4 de desembre del 2020

A Fan Set, 'L'home impacient' d'Antoni Martí Monterde

 

Divendres, 11 de desembre de 2020 a 19:00h tenim una cita a la llibreria Fan Set amb Antoni Martí Monterde, autor del dietari L'home impacient. Diaris  (1996-1998) que va guanyar el Premi d'Assaig Josep Vicent Marqués 2019, convocat per l'Ajuntament de València.

Tots els llibres tenen una porta perquè hi entri el lector, aquest en té dues, amb la peculiaritat que més que portes són andanes. Concretament les andanes de l’Estació del Nord, a València, i les de l’Estació de França, a Barcelona. Però no es tracta d’un llibre de viatge, sinó del relat d’un desplaçament. L’home impacient són uns diaris literaris, més aviat poc íntims, que Antoni Martí Monterde va començar a escriure en el moment que va abandonar València, on se sentia desplaçat, i s’instal·la a Barcelona com si fos per a sempre. Per raons diverses aquest desplaçament somou certs fonaments que tenen a veure amb la història personal —però també col·lectiva— d’una línia de ferrocarril que uneix les dues capitals. Llibres, espais, records, oblits, Cafès, constitueixen la trama d’un assaig narratiu en forma de diari sense dates, en què ressonen les potents veus de J. V. Foix, Joan Fuster i Josep Pla. Una meditació sobre el significat d’anar-se’n d’un lloc i preguntar-se si la vida no és precisament això, una immensa sala d’espera, com un Cafè, una andana de per vida, un lloc d’on estar sempre anant-se’n.


Antoni Martí Monterde (Torís, 1968) és Professor de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat de Barcelona, on dirigeix el Grup de Recerca Literatura Comparada en l’Espai Intel·lectual Europeu i el Màster Barcelona-Europa. Dirigeix la Col·lecció Figura, a EdicionsUB. A banda de diversos articles sobre Walter Benjamin, Josep Pla, Eugeni d’Ors, Santiago Rusiñol, entre d’altres, i edicions de Xavier de Maistre, Joseph Texte... també ha publicat narrativa: L’erosió (2001, 2019). Com a assagista ha publicat els llibres J. V. Foix o la solitud de l’escriptura (1998), Poética del Café (2007). És autor també de Un somni Europeu. Història intel·lectual de la Literatura Comparada (2011) Els seus darrers llibres són El Far de Løndstrup. Assaig sobre la memòria moral els espais (2015), Joan Fuster. La paraula Assaig (2029) i París, Madrid, New-York: Les ciutats de lluny de Josep Pla (2019), amb el qual va obtenir el Premi Joan Fuster dels Premis Octubre 2018.

Imatge del Gat Atrafegat: @santjordiacasa 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada