24 de juliol del 2019

'Il·luses, santes, falsàries', Albert Toldrà en vídeoAlbert Toldrà ens parla, en aquest breu vídeo (https://youtu.be/5WbZvQ8uB30), de l'obra que va guanyar el Premi d'Assaig Josep Vicent Marqués 2017, dins els Premis Ciutat de València: el seu llibre Il·luses, santes, falsàries


Il·luses, santes, falsàries parla de dones que han estat inspirades, segons se’ns diu, per Déu o pel diable. Tant si són sinceres com si no, tant si són endimoniades com santes, il·luses o falsàries, el que és cert és que aquestes dones han emprat l’únic mitjà al seu abast, l’espiritualitat, per trencar les limitacions i negacions que una societat i una religió patriarcals els imposaven. Sospitoses, ja en principi per la seua condició femenina, i després per gosar prendre la paraula, per desafiar els qui les condemnen al silenci, són vigilades o processades pel tribunal del sant Ofici de la Inquisició.

Albert Toldrà i Vilardell és historiador, doctorat en la Universitat de València; ha estudiat aspectes culturals de l’edat mitjana, en especial la religiositat, la sexualitat i la Inquisició. Ha publicat els llibres "Aprés la mort. Un viatge amb sant Vicent al més enllà medieval" (premi Octubre, 2000), "Mestre Vicent ho diu per espantar. El més enllà medieval" (2010), "Asmodeu. Dona, dimoni i sexe a l’edat mitjana" (premi Micalet, 2011), "La carn. Cos i sexualitat a l’edat mitjana" (2012), "Per la reixeta. Sol·licitació sexual en confessió davant la Inquisició de València (1651-1819)", (2017) i "El plaer de la carn. Sexe i temperament en la cultura medieval" (premi Alfons el Magnànim, 2017). En Edicions del Bullent ha publicat també llibres de divulgació adreçats al jovent: "Un café amb Raixida" (2004), "En nom de Déu. La Inquisició i les seues víctimes al País Valencià" (2011) i "Paraula i passió. Sant Vicent Ferrer, predicador" (2015). Amb Il·luses, santes, falsàries, ha guanyat el Premi d'Assaig Josep Vicent Marqués.

Podeu saber més sobre Il·luses, santes, falsàries en https://www.bullent.net/libro/3229-Iluses , així com llegir les primeres pàgines o escoltar diverses entrevistes a l'autor.

Les dones que hi surten són:

1. SOR FRANCESCA ROSSELLÓ, DE VALÈNCIA
2. TRES IL·LUMINADES ANÒNIMES
3. SOR AGNÈS, DE BENIGÀNIM
4. SOR RAFAELA I SOR JOSEPA MARIA MIRALLES, DE SANT MATEU
5. L’ESTRANY CAS DE MOSSÉN LLUÍS NOALLES, DE VALÈNCIA
6. LEONOR LLORET, DE LA VILA JOIOSA
7. SOR ANNA MARIA MONTESINOS, DE VILA-REAL
8. SOR ISABEL MARIA ANTOLÍ, D’ULLDECONA
9. SOR ISABEL DE L’ESPERIT SANT, DE VALÈNCIA
10. SOR JOSEPA MARIA SELMA, D’ALGEMESÍ,
11. TERESA, DE VALÈNCIA
12. SOR MARIA DE SANT TOMÀS DE VILLANUEVA, DE RUSSAFA
13. TERESA GUARNER, DE BENIGÀNIM

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada