25 de juny del 2012

Llegendes del sud, de Joan Borja. Vídeo






Llegendes del sud és un viatge pels espais llegendaris de la geografia valenciana: un viatge circular que comença i acaba a la mar de Dénia i Xàbia i que proposa, més enllà del recorregut físic –el llibre ben bé podria fer les funcions d’una guia turística sobre paisatges i paratges certament espectaculars–, una travessia emocionant cap a la imaginació popular dels valencians.

Pobles, tossals, serres, fonts, barrancs, platges, arbres, edificis, carrers, festes, bandolers, moriscos, amors, castells, creences, costums, sants, dimonis, encantades... Són els protagonistes dels vora dos-cents motius llegendaris que teixeixen l’obra: uns motius que recullen, en bona mesura, la capacitat i la voluntat del poble valencià per a interpretar la vida i reinventar-la amb el pebre i la sal –diguem-ho així– d’un cert sentit màgic. Són també el pretext fantàstic per a la literaturització del país i la reivindicació dels seus valors culturals, històrics, etnogràfics i naturals: per a la recreació, en definitiva, de les nostres essències, la nostra mar, les nostres muntanyes i la nostra veu singular en la complexa simfonia de la humanitat.


No es tracta d'un llibre nou però ens ha vingut de gust recordar-lo perquè la màgia de la nit de Sant Joan ens ha fet recordar que hi havia un vídeo que havien fet a Infotv per a presentar-lo i que no es podia veure encara a la xarxa. L'hem afegit al nostre canal de youtube i us convidem a veure'l, així com a seguir els passos de les nostres llegendes lligades al nostre territori del Bullent cap al sud.



Per anar a la fitxa del llibre, cliqueu aquí.

Sigué el 6é Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular.

Joan Borja i Sanz, (Altea, 1968) és mestre especialitzat en Ciències, llicenciat en Filosofia i Lletres i doctor en Filologia, és autor o coautor d’una vintena de llibres i de més d’un centenar d’articles d’investigació o de divulgació. 

Ha sigut vicedegà de la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant, director de la Seu Universitària de la Marina i, també, director de la Unitat per a l’Educació Multilingüe. Actualment dirigeix, en la mateixa Universitat d’Alacant, el Departament de Filologia Catalana

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada