10 d’agost del 2018

Dos puntals festius de Guadassuar, llibre i Bé d'Interès Cultural


Ha arribat una novetat d'estiu, coincidint amb les festes de Guadassuar i la declaració com a Bé d'Interés Cultural d'aquestes: "Dos puntals festius de Guadassuar. La fira de sant Vicent i les Danses", de Joan B. Boïls.

Guadassuar conserva amb plena vigència dos festes excepcionals, la Fira de sant Vicent i les Danses, una a l’hivern i l'altra a l’estiu, dues festes arrelades al passat i arrelades a la terra. El pas dels segles no ha fet més que adaptar-les, actualitzar-les a cada moment segons anava transcorrent el temps.

Queda per als nostres dies, analitzats cada un dels seus elements, el que podríem considerar com un cas d’arqueologia etnològica. Lluny de recuperacions d’alguna cosa que es feia temps enrere, lluny de còpies del que fan altres llocs, lluny d'invencions amb més o menys enginy i èxit, any rere any les Danses i la Fira, i dins el context festiu valencià, es converteixen en sengles manifestacions d’identitat col·lectiva i alhora de cohesió social. Són festes úniques, dos festes exclusives. Són dos festes del poble.El llibre "Dos puntals festius de Guadassuar. La fira de sant Vicent i les Danses" descriu aquestes manifestacions festives per a qui no les conega incidint en dos aspectes molt rellevants: l'antiguitat i arrelament d’ambdues, i l’aportació social que signifiquen.

A més, es presenten documents sobre elles, tant de caràcter històric com relacionats amb la producció artística –musical, literària, etc.– que han originat al llarg del temps.

Finalment, es pretén donar una mirada crítica al panorama festiu general que ens ajude a valorar com cal aquestes i també altres festes.
La Fira de Sant Vicent i les Danses són dos puntals festius que sustenten el teixit social d’un poble però són alhora dos puntals que s’enfonsen en les arrels valencianes i que alhora s’alcen com a símbol del que hauríem de saber preservar dins l’àmbit de les tradicions valencianes.

La publicació d’aquest llibre coincideix amb la declaració de les Danses de Guadassuar com a Bé d’Interés Cultural (BIC), el que ve a corroborar precisament tot el que s’exposa al llarg dels capítols del mateix.


La primera presentació serà el divendres 17 d'agost a Guadassuar, al carrer del Sol, 12, a les 20 hores.

Joan B. Boïls és catedràtic de secundària i batxillerat i doctor per la universitat de Valladolid. Titulat superior de música en les especialitats de musicologia, pedagogia musical, flauta, direcció de cors i direcció d’orquestra ha publicat nombrosos articles sobre historiografia de la música i també sobre tradicions valencianes, així com diversos llibres d’investigació ("Cuatro palabras para un libro") i narrativa ("La campana de la Casa de Pedra", "La clau del calaix" o els breus "Dos ficcions històriques" i "Amb el vaixell de Pepe Pelos"). En el terreny de la interpretació musical, dirigeix La Dispersione des de la seua creació el 1999, una agrupació de música històrica amb què actua regularment i amb la qual ha publicat quatre CDs. A més, coordina el Curs de Música Antiga de Guadassuar des de la primera edició el 2003.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada