1 d’octubre del 2016

Els bastonets d’Algemesí, de Toni Bellón, guanya el Premi Bernat Capó.



El divendres 30 de setembre, s’ha celebrat a Dénia el lliurament del Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular. Enguany compleix 18 edicions.

Durant l’acte hi ha hagut parlaments de Jose Vicente Aguilar, (Conservador del Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València), Albert Girona, Secretari autonòmic de Cultura i esport, Núria Sendra (Editora d’Edicions del Bullent), Vicent Grimalt (president de la Macma i Alcalde de Dénia) i Bernat Capó.

Ha amenitzat la vetllada el cantautor Sergi Contrí. Sergi Contrí ha esdevingut una de les noves veus nascudes al bressol de l’esclat de la música en valencià al segle XXI. Amb dos discos editats (“Comptant Sargantanes” Cambra Records 2006 i “Dies de Fira i Flors” CK Musik 2011) i un poemari (“La pena i la reixa” Ed. Germania, 2013).
Contrí és fonamental per interpretar el que li ha passat al País Valencià de l’especulació i la corrupció. Composicions crítiques i poètiques amb el temps que li ha tocat viure. Cançons personals, parides en un context de melangia, descriptivament dures però amb una escletxa per a l’optimisme i l’amor. Rock d’autor per a la generació de joves més preparada de la història. Dietari poètic signat per un artista que té nou material per presentar en concert i per enregistrar.

Les entitats col·laboradores i organitzadores del premi i l’acte d’entrega són Edicions del Bullent, el Museu Valencià d’Etnologia, l’Ajuntament de Dénia i la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta, que aporta el grup de música que amenitza la vetllada, Sergi Contrí.

Els bastonets d’Algemesí. Memòria, canvis i identitats, l’obra guanyadora, es centra en un dels balls més emblemàtics i menys estudiat de les festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, patrimoni de la humanitat.
L’obra descriu el ball de bastons algemesinenc des de 1839, any en què apareix documentat per primera vegada, fins al present, a través dels canvis constants que ha anat patint amb el pas del temps fins a esdevenir un element representatiu i identitari d’Algemesí i de la cultura valenciana. Al llarg del treball es fan comparacions amb altres balls de bastons valencians, i en menor mesura, de danses de pals d’altres indrets de la geografia espanyola.

Toni Bellon ha expressat una gran satisfacció per guanyar el Premi Bernat Capó “és un homenatge a totes les persones que ballaren, a les que ho fan actualment, i a les que ho faran en el futur, en el ball dels Bastonets d’Algemesí.”

Toni Bellon Climent (Algemesí, 1984) llicenciat en Geografia i Ordenació del Territori per la Universitat d’Alacant (2015). Ha publicat diversos articles a revistes científiques de geografia i ciències socials com GeoGraphos i GeocritiQ. Autor del discurs expositiu de l’exposició temporal "Memòria d’un bastonet. Homenatge als nostres majors", realitzada al Museu Valencià de la Festa d’Algemesí (2015). En el camp de la narrativa curta, aquest mateix any ha estat guanyador del I Certamen literari per a la Igualtat “Casa de la Dona” d’Elx, amb el relat breu "La igualtat entre gèneres en la muixeranga d’Algemesí". Actualment compagina la finalització del treball final del Màster en Antropologia Social a la Universitat Miguel Hernández d’Elx, amb el treball com a investigador autònom en diverses investigacions.

Valoració de l’obra per part del jurat: El jurat ha estat format per José María Candela (Conservador del Museu Valencià d’Etnologia), Robert Martínez, (Conservador del Museu Valencià d’Etnologia), Antonio Herrero (Tècnic de Gestió del Patrimoni Històric i Cultural de Ajuntament de València), Núria Sendra (editora d’Edicions del Bullent) i Pablo Vidal (professor de la UCV). En concedir el Premi Bernat Capó a l’obra “Els bastonets d’Algemesí. Memòria, canvis i identitats” ha valorat la posada en valor del patrimoni cultural immaterial, que va més enllà de l’interès local d’un ball emblemàtic. És una obra, que tot i tractar un àmbit temàtic festiu molt treballat, donada la repercussió de la festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, ha estat a penes estudiada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada