23 de novembre del 2018

A Alcoi, Contalles de iaios i iaies per a adults


El proper 30 de novembre, divendres, a les 18;00 de la vesprada, Jordi Raül Verdú Pons, autor del llibre guanyador del Premi Bernat Capó, "Contalles de iaios i iaies", farà un conta contes per a adults. Persones crescudes, sí, que a tots ens agraden les històries. 

Serà a l'Àgora d'Alcoi (Pl. Ramón y Cajal, 6) i hi estan convocats el fartó d'Orxeta, Peret, el pillet, el ferrer manifasser, l'Abelleta, la raboseta i la merlanxeta, la tia Celedònia... i tots personatges tan imaginaris com reals que vulguen acostar-s'hi. Tu també.

"Contalles de iaios i iaies", és un recull de trenta rondalles arreplegades al llarg de cinc comarques (L’Alcoià, El Comtat, La Marina Alta, La Marina Baixa i El Vinalopó Mitjà) del meridional valencià. Les contalles arreplegades per Jordi Raül Verdú ens endinsen en tot un univers de personatges tan originals i majestuosos com estrafolaris i arquetípics. Personatges que viuen aventures o desventures alegres, tristes, meravelloses, costumistes, cruels; que se’n riuen dels límits de la crua i sovint extremadament dura realitat. Són les nostres històries primigènies contades en la llengua genuïna que ens humanitza i ens dignifica. Conviden a una lectura feliç i assossegada, però, per favor, imagineu-les contades ─l’estil sintàctic i fraseològic de l’autor invita a fer-ho─, per a després contar-les vosaltres. Perquè on es pose una divertida, trista o bella rondalla narrada a la “vora de la llar”, “prop del foc” ─o a la fresqueta d’una plàcida nit d’estiu─, i encetada amb l’encisador i màgic “Això era una volta”, que s’admiren les de potents rajos lluminosos i efectes sonors inversemblants.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada