginada, que convoca l'Ajuntament de la Font d'en Carròs. Però encara no hem acabat de desvetllar el seu misteri i, per això, el proper divendres 6 de juny a les 19h, vos convoquem en Arribada Llibres (c/de l'Hedra 2, València), per compartir un vinet artístic amb l'autora. 



A més de la presentació, la llibreria acollirà una exposició d'originals del llibre, i entre totes les persones assistents es sortejarà una obra signada per l'autora.



30 de maig del 2025

Premi de la Crítica d'assaig per a 'La terra I la paraula', de Juli Capilla


Els premis de la crítica en la seua 35 edició ha premiat Juli Capilla en la modalitat d’assaig per l’obra La terra i la paraula (Edicions del Bullent), «un text poètic i assagístic que esdevé un cant al territori, a la cultura i la paraula des d’un compromís ètic i estètic profund. El jurat ha destacat la mirada serena i reflexiva de l'autor, que transforma l’experiència quotidiana en una meditació sobre el temps, la identitat i el vincle entre l’ésser humà i el paisatge. La terra i la paraula també ha rebut el Premi Josep Vicent Marqués d’assaig dels Premis Ciutat de València.

Juli Capilla (València, 1970) és professor, editor i escriptor. També ha treballat com a periodista cultural. És autor de diverses novel·les i poemaris, entre els quals destaquen La casa buida (2000), L’home de Melbourne (2006), Llibre dels exilis (2006), Aimia (2007) i L’instant fugaç (2008), totes premiades. El 2023 va publicar l’assaig Arrelats: Famílies valencianes amb història.  I, En Edicions del Bullent ha publicat les novel·les infantils Dinosaures a les illes Columbretes i Un tren de llegenda, el Xitxarra.

Atorgats per Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), els premis d ela crítica distingeixen les millors obres de l’any anterior en les modalitats de literatura infantil, juvenil, traducció, narrativa, teatre i assaig. Mercè Climent (juvenil), Pau Coya (teatre), Toni Cucarella (narrativa), Carlota Gurt (infantil) i Maria Rosa Llabrés (traducció) han estat també guardonats. Enhorabona a totes i tots!

La terra i la paraula ha tingut molt bona acollida també per part de les lectores i lectors, tant és així que en pocs mesos va vendre tota la primera edició i se n'ha fet una segona

A banda del jurat integrant d'aquesta edició del premi (Mireia Ferrando, Lluïsa Julià i Isabel Marcillas) moltes altres perones han fet una lectura elogiosa del llibre i se'n poden llegir algunes a: https://www.bullent.net/libro/3320-terra-paraula 


27 de maig del 2025

A Alacant, 'Cartografies' i Rosa Mascarell al Club de lectura en valèncià

 



«Aquests xicotets gaudis són els que evoca Alain amb la finalitat d’envoltar-nos de petites felicitats voluntàries. Ell posa d’exemple els seus propis senzills gaudis com ara la música, la pintura, la conversa amb amics i la lectura, delits que ens ajuden a atenuar la nostra melancolia. Ens convida d’aquesta manera a traure partit de les nostres aficions, sobretot ens indueix a cultivar l’amistat i a ampliar el cercle fins i tot als qui ens són desconeguts, però amb els qui interactuem esporàdicament.»

Aquest fragment del llibre "Cartografies", de Rosa Mascarell Dauder, ens ve de perles com a invitació a assistir al Club de lectura en valencià d'Alacant, que organitza la Delegació d'Alacant de l'IEC i condueix Lliris Picó Carbonell en la Librería Pynchon&Co el dissabte 31 de maig a les 19h.

"Cartografies", utilitza el pensament de filòsofs de referència, per a bastir una reflexió l’objectiu de la qual és aprendre a viure amb plenitud. Rosa Mascarell ha viscut un periple vital intens, vivències molt negatives i altres enormement positives i posa a disposició dels lectors les idees que l’han ajudat a ella a assolir l’equilibri interior. Per a fer-ho se serveix d'una combinació impura d'estils i gèneres dits menors, com ara l'epístola, el dietari o la confessió i els mescla en una simfonia caòtica alhora que orientada. Les seues lectures ens permeten anar fullejant el món al complet de la mateixa manera que recorreríem els llibres i cadascun d’aquests podria esdevenir un mapa de ruta per a construir la nostra cartografia personal.

21 de maig del 2025

Tertúlia literària de "Cartografies" a València, Ciutat Vella 26/5




El dilluns 26 de maig a València , en la llibreria Arribada (c/ Hedra, 2, València, Ciutat Vella) hi haurà una tertúlia literària a propòsit del llibre "Cartografies", de Rosa Mascarell Dauder. 
A més de l'autora, hi participarà l'editora Núria Sendra, el filòsof Héctor Solsona i totes les persones que vulguen passar una bona estona raonant, serà a les 19h.

Fa uns dies, Gustau Muñoz escrivia a Eldiario.es l'article "Invitació a l'assaig" on parlava de llibres d'«un gènere en el qual excel·leix la literatura catalana i on els autors valencians, d’ençà de Fuster, hi tenen una presència destacada». Entre la tria que comenta hi ha "Cartografies" i diu:

«També cal remarcar, amb un èmfasi especial, l’aparició de l’assaig de Rosa Mascarell "Cartografies" (El Bullent, 2025), que fou premi Josep Vicent Marquès, atorgat per l’Ajuntament de València, el 2024. Un llibre farcit de referències cultes, digressiu i verament assagístic, que es mou entre la creació, l’evocació i la reflexió. Rosa Mascarell filosofa, una mica a la manera de les seues mestres més properes, en primer terme Maria Zambrano, i després Simone Weil. Són pàgines de lectura molt intensa, que reivindiquen entre altres coses l’escriptura de les dones fora del cànon. Planteja la necessitat de referents femenins, fent-se càrrec alhora de les circumstàncies històriques, afortunadament canviants, sense maldar per escissions absurdes. Unes pàgines, també, intersticials, en el sentit que deixa caure reflexions sobre la solitud, la creació artística, l’exterioritat de la natura en la tradició filosòfica occidental, l’exili i, sobretot, sobre la condició de la dona al llarg del temps, relegada, desposseïda, però resistent i ment pensant malgrat tot. Per això hi reapareixen ací i allà les “veus de dona”. Crec que aquest llibre de Rosa Mascarell Dauder marcarà una fia en l’assagisme filosòfic a casa nostra.»

 Vom veieu, hi ha molt de tema per a debatre i la conversa pot ser ben rica.

"Cartografies", és un assaig filosòfic que utilitza el pensament de filòsofs de referència –aquells que conformen el corpus dels clàssics–, per a bastir una reflexió l’objectiu de la qual és aprendre a viure amb plenitud. Rosa Mascarell ha viscut un periple vital intens, vivències molt negatives i altres enormement positives i posa a disposició dels lectors les idees que l’han ajudat a ella a assolir l’equilibri interior. Per a fer-ho se serveix d'una combinació impura d'estils i gèneres dits menors, com ara l'epístola, el dietari o la confessió i els mescla en una simfonia caòtica alhora que orientada. Les seues lectures ens permeten anar fullejant el món al complet de la mateixa manera que recorreríem els llibres i cadascun d’aquests podria esdevenir un mapa de ruta per a construir la nostra cartografia personal.

20 de maig del 2025

"La setena porta", de Roberto Sanz Requena #Novetat

El 44è Premi Enric Valor de narrativa juvenil, enguany ha guardonat La setena porta, de Roberto Sanz Requena. Com a conseqüència de la DANA, el lliurament s'ha fet amb el llibre ja a la impremta i ara ja és una realitat.  

La setena porta és una novel·la juvenil d’intriga i misteri ambientada en l’actualitat.

Quan arriba la nova professora substituta de gimnàstica a l’institut, tot sembla normal. És una professional impecable, admirada per la direcció i temuda pels alumnes menys esportistes pels seus mètodes exigents. Però aviat comencen a notar que hi ha alguna cosa que no encaixa. Què s’amaga darrere d’aquesta aparença irreprotxable? Decidits a descobrir la veritat, els nostres protagonistes s’endinsen en una investigació que els conduirà fins a un secret inquietant. Un secret capaç de posar en perill les amistats i d’enfrontar-los a una força antiga i aterridora.

Una història trepidant que et farà dubtar de tot… T’atreveixes a obrir-la?

Pots llegir les primeres pàgines a: https://www.bullent.net/libro/3336-setena-porta




Roberto Sanz Requena (Aielo de Malferit, 1981) és enginyer en telecomunicacions i doctor per la Universitat Politècnica de València. Actualment resideix a Picanya, és professor i compagina aquesta professió amb l’escriptura. Ha publicat la novel·la Pinzellades d’un any gris (Edicions del Bullent), que va quedar finalista en la 40 edició del premi Enric Valor de narrativa juvenil. En castellà ha publicat La caída de Nornivala i està finalitzant la seua continuació. 

Sobre haver guanyat el premi, Roberto Sanz diu: «L’Enric Valor de narrativa juvenil és un dels premis amb més història de la nostra llengua i passar a formar part de la llista de premiats és sentir-se profundament honrat i agraït. Quaranta-quatre edicions ens porten al 1981 (l’any que vaig nàixer) i em trobe autores i autors que han sigut part de la meua infància i que m’han conformat com a lector. Mai hauria pensat que un dia hi hauria un llibre meu al costat dels seus, però en realitat és així com funciona: els grans conten històries als menuts que seran grans el  dia de demà, i que arribat el moment, faran el mateix.
Més enllà del valor material o econòmic, els premis són actors essencials que vertebren i normalitzen aquest flux invisible, assegurant així la seua continuïtat. En el cas del premi Enric Valor de narrativa juvenil, la tasca és encara més important, perquè ha esdevingut referent indiscutible per animar els escriptors, novells i granats, a seguir donant-li força i salut a la nostra llengua.»

19 de maig del 2025

A Sant Vicent del Raspeig, "Si escrius Cèlia…", de Lliris Picó 23/05


Els veïns de Sant Vicent del Raspeig són, en certa forma, protagonistes de la novel·la  "Si escrius Cèlia…", de Lliris Picó. Ara podran trobar-se amb  l'autora del seu personatge literari i passar una bona estona de conversa. 

🗓 23/05/2025
🕰 19.00 h
📍 Llibreria Atticus, de Sant Vicent.
👥 Amb l'autora, Lliris Picó, Begoña Monllor i Núria Sendra.


En "Si escrius Cèlia…": Una escriptora, immersa en la cerca d'equilibri en la seva pròpia vida emocional, es refugia en la història de Cèlia, una jove que veu com el seu món es desfà quan la tia que li feia de mare mor, obligant-la a tornar al poble i viure amb la família biològica.
 
"Si escrius Cèlia…" és un homenatge a les dones d’ara i a les d’abans, a les mares, a les filles, a les veïnes, a les que són un pilar fonamental de la família i a les que enfronten la vida soles. Les protagonistes reflexionen sobre l’amor, sobre l’acceptació de la vida i del devenir del pas del temps i de la mort, on la creació literària adquireix un pes fonamental i determina la manera de viure de les dues narradores.
 
Ha guanyat el 66è Premi Soleri Estruch de narrativa.

Pots saber-ne més o llegir un fragment a: 

16 de maig del 2025

A Ròtova, "La terra i la paraula", de Juli Capilla. 23/05



Presentació del llibre ‘La terra i la paraula’, de Juli Capilla. A càrrec de l'autor, Juli Capilla. Acompanyat per la música de M. Àngels Faus Mascarell i Adrià Cantos Soler.


🗓 23/05/2025
🕰 19.00 h
📍 Pati del Palau Comtal de Ròtova.

Juli Capilla ens ofereix, amb ‘La terra i la paraula’, un text brillant, un testimoni sobre l’amistat, la mort i també la vida; sobre la bellesa dels moments viscuts. Un text poètic i assagístic alhora que ha merescut el Premi Josep Vicent Marqués d’assaig dels Premis Ciutat de València, ha rebut nombroses opinions positives (algunes d eles quals estan enllaçades a la pàgina del llibre: https://www.bullent.net/libro/3320-terra-paraula) i, sobretot, el recolzament dels lectors que l'han fet arribar a la 2a edició en uns mesos.

15 de maig del 2025

Vermut literari. "Cartografies" a l'Alcúdia 24/05


El 24 de maig és el dia internacional de la dona per la pau i el desarmament. És un bon dia per reflexionar sobre els temes que Rosa Mascarell recorre al seu llibre "Cartografies" i millor dia per participar a un Vermut literari amb l'autora, Rosa Mascarell Dauder, l'editora Núria Sendra i la filòsofa Loles Moreno, a la llibreria L'Esplai de l'Alcúdia a les 12:30

Al pròleg de "Cartografies", de Rosa Mascarell Dauder, Rosa Rius comença amb aquest bellíssim paràgraf:

«Lectora, lector, aquest és un llibre arriscat escrit per un jo en moviment, un jo que mostra delicadament les pròpies ferides. I ho fa a la manera de l’art del kintsugi, reparant les fractures amb or per fer-hi èmfasi en lloc d’ocultar-les, i com a possibilitat preciosa d’estimar cada cicatriu».

"Cartografies", és un assaig filosòfic que utilitza el pensament de filòsofs de referència –aquells que conformen el corpus dels clàssics–, per a bastir una reflexió l’objectiu de la qual és aprendre a viure amb plenitud. Rosa Mascarell ha viscut un periple vital intens, vivències molt negatives i altres enormement positives i posa a disposició dels lectors les idees que l’han ajudat a ella a assolir l’equilibri interior. Per a fer-ho se serveix d'una combinació impura d'estils i gèneres dits menors, com ara l'epístola, el dietari o la confessió i els mescla en una simfonia caòtica alhora que orientada. Les seues lectures ens permeten anar fullejant el món al complet de la mateixa manera que recorreríem els llibres i cadascun d’aquests podria esdevenir un mapa de ruta per a construir la nostra cartografia personal.

"Cartografies" va guanyar el Premi d'assaig Josep Vicent Marqués, dels Premis Ciutat de València.

El següent acte previst serà una xerrada el dilluns 26 de maig a la llibreria Arribada de València (C/ de l'Hedra, 2).

11 de maig del 2025

A Castelló, "Si escrius Cèlia…", de Lliris Picó. Premi Soler i Estruch. 16/05


"Si escrius Cèlia…", de Lliris Picó es presenta a Castelló, el poble que va premiar, motivant-ne la publicació. Serà el divendres 16 de maig a les 19:30h. a l'edifici de la Inmavi de Castelló (La Ribera).

Acompanyaran l'autora, Lliris Picó, el regidor de cultura Richard Garrigues i l'editora Núria Sendra.

"Si escrius Cèlia…" ja ha inspirat Marian Díez Picó a esciure un article "La finestra indiscreta" a La Veu sobre el veïnat i sobre com llegir-la el dia de l'apagó la va mantindre del tot allunyada de l'ansietat. En l'acte de Castelló de ben segur que també matenim allunyada l'ansietat i propera la conversa i la convivència.

A "Si escrius Cèlia…", una escriptora, immersa en la cerca d'equilibri en la seva pròpia vida emocional, es refugia en la història de Cèlia, una jove que veu com el seu món es desfà quan la tia que li feia de mare mor, obligant-la a tornar al poble i viure amb la família biològica.
"Si escrius Cèlia…" és un homenatge a les dones d’ara i a les d’abans, a les mares, a les filles, a les veïnes, a les que són un pilar fonamental de la família i a les que enfronten la vida soles. Les protagonistes reflexionen sobre l’amor, sobre l’acceptació de la vida i del devenir del pas del temps i de la mort, on la creació literària adquireix un pes fonamental i determina la manera de viure de les dues narradores.
Ha guanyat el 66è Premi Soleri Estruch.

10 de maig del 2025

3a edició de "La dona invisible", de Mònica Richart


 La dona invisible, de Mònica Richart, ha tingut una molt bona acollida per part de les lectores i els lectors i la tercera edició ja circula per les llibreries i també ha estat en les llistes de més llegits a les biblioteques. Una novel·la ambientada entre València i Sedaví, que té alguns elements de novel·la negra (i va estar triada al festival València Negra).

També ha estat entre el pòdium de més venuts a la caseta de Bullent de la 60a Fira del llibre de València, La dona invisible segueix fent lectores i lectors.

La dona invisible és la història d’una dona de la neteja, Mihaela, que troba un cadàver a la conselleria on treballa i decidix investigar-ne la mort abans de suïcidar-se, com a últim projecte vital. Amb eixe pretext, i des de l’ull crític d’una senyora romanesa de vora setanta anys, la història homenatja i satiritza alhora la funció pública i, de retruc, la classe política mitjana, els alts càrrecs que ens queden bastant a prop. També, sempre en clau irònica, convida a la reflexió sobre la soledat d’algunes persones majors. Una novel·la no depriment sobre la depressió.

9 de maig del 2025

La setena porta, de Roberto Sanz Requena, guanya el 44è Premi Enric Valor

El 44è Premi Enric Valor és per a La setena porta, de Roberto Sanz Requena.

La 43a edició dels premis Enric Valor, convocats per l’Ajuntament de Picanya i Edicions del Bullent ha anat a una novel·la de misteri i aventures de tall clàssic, un valor segur. A causa de la DANA el premi no va poder-se lliurar en el mes de febrer, com estava previst i el lliurament ha estat diferent del que acostuma a ser, la setmana anterior a l'arribada d'impremta de la novel·la guanyadora.


Quan arriba la nova professora substituta de gimnàstica a l’institut, tot sembla normal. És una professional impecable, admirada per la direcció i temuda pels alumnes menys esportistes pels seus mètodes exigents. Però aviat comencen a notar que hi ha alguna cosa que no encaixa. Què s’amaga darrere d’aquesta aparença irreprotxable? Decidits a descobrir la veritat, els nostres protagonistes s’endinsen en una investigació que els conduirà fins a un secret inquietant. Un secret capaç de posar en perill les amistats i d’enfrontar-los a una força antiga i aterridora.

La setena porta és una novel·la juvenil d’intriga i misteri ambientada en l’actualitat. Una història trepidant que et farà dubtar de tot… 

 A pesar de que el termini acabava 4 dies després de la barrancada que va afectar tot el pbole de Picanya, es van presentat 32 obres i el jurat va seguir treballant. El jurat, format per Lliris Picó, Maria Peris Bixquert, Pilar Puchades, Montserrat Morales Payà i Núria Sendra, ha premiat per unanimitat l’obra La setena porta  i n'ha destacat el tremp per construir una novel·la d'aventures ambientada en l'actualitat i uns personatges versemblants que aconsegueixen captar l'atenció del lector des de l'inici.
El jurat recomana la publicació de L’estiu entre llibres, per la senzillesa i amabilitat de la història. La novel·la, de Clara Ribatallada i Torelló es publicarà al setembre.




Roberto Sanz Requena (Aielo de Malferit, 1981) és enginyer en telecomunicacions i doctor per la Universitat Politècnica de València. Actualment resideix a Picanya, és professor i compagina aquesta professió amb l’escriptura. Ha publicat la novel·la Pinzellades d’un any gris (Edicions del Bullent, 2021), que va quedar finalista en la 40 edició del premi Enric Valor de narrativa juvenil i La caída de Nornivala. Amb La setena porta ha guanyat el 44è Premi Enric Valor.

La 43a edició va premiar el llibre de Lliris Picó Les papallones del kebab una novel·la realista, actual, una aposta ferma per la multiculturalitat, la integració i la convivència en una societat cada vegada més diversa i més pluriracial.

8 de maig del 2025

A Pedreguer, "La cadira de l'artista indòmit", d'Ester Vizcarra 16/05

 


La gira de l'artista indòmit arriba a Pedreguer.
📆 El divendres 16 de maig, literatura i art abstracte es trobaran en la presentació al Casal cultural Jaume I de Pedreguer en la presentació de "La cadira de l'artista indòmit", d'Ester Vizcarra. Serà a les 19,30 i acompanyarà l'autora l'escriptor Carles Mulet.

La novel·la pren com a motiu un pintor, Solbes Arjona, que visqué mil i una situacions i dificultats i que mai no abandonà la fidelitat al seu art, un art indòmit en el context de la contracultura dels anys 60/70 del segle passat, per bastir una història de resiliència de cerca de la identitat i la llibertat de pensament.

A la novel·la "La cadira de l'artista indòmit", Manuel, un jove enamorat de l’expressionisme abstracte, sent que ha de deixar la seva ciutat, l’Alcoi dels anys 60, per desenvolupar-se artísticament. Amb aquest objectiu es trasllada a Madrid, Barcelona, València i Las Palmas de Gran Canaria, on s'uneix a grups influenciats pel surrealisme i la contracultura. L’artista s'endinsa allà en el conceptualisme abstracte, assaja el neodadà i també s’aventura en la literatura experimental i la performance. Pinta a Venècia i viu la Nova York de l’èlit artística del moment, on arriba a coincidir amb Dalí i Warhol. El camí de l’avantguarda no és fàcil. Manuel no és dels que es rendeix però, serà capaç de viure del seu art? O haurà de tornar a casa carregat amb la seua frustració i el seu esperit indòmit? 

Ester Vizcarra narra amb detall les passions, amistats i traïcions que envolten Manuel Solbes Arjona, basant-se en la vida real d'aquest singular artista.

2 de maig del 2025

9 de maig a Picanya: lliurament del 44é Premi Enric Valor

 


El divendres 9 de maig de 2025 a les 19h, el Centre Cultural de Picanya acollirà l'acte de lliurament  del 43é Premi Enric Valor de Narrativa Juvenil. El premi està convocat per l'Ajuntament de Picanya i Edicions del Bullent i és el premi més antic del País Valencià en narrativa juvenil.

En aquest acte participarà el guanyador, Roberto Sanz Requena, autor de La setena porta, obra distingida amb el guardó dotat amb 6.000 € i la publicació del llibre per Edicions del Bullent.

Per lliurar el premi comptarem també amb la presència de Guillem Tortosa, tinent d'alcalde de Picanya, que conduirà l'acte; participaran també l'editora Núria Sendra, Josep Almenar, alcalde de Picanya. A continuació, gaudirem de l'actuació de Borja Penalba, que ens presentarà en concert el seu disc, Giròvag.

La setena porta, obra guanyadora del 44 Premi Enric Valor

La setena porta és una novel·la juvenil d’intriga i misteri ambientada en l’actualitat. Els protagonistes són uns joves estudiants, no massa exemplars podríem dir-ne, que veuen com la seues rutines a l’institut i inclús la seua amistat queden amenaçades amb l’arribada d’una professora substituta. 


La nouvinguda és una professional exemplar que ràpidament fascina la direcció del centre amb els seus mètodes. Però què s’amaga davall de tanta perfecció? Els nostres protagonistes faran tot el possible per esbrinar-ho i acabaran revelant un secret que posarà en perill les seues vides i els enfrontarà a una maldat tan antiga com terrible. 



Roberto Sanz Requena (Aielo de Malferit, 1981) és enginyer en telecomunicacions i doctor per la Universitat Politècnica de València. Actualment resideix a Picanya, és professor i compagina aquesta professió amb l’escriptura. Ha publicat la novel·la Pinzellades d’un any gris (Edicions del Bullent), que va quedar finalista en la 40 edició del premi Enric Valor de narrativa juvenil i La caída de Nornivala. Amb La setena porta ha guanyat el 44è Premi Enric Valor.

La 43a edició va premiar el llibre de Lliris Picó Les papallones del kebab una novel·la realista, actual, una aposta ferma per la multiculturalitat, la integració i la convivència en una societat cada vegada més diversa i més pluriracial.




30 d’abril del 2025

Bases dels Premis Castellum Ripae 2025

 



L’Ajuntament de Castelló convoca el Certamen Literari premis Castellum Ripae 2025.

💲La dotació del premi de narrativa Soler i Estruch serà de 5.000 € i el Premi de Literatura Infantil «Mª Dolores Català Amoròs» de 1.500 €.

Dins d’aquests, Edicions del Bullent publicarà l’obra guanyadora del Premi Soler i Estruch de narrativa i del Premi de no Ficció Infantil Mª Dolores Català Amoròs.

📃A l’igual que els anys anteriors, les obres es poden presentar per correu electrònic en format word (.doc) o en paper; al Premi Soler i Estruch i al Premi MªDolores Català Amoròs l’extensió serà de 80 a 250 i de 10 a 15 fulls per una sola cara respectivament.

📅El termini per a presentar els originals serà fins al 14 de juliol de 2025 i el veredicte es sabrà el 12 de setembre.

L’any passat, el premi Soler i Estruch va ser per a Si escrius Cèlia…, de Lliris Picó, on una escriptora, immersa en la cerca d’equilibri en la seua pròpia vida emocional, es refugia en la història de Cèlia, una jove que veu com el seu món es desfà quan la tia que li feia de mare mor, obligant-la a tornar al poble i viure amb la família biològica.



D’altra banda, el Premi de Literatura Infantil Mª Dolores Català Amoròs va ser per a Tres minihistòries de bessons on Enric Lluch ens presenta tres aventures històriques protagonitzades per bessons. La primera ens porta a la prehistòria per descobrir com els invents van millorar la vida; la segona ens mostra el contacte entre pobles autòctons i navegants grecs i fenicis; i la tercera ens revela la petjada de la cultura romana a les nostres terres.



📧Si teniu qualsevol dubte o consulta ens podeu escriure a certamencastellumripae@gmail.com.

👉Ací vos deixem les bases dels premis.


17 d’abril del 2025

60 Fira del llibre de València 2025. Activitats, signatures i recomanacions.

 


La 60 Fira del llibre de València ja és ací, els jardins de Vivers bulliran d'activitats literàries, de signatures, de recomanacions... Esperem amb il·lusió que ens visites!

Serem a la Plaça, a les casetes 86 i 87 des del dijous 24 d'abril (de vesprada) fins al diumenge 4 de maig.

Aquestes són les signatures i presentacions que Edicions del Bullent té programades (també podeu consultar-ho tot al nostre calendari, clicant aquí), però en tindrem moltes més, vine a descobrir-les!

Divendres 25/04 de matí
CONTACONTES. "L'aventura", de Roser Rovira i Robert Garcia" contat i cantat per Laia Serna. A l'Espai Caixa Popular a les 11:45h.

Dissabte 26/04 de vesprada
Carme Cardona signa "La nova mestra"


Diumenge 27/04 de matí

ANIMACIÓ LECTORA. 'El gatet diu Mec' / 'El gato dice Cuac', de Fani Grande i José fonollosa amb Núria Sendra.


Fani Grande
 i José fonollosa signen 'El gatet diu Mec' / 'El gato dice Cuac'

Diumenge 27/04 de vesprada
Rosa Mascarell Dauder signa "Cartografies"
Mònica Richart signa "La dona invisible"

Dilluns 28/04 de vesprada
Enric Lluch signa "3 minihistòries de bessons"




Dimarts 29/04 de vesprada
L'Ajuntament de València PRESENTA els Premis Ciutat de València. Entre els quals el Premi Josep Vicent Marqués: "Cartografies", de Rosa Mascarell Dauder.

Dijous 1/05 de matí
Josep Chapa signa "Piratosaures" i més
Elvira Cambrils signa "El bes de l’aigua" i més.



RECITAL del llibre de Matilde Gordero-Moreno"Mai no s'acaba de tornar" amb l'autora i Ester Pedrós. Organitza la llibreria Inés (caseta 2) en l'Espai Vicent Andrés Estellés.

Matilde Gordero-Moreno signa a la llibreria Inés (caseta 2)

Dijous 1/05 de vesprada
Manel Alonso signa “Fusta de Carrasca

Elisa Sanchis signa “Una memoria desatendida. Los diarios de Silvia Mistral, Luisa Carnés y Victoria Kent" https://www.bullent.net/libro/3316-memoria-desatendida

Divendres 02/05 de vesprada
Sergi Durbà signa "Trinquets trencats" i més.



Dissabte 03/05 de matí
Robert Garcia signa "L'aventura"
Miquel Puig signa "De mercats"




Dissabte 03/05 de vesprada
Juli Capilla signa "La terra i la paraula"
Ester Vizcarra signa "La cadira de l'artista indòmit"

Diumenge 04/05 de matí
Anna Roig signa 'Un secreti més.
Matilde Gordero-Moreno signa "Mai no s'acaba de tornar


Diumenge 04/05 de vesprada
Lourdes Boïgues signa els seus llibres.