11 de desembre del 2018

El primer Premi de poesia satírica Pego va a Tavernes de Valldigna

La primera convocatòria del Premi de poesia satírica Pego ja té guanyador. Es tracta de Sonatines d’ací i d’allà, de Jose Antonio Martínez Giner, natural de Tavernes de la Valldigna, conegut també com José Colero (malnom del seu besavi), amb la bogeria com a eix argumental.

L’obra


Per explicar la seua obra, Jose Antonio Martínez es remet a una definició de diccionari. Segons el Diccionari Normatiu de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Sonat és aquell que està trastornat o boig. Els estudis realitzats per l’autor de Sonatines d’ací i d’allà l’han portat a observar que hi ha un buit en el tractament dels sonats d’arreu del món, especialment pel que fa a la idiosincràsia d’aquests personatges i a la seua manera d’actuar. És aquest buit el que va fer pensar a l’autor que els sonats i les sonades mereixien el tractament literari que els ha sigut negat en altres gèneres. 

Sonatines d’ací i d’allà, és doncs, un llibre dedicat als que, de manera conscient o inconscient, fan de la bogeria un mitjà de vida tant ací, als dominis valencians, com allà, fora de les nostres fronteres. 

Com conclou un dels poemes de l’obra: 

I així acaba la cançó
que amb sonatina ha deixat
una breu demostració
que més que una gran nació
som el país dels sonats!

L’autor


José Antonio Martínez té quaranta-tres anys i és natural de Tavernes de la Valldigna on viu i treballa de professor de valencià al col·legi San José HHDC. 

La seua vida ha girat entorn al món de la poesia satírica des de fa molt de temps, ja que és encarregat de realitzar les crítiques del llibret de la Falla Cambro des de fa vint anys. Aquest fet l’ha portat a guanyar en tres ocasions el premi Malva al millor poema satíric d’un llibret de falla, concretament l’any 2014, 2016 i 2018. 

A més a més també ha destacat en la confecció i col·laboració de diversos llibrets de falla i ha sigut guionista de falles en diferents tallers en els quals ha realitzat els versos dels monuments.

A banda de la poesia satírica també ha guanyat en l’àmbit faller el premi de Contes Fallers del “Turista Fallero” en dues ocasions.

El premi:


El Premi de poesia satírica Pego, convocat per l’Ajuntament de Pego està dotat amb 2.500 € i la publicació de l’obra per part d’Edicions del Bullent. S’han presentat vint-i-nou originals provinents de tot l’àmbit lingüístic.

El guardó s’entregarà el divendres 14 de desembre al saló de plens de l’ajuntament de Pego. L’acte començarà a les 20 hores i comptarà amb actuació musical en directe de Jaume Ginestar. L’antic membre i fundador del duet “Diamonds”, ara “Orquestra Diamonds”, així com de l’orquestra Samoa, actuarà en solitari, tal i com ve fent els darrers anys.

El premi de poesia satírica és únic en el seu format, i s’ha dut endavant per part de la regidoria de cultura de Pego, encapçalada per Laura Castellà.

El veredicte:


El jurat ha estat format per Salvador Bolufer Femenia, Alba Fluixà Pelufo i Jesús Peris Llorca, amb Joan Miquel Almela Orts com a secretari, ha valorat molt positivament la gran quantitat i qualitat de les obres presentades al premi i n’ha destacat la gran diversitat temàtica i rítmica i el fet que moltes variants de la poesia satírica hi han estat representades. Sonatines d’ací i d’allà ha estat premiada per unanimitat del jurat que l’ha definit com “un original ben estructurat, ben rimat i amb gràcia”, que combina poemes costumistes amb altres de sàtira punyent i actual i que pot arribar a un ampli espectre de lectors i lectores”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada