17 de desembre del 2016

Vicent Sanhermelando guanya el 36é Premi Enric Valor amb Pell de seda



La ciutat de València està aprenent a reivindicar-se. I la literatura s’hi ha afegit amb força per a que el procés culmine amb èxit. La recent rehabilitació del col·legi de l’Art Major de la Seda n’és un bon exemple. El dilluns 12, convocats per sis editorials valencianes agrupades en Va de Llibres, una bona representació de la societat civil i cultural valenciana hi celebrava allí Sant Llúcia i el Nadal, desconeixedors que uns dies després Pell de Seda, de Vicent Sanhermelando guanyaria el 36é Premi Enric Valor.

L’argument de Pell de Seda té molt a veure amb la indústria de la seda i la València del segle d’or. És una història d’amor: En la convulsa València dels inicis del segle XV, Caterina Boïl, neboda del governador, coneix el jove Guillem de Pertusa al taller de seda que posseeix la família del xic. Encara que ella està compromesa, naixerà entre els dos un amor tan intens com impossible, ja que les respectives famílies pertanyen a bàndols rivals en la lluita pel poder de la ciutat. Un inesperat crim posarà a prova la relació de la parella en una successió de fets cap a un destí que mai no hagueren imaginat...

Aquesta novel·la serà un motiu més per passejar pels carrers de la ciutat i identificar quins dels esplèndids edificis romanen encara des de l’època de Guillem i Caterina.

El veredicte del 36é Premi Enric Valor s’ha donat a conèixer el dissabte 17 de desembre de 2016. El premi, que convoquen l'Ajuntament de Picanya i Edicions del Bullent, està dotat amb 6.000 euros, la publicació de l’obra i un gravat del reconegut artista valencià Rafael Armengol.

L’any passat va guanyar l’obra Paraules de Júlia, de Joan Bustos, una obra en la qual la narradora explica com l'amiga de l’ànima deixa de voler saber res del món, sense saber-ne la raó fins al final de la novel·la.

S’han presentat 28 obres, de les quals el jurat ha destacat la gran qualitat de les obres presentades. El jurat, format per Sabina Asencio, Joan Bustos, Isabel Garcia Canet, Pilar Puchades i Núria Sendra ha premiat Pell de seda, per unanimitat, justificant-ho “per l’estructura narrativa, per la història de temàtica amorosa, perquè els protagonistes estan ben dissenyats i pensem que els lectors empatitzaran fàcilment amb ells, pel treball de documentació i per la revalorització de la València del Segle d’Or valencià”.


Vicent Sanhermelando Bellver és d’Alboraia. Llicenciat en Psicologia i treballa en un centre educatiu com a orientador escolar i professor. La seua tardana vocació literària s’inicia amb relats curts, però prompte es va decantar per la narrativa juvenil, àmbit on ha publicat quatre novel·les i ha recollit importants reconeixements. Destaquen Un pont sense baranes (Tabarca), finalista del Premi Ciutat de Torrent-2011, i Esperant la lluna plena (Bromera), Premi Fundació Bancaixa-2013. Amb Ximo Potter i el col·leccionista de mòbils (Bullent) va ser guardonat amb el Premi Samaruc, atorgat per l’Associació de Bibliotecaris Valencians al millor llibre infantil del 2015.

L’acte, que ha començat a les 20:30 al Centre cultural de Picanya, ha comptat amb la presència d’autoritats com Vicent Soler, conseller d'Hisenda i Model Econòmic, el diputat de cultura, Xavier Rius i Torres, la Directora General de Cultura i Patrimoni Carmen Amoraga, entre altres. És un acte obert i gratuït per a tot el qui vullga anar. El periodista i professor Ezequiel Castellano, ha conduït l’acte. Hi ha hagut una actuació humorística de Llorenç Giménez i Carles Cano: Nit de rialles i parlaments de l’editora Núria Sendra i l’alcalde Josep Almenar.

Després, tots els assistents han gaudit d’un cocktail d’entrega del premi a la Sala d’Exposicions de Picanya, envoltats de l’exposició Al Tall. 35 anys de música mediterrània des del País Valencià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada