8 de maig del 2017

Guia didàctica de Pell de seda, de Vicent Sanhermelando


Pell de seda, es contextualitza en la convulsa València dels inicis del segle xv, on les famílies Vilaragut i Centelles rivalitzaven pel poder a una de les ciutats més esplendoroses del moment.

Caterina Boïl, neboda del governador, coneix el jove Guillem de Pertusa al taller de seda que posseeix la família del xic. Encara que ella està compromesa, naixerà entre els dos un amor tan intens com impossible, ja que les respectives famílies pertanyen a bàndols rivals en la lluita pel poder de la ciutat.

Un inesperat crim posarà a prova la relació de la parella en una successió de fets cap a un destí que mai no hagueren imaginat.

Vicent Sanhermelando, a més d'escriure el llibre ha elaborat una completa guia didàctica que es pot descarregar en aquest enllaç:
http://www.bullent.net/ficheros/libros/esplai62.pdf

El desenvolupament de la història propicia una reflexió sobre l’amor adolescent i, en aquest cas concret, sobre els obstacles que sorgeixen pel posicionament que prenen les respectives famílies en el conflicte social de la ciutat (hui diríem per la filiació política).

D’altra banda, el fet que el temps de la novel·la se situe al segle xv dóna moltes possibilitats d’aprofitar el caire històric del llibre. Estem parlant del segle d’or valencià, segle on la literatura va viure un gran esplendor, i també altres àmbits. Per citar-ne alguns, l’augment demogràfic féu de València la ciutat de la Corona que més creixia; l’arquitectura d’eixa època ens va deixar monuments
molt significatius, i la seda, que cap a la segona meitat del segle va comptar amb nombrosos tallers que posaren els fonaments d’un important referent durant uns quants segles.

Aquestes són les activitats lògiques, quan se sap de què va la novel·la, però Vicent Sanhermelando també en proposa de més creatives, com ara aquesta:

Com d’intel·ligent sóc? La pregunta no es refereix a si eres poc o molt llest. Això no importa massa. El que és de veritat interessant és quin tipus de tasques saps fer millor. Actualment, els tècnics en la matèria parlen d’intel·ligències múltiples. Doncs això. Esbrina quin tipus d’intel·ligència tens provant a fer algunes de les activitats següents...

Per saber més de Pell de seda: http://www.bullent.net/libro/3218-Pell_de_seda

Aprofitem per inserir l'entrevista que li feren a Vicent Sanhermelando a la Fira del llibre de València:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada