15 de febrer del 2024

'Les papallones del kebab', de Lliris Picó, guanya el 43é Premi Enric Valor

 

El 43è Premi Enric Valor és per a "Les papallones del kebab", de Lliris Picó

La 43a edició dels premis Enric Valor, convocats per l’Ajuntament de Picanya i Edicions del Bullent ha anat a una novel·la realista, actual, una aposta ferma per la multiculturalitat, la integració i la convivència en una societat cada vegada més diversa i més pluriracial.

A Les papallones del kebab: Akila. Té una germana, Layla, i una millor amiga, Mila. El pare és musulmà, la mare no. La germana surt amb un xic de 40 anys, que li paga cada vegada que queden… Una galeria de joves personatges encapçalada per les bessones Akila i Leyla, filles d’un matrimoni mixt entre un egipci i una valenciana, fan viure als lectors les inquietuds, les preocupacions i també unes vivències pròpies de la joventut d’avui en dia. El xoc de cultures, de nacionalitats i de religions, el descobriment de l’amor i de la sexualitat, el valor de l’esforç i de l’amistat com a eixos vitals, juntament amb la denúncia de la violència a què s’enfronten cada dia moltes dones des de la mateixa adolescència, són els pilars d’aquesta novel·la realista i plural caracteritzada per una escriptura punyent i directa. És la novena novel·la de l’escriptora de Sant Vicent del Raspeig Lliris Picó.

L’autora, Lliris Picó  (Ibi, 1972). És llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat d’Alacant, on treballa de professora de llengua catalana, d’etnopoètica i de literatura catalana infantil. A més, és també secretària de la Delegació d’Alacant de l’Institut d’Estudis Catalans. En el camp de la literatura, la seua línia és la narrativa. Té publicades diverses novel·les, entre les quals destaquen les de literatura infantil i juvenil, com Moisés, estigues quiet (2015), amb la qual va guanyar fa 9 anys el 34é Premi Enric Valor i també el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians al millor llibre de narrativa juvenil el 2016; Ventalls de paper (2019) o Deixar volar coloms  (2020).

 S’han presentat 45 obres. El jurat, format Fàtima Ponsdomènech, Francesc Rodrigo, Pilar Puchades, Patrícia Morató i Núria Sendra ha premiat per unanimitat l’obra "Les papallones del kebab" i n’ha destacat la qualitat estètica i literària de l’obra, l’agilitat en el discurs i alhora l’encert en la reproducció del món adolescent així com la naturalitat en l’abordatge de temes com ara el contrast intercultural entre altres.

El guardó està dotat amb 6.000 euros, un gravat del pintor Rafael Armengol i la publicació del llibre per Edicions del Bullent.

L’any passat va guanyar l’obra de Fàtima Ponsdomènech, "Llegenda dels registres" , una novel·la de fantasia amb un viatge iniciàtic a la recerca dels orígens de la protagonista i dels fonaments del saber.

L'acte de lliurament  del 43é Premi Enric Valor ha estat el dijous 15 de febrer al Centre Cultural de Picanya. El premi està convocat per l'Ajuntament de Picanya i Edicions del Bullent i és el premi més antic del País Valencià en narrativa juvenil.

El Premi Enric Valor se suma a la celebració del centenari del naixement de Vicent Andrés Estellés i els poemes del poeta ens acompanyaran durant la cerimònia de la mà de Poètica 2.0 amb l'actor Sergio Caballero i l'actriu Cristina Garcia. Ha conduït l’acte Amàlia Garrigós i hi ha hagut parlaments de l’editora, Núria Sendra i de l’alcalde Josep Almenar, qui ha tancat l’acte. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada