2 de gener del 2015

Josep Alandete a la presentació de Tot el que tinc per ballar amb tu


A la presentació a Gandia de  Tot el que tinc per ballar amb tu, d'Elvira Cambrils, el professor i catedràtic Josep Alandete va fer una anàlisi tan acurada de la trajectòria literària d'Elvira Cambrils, que li demanàrem el text per poder-lo fer arribar a tots els que no pogueren estar aquell dia.

Molt amablement, ens el va cedir i us el traslladem a continuació, no sense abans fer una tria dels fragments que més ens han agradat.

Diu Josep Alandete:

"La veritat és que vist des de la distància del temps la salut de la narrativa, de la literatura catalana en general al País Valencià era impensable quan a les primeres dècades del franquisme els autors es podien comptar amb els dits de les dos mans." ... "Les veus femenines en eixa època tenien un percentatge només estimable per la anormalitat de la situació: Maria Beneyto, Carmelina Sánchez Cutillas i Maria Ibars, en formarien part. A començaments del segle XXI ens trobem amb una quantitat d’escriptors, alguns d’una qualitat molt estimable, i les escriptores han enriquit en tots els aspectes el nostre panorama literari."
...
"hui estem ací presentant la segona novel·la d’una narradora que es consolida com una de les veus més originals del nostre panorama literari. Perquè Elvira Cambrils ens connecta amb la seua novel·la d’idees a les qüestions clau que assetgen les persones del segle XXI de tota llengua i cultura, almenys de la nostra civilització europea. I ho fa amb una llengua treballada i un text que llegim amb la facilitat provocada pel treball d’orfebreria d’una exigent escriptora."

De Tot el que tinc per ballar amb tu destaquem: "Felicitat vol desfer‐se de tots els lligams que li impedeixen la plenitud. Després d’haver cregut realitzar‐se en parella percep l’autoengany i es disposa a guarir‐se com a persona a l’illa de Sérifos."
...
"I des d’eixes experiències, el seu ofici d’escriptora i la condició artística que atresora, no podeu deixar de llegir la darrera novel·la d’Elvira Cambrils: una amiga, una bona persona i una excel·lent narradora."

D'El bes de l'aigua "En el segon viatge la dona trasbalsada a la recerca del seu camí personal buscarà els lligams que l’uneixen amb els altres en el camí de les identitats múltiples que anem triant i ens acompanyen en la nostra interpretació de la complexa realitat: el feminisme, les ideologies emancipadores de classe, el País que ja anem fent."



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada