26 de novembre del 2011

Francesc Gisbert guanya el 13é premi Bernat Capó






Amb l'obra A què juguem? Els nostres jocs i joguets tradicionals.



A què juguem? Els nostres jocs i joguets tradicionals és un estudi de caràcter divulgatiu dividit en dos parts. En la primera, es fa una catalogació i anàlisi de quins són els jocs tradicionals valencians a què jugaven els nostres avis i pares. Més d'un centenar de jocs com ara les tabes, el sambori, l'escampilla, les birles, els cartons… són descrits i comentats. En la segona part, es recorden quins són els joguets tradicionals, des dels instruments fabricats amb canyes (flautes, xiulets, mussoleres…) fins als elaborats amb els materials més diversos i econòmics. L'obra es tanca amb un recull dels jocs més propis de zones urbanes i de zones rurals, així com una mostra d'enigmes i jocs verbals. 
        
L'estudi pretén ser un material didàctic, útil per a les escoles, però també un llibre divulgatiu per a les famílies i els curiosos, amb un estil clar i amé
Com diu l'autor a la mateixa obra: “Els jocs no moren, tan sols, passen de moda, resten adormits, oblidats. La majoria poden tornar, despertar, recordar-se, això sí, evolucionats i diferents de com els jugàvem abans. L'objectiu del treball no és oferir una col·lecció de mots i costums per als museus d'arqueologia. Sinó recuperar la idea bàsica dels jocs, perquè reviscolen i tornen a la vida. I com torna un joc a la vida, una vegada ha estat oblidat? Només hi ha una manera: a jugar, s'aprén jugant. El nostre llibre va adreçat als xiquets, però passant primer per famílies, mestres i educadors.”

Francesc Gisbert i Muñoz ja va guanyar el 2007 aquest premi amb Màgia per a un poble, un treball sobre l'imaginari fantàstic dels valencians, ben allunyat del tema que li ha donat el premi enguany. Nascut a Alcoi el 1976, és llicenciat en Filologia i professor a l'IES Mutxamel (L'Alacantí). És autor de més de vint obres infantils i juvenils, com també de novel•les per adults. Ha rebut nombrosos premis (Enric Valor, Carmesina, Bancaixa, Laurèdia, Folch i Torres de Barcelona, de la Crítica, Ciutat de Torrent, Ciutat de Borriana, etc). També ha elaborat materials didàctics i llibres de text.


A Edicions del Bullent hem publicat els següents llibres de Francesc Gisbert:


Les cares de la integració


Màgia per a un poble

Una llegenda per a Draco



El fantasma de la torre

I, en castellà:  Las caras de la integración

3 comentaris:

  1. L'enhorabona, Francesc; ja el llegirem.
    Una abraçada

    ResponElimina
  2. Francesc, moltíssimes felicitats.
    El llegirem i jugarem ;-)
    Una abraçada.

    ResponElimina
  3. Gràcies Francesc i Mercè pels vostres comentaris, li'ls farem arribar a Francesc.

    ResponElimina